EUSA Conference: Opiskelijat toiminnan kohteina vai aktiivisina toimijoina?

Suomesta konferenssiin osallistuivat Tampereen tapahtumajohtaja Perttu Pesä ja OLL:n puheenjohtaja Marjukka Mattila yhdessä pääsihteeri Hanna Laakson kanssa. Kuvaan nappasimme mukaan EUSAn pääsihteerin Matjaž Pečovnikin.

Viime viikonloppuna liittomme eurooppalainen kattojärjestö EUSA järjesti Portugalin Coimbrassa EUSA Conferencen, johon osallistuimme yhdessä OLL:n puheenjohtajan Marjukka Mattilan kanssa. Konferenssin pääteemana oli osallisuuden ja hyvinvoinnin lisääminen urheilun ja liikunnan kautta, ja osiot kattoivat puheenvuoroja vammaisurheilusta vapaaehtoistoimintaan ja sosiaalisen median hyödyntämiseen. Vähän jotain kaikille, siis.

EUSA tunnetaan ehkä parhaiten kisatapahtumistaan: vuorovuosin järjestettävistä European Universities Gameseista ja opiskelijoiden Euroopan-mestaruuskisoista. Näihin osallistuu vuosittain myös kymmeniä suomalaisopiskelijoita, jotka ovat ansainneet paikkansa opiskelijoiden SM-kisojen tai muun menestyksen kautta. Toimintaa leimaa vahva kilpailupainotus ja esim. konferenssin yhteydessä järjestetyssä gaalassa vuoden parhaat maajärjestöt ja korkeakoulut palkittiin mitalimäärien perusteella.

Viime vuosina EUSA:n koulutustoiminta on kuitenkin terästäytynyt ja pikkuhiljaa toiminnassa on alettu painottaa myös muita arvoja kuin kilpailullisuutta: esimerkiksi opiskelijoiden osallisuus ja osaamisen kehittäminen vaikkapa vapaaehtoistoiminnan kautta sekä yhdenvertaisuus ovat nousseet tapahtumien teemoiksi. Yhtenä merkittävänä askeleena EUSA allekirjoitti viime vuonna yhteistyösopimuksen ESU:n (European Students’ Unionin) kanssa tavoitteena lisätä yhteistyötä opiskelijajärjestöjen ja opiskelijaurheilujärjestöjen välillä myös jäsenmaissaan.

Tähän meillä Suomessa on paljon annettavaa kansainvälisesti: monien professorivetoisten yliopistourheiluliittojen keskellä näytämme esimerkkiä siitä, että opiskelijoiden osallistaminen toimintaan tai jopa täysin opiskelijoiden johtama liitto voi toimia. Se nimittäin on melko poikkeuksellista. EUSAnkin päätöksentekoon opiskelijat pääsevät opiskelijakomitean kautta, jonka puheenjohtajalla on läsnäolo-oikeus liiton hallituksen kokouksissa, muttei äänioikeutta.

Engaging students -workshopissa OLL:n pj Marjukka keskusteli yhdessä Unkarin ja Portugalin liiton edustajien kanssa erilaisista tavoista osallistaa opiskelijoita liikuntaan.

Aiheeseen liittyen puheenjohtajamme Marjukka Mattila piti yhdessä konferenssin workshopeista esityksen meidän tavoistamme osallistaa opiskelija- ja ylioppilaskuntien toimijoita läpi vuoden. Toiminta on meille itsestäänselvää, mutta muille uutta ja mullistavaa, mikä kävi ilmi useista kysymyksistä  esityksen jälkeen.

Toisaalta saimme myös itse kotiinviemisiksi ajatuksia esimerkiksi siitä, miten erityisryhmiä voisi paremmin huomioida korkeakoulujen liikuntapalveluissa tai miten voisimme nostaa korkeakoululiikunnan yleistä profiilia esim. UNESCOnkin tunnustaman kansainvälisen korkeakoululiikunnan ja -urheilun päivän avulla.

Usein korulauseet, kuten “osallisuuden ja tasa-arvon edistäminen liikunnan kautta”, jäävät vain sanahelinäksi, mutta EUSA on selkeästi ottamassa askeleita siihen suuntaan, että opiskelijoiden osallisuus liitossa vahvistuu. Toivon kovasti, että tulevaisuudessa opiskelijat pääsevät vielä vahvemmin toiminnan kohteista aktiivisiksi toimijoiksi myös tässä liitossa.

Hanna Laakso
OLL:n pääsihteeri