Minne menet SELL Student Games?

Osallistuimme Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtajan Marjukka Mattilan ja liikuntatapahtumista vastaavan varapuheenjohtaja Juho Paavolan kanssa SELL Student Games 2017 -kisojen liitto-vierailijoille järjestettyyn ohjelmaan 19.-21.5.2017. Latvian yli 2 miljoonan asukkaan pääkaupunki Riika tarjosi vieraanvaraisuutensa lisäksi parasta mahdollista säätä, jota toukokuun puolessa välissä, muutaman räntäsateen täyttämän viikon jälkeen voi Baltiassa odottaa.

SELL Student Games on ennen kaikkea korkeakouluopiskelijoille tarkoitettu kansainvälinen ja monilajinen urheilu-festivaali. Tänä vuonna kisoihin osallistui yli 1300 osallistujaa, 64 eri korkeakoulusta ja 12 eri maasta. Suomalaisista korkeakouluopiskelijoita olivat edustamassa osallistujat Aalto-yliopistosta, Metropolia ammattikorkeakoulusta, Tampereen teknillisestä yliopistosta, Helsingin yliopistosta ja Jyväskylän yliopistosta. Lisäksi osallistujia oli saapunut Kiinasta, Tsekeistä, Virosta, Saksasta, Latviasta, Libanonista, Liettuasta, Venäjältä, Slovakiasta, Italiasta, Australiasta sekä Iso Britanniasta.

Kisojen järjestäjänä toimi OLL:n sisarliitto Latvian University Sports Federation (LUSF). Lajivalikoima oli tämän vuoden kisoissa oli laaja: yleisurheilua, sulkapalloa, koripalloa, rantalentopalloa, salibandya, mini-jalkapalloa, painia, judoa, suunnistusta, voimanostoa, rugbya, uintia, pöytätennistä, lentopalloa ja painonnostoa. Pääsimme tutustumaan eri lajeihin ja fasiliteetteihin LUSF:n järjestämällä kierroksella. Lisäksi pääsimme nauttimaan mahtavista kulttuuripainotteisista avajaisista, jotka järjestettiin tällä kertaa upeassa remontoidussa linnassa Ziemelblazman kulttuurikeskuksessa.

SELL-kisojen ominaispiirteisiin kuuluu tapahtuman opiskelijaystävällisyys: tasorajoja ei ole, päiväkohtainen osallistumismaksu ei ole kovin korkea, majoitus on varsin edullinen, osallistujat pääsevät kulkemaan julkisella liikenteellä kisapaikkojen välillä maksuttomasti ja tietenkin kisojen oheisohjelmaan (lue: kisabileisiin) on panostettu. Varsinkin taso-rajattomuus on OLL:n näkökulmasta säilyttämisen arvoista, sillä osallistumisen kynnys on oltava mahdollisimman matala.

OLL vaikuttaa SELL -maiden (Suomi, Viro, Latvia ja Liettua) tapaamisissa, jossa sorvataan tapahtumassa käytettävät yleiset säännöt ja keskustellaan kisojen tulevaisuudesta. Osallistuimme OLL:n delegaatiolla tänäkin vuonna SELL-maiden tapaamiseen, jossa keskusteltiin kisojen kehittämisestä yhteisen ilmoittautumisjärjestelmän avulla sekä kisojen visuaalisesta ilmeestä. Paikalla oli myös European University Sports Association:n puheenjohtaja Adam Roczek, jonka kautta alamme selvittämään yhteisen akkreditointijärjestelmän käyttöönottamisen mahdollisuutta. Osallistumismaksu tulee olemaan vuodesta 2018 alkaen 30 euroa/päivä/osallistuja kattaen osallistumisoikeuden, ruoat kolmesti päivässä, maksuttoman julkisen liikenteen käytön, sisäänpääsyn oheistapahtumiin jne.

Vierailumme Riiassa oli paljon muutakin kuin vaikuttamista ja tutustumista SELL-kisoihin. LUSF:n entinen pääsihteeri tutustutti meidät Latvian valtion tukemaan ja sosiaaliseen inkluusioon pyrkivään “Ghetto Games” -liikuntaprojektiin (https://www.ghetto.lv/). Projektin tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ja ehkäistä syrjäytymistä vähävaraisille järjestettävien liikuntatapahtumien avulla. Pääsimme myös tutustumaan remontoituun Latvian urheilukouluun, joka tarjoaa 14-18-vuotiaille urheilijoille monipuoliseen harjoitteluun sopivat fasiliteetit. Urheiluopistolla opinto-ohjelma on rakennettu helpottamaan harjoittelun ja opiskelun yhteensovittamista.

Matkasta jäi käteen tiedon ja SELL-kisojen kehittämisen askelmerkkien lisäksi muistutus koko konseptin ideasta: SELL-yhteistyön tarkoituksena on ennen kaikkea yhdistää eri maissa opiskelevia korkeakouluopiskelijoita urheilun avulla. Ei ole merkitystä sillä, mitä opiskelet, missä korkeakoulussa tai maassa opiskelet. Ei ole merkitystä sillä, minkä tasoinen urheilija olet. Jokainen osallistuja voittaa tässä tapahtumassa nauttimalla ja olemalla mukana.

Kuvia voi käydä katsomassa täältä: https://www.facebook.com/sellgames2017/

Kirjoittaja on urheilutapahtumien liikunnallistamisesta innostuva OLL:n koulutus- ja tapahtumakoordinaattori Jenny Söderman