Nyt on mentävä eteenpäin!


Nyt on mentävä eteenpäin!

 

Mitä ajattelisi WALL-E nykymaailmasta? Vuonna 2008 parhaan animaatioelokuvan Oscarilla palkittu elokuva herättää ajatuksia. Siinä kuvataan tulevaisuuden yhteiskuntaa päähenkilön ajauduttua maailmaan, jossa ihmiset elävät elämäänsä istuen ja maaten eikä seisomisen käsitettä enää edes tunneta.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) julkaisi muutama viikko takaperin tuoreimman tutkimuksen korkeakouluopiskelijoiden terveydentilasta. Tuloksista paistoi silmään ennen kaikkea tilastot siitä, kuinka paljon suomalainen korkeakouluopiskelija pitää päivittäin pehvaansa kiinni penkissä. Tutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia opiskelijoista istui yli 12 tuntia päivittäin ja ainoastaan 16 prosenttia alle 8 tuntia.

Näistä lukemista WALL-E:kin olisi huolissaan. Robotti tietää, millaiseksi koko kansanterveydellinen tilanne voi tulevien vuosien saatossa muuttua. Jos emme ryhdy toimiin, pelkään ettei meillä ole kovinkaan paljon juhlan aihetta Suomen 200-vuotisjuhlissa.

Nyt on mentävä eteenpäin. Kansanterveyden edistäminen on meidän kaikkien yhteinen matka, joka on kuljettava ja jonka eteen on tehtävä hurjasti töitä. Kuka tahansa voi tulla väittämään, että liioittelen tilanteen vakavuutta, mutta uhkakuvia se ei muuta. Muutoksen on tapahduttava koko yhteiskunnassa. Rakenteiden on muututtava, kevyen liikenteen väylien tulee olla kunnossa, opiskelu- ja työskentely-ympäristöjen on oltava aktiivisuuteen kannustavia, liikuntapalveluita on kehitettävä kaikkia liikuttavaan suuntaan ja liikunnalla tulee olla tulevaisuudessa virallinen asema ennaltaehkäisevässä terveystyössä.

Vaikka edellä pyörittelin ajatuksia hieman synkistellen, niin todellisuutta on myös se, että meiltä löytyy jo nyt kasapäin mahtavia ajatuksia ja toimintaa opiskelijoiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin  tukemiseksi.

Niistä muutamia mainitakseni. Hallituksen kärkihanke on laajentamassa Liikkuvaa koulua kokeiluin korkea-asteelle. Tämä mahdollistaa entistä aktiivisemman korkeakoulupäivän rakentamisen. Myös ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö on tehnyt hyvää yhteistyötä eri korkeakoulujen kanssa istumisen vähentämiseksi, esimerkkinä Pylly ylös -hanke.

Liikunnan roolia ja sen saavutettavuutta jokaiselle iästä ja varallisuudesta riippumatta julistavat kuntavaaliohjelmissaan lähes kaikki puolueet. Päättäjillä on valtava rooli siinä, millaiseksi yhteinen tulevaisuutemme rakentuu. Siksi äänestämiselläkin on aina suuri merkitys.

Liikunta on jatkuvasti esillä myös mediassa eri muodoissa ja terveydestä puhutaan päivä toisensa jälkeen aina vain enemmän. Mutta on myös muistettava, etteivät sanat yksinään muuta maailmaa, vaan tekojen kautta noustaan seisomaan.

WALL-E soveltaa elokuvassa toistuvasti omia avujaan ongelmien ratkaisemiseksi ja keksii kokeilemalla uusia keinoja. Tehdään, luodaan ja yritetään mekin siis jatkuvasti uutta aktiivisemman tulevaisuuden puolesta.

Otto Takala, varapuheenjohtaja
Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry