Panelistit: tasa-arvo ja harrasteliikunta urheilujärjestöjen rahoitusperusteisiin?

Ministeri Pia Viitanen ja valtiosihteerin Marcus Rantala ottivat vastaan OLL:n Liikunnan Manifestin Helsingin Hotelli Haagassa 13.11.
Ministeri Pia Viitanen ja valtiosihteeri Marcus Rantala ottivat vastaan OLL:n Liikunnan Manifestin Helsingin Hotelli Haagassa 13.11.
Panelistit keskustelevat.
Panelistit Marcus Rantala, Paavo Arhinmäki, Kike Elomaa, Leena Harkimo ja Tuomo Puumala.

Liikuntaharrastusten kustannuksia pitää pystyä hillitsemään, jotta jokaisella on mahdollisuus liikkua. Naisten asemaa liikunnan ja urheilun johdossa on vahvistettava. Korkeakoululiikuntaa on edistettävä, jotta opiskelijat voivat hyvin. Näin totesivat arvovaltaiset panelistit Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) Liikunnan Manifestin julkistamistilaisuudessa.

Liikunnan Manifesti luovutettiin kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitaselle (sd.) ja urheiluministeri Carl Haglundin (r.) valtiosihteerille Marcus Rantalalle (r.) torstaina 13.11. Hotelli Haagassa Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

”On tärkeää, että järjestöt tuovat näkemyksiään liikunnasta ja urheilusta esiin. Tänä päivänä jokaisella pitää olla mahdollisuus liikkua. Ei saa olla rahapussista kiinni, pääseekö lapsi tai nuori harrastamaan liikuntaa”, ministeri Viitanen sanoi.

Tilaisuudessa järjestettiin myös paneeli, jossa Manifestia kommentoivat Rantalan lisäksi TUL:n puheenjohtaja, kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.), Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Harkimo (kok.), sekä kansanedustajat Paavo Arhinmäki (vas.), Kike Elomaa (ps.), ja Tuomo Puumala (kesk.). Kaikki panelistit totesivat korkeakoululiikunnan edistämisen olevan tärkeää.

”Joissakin korkeakouluissa fasiliteetit ovat kondiksessa, joissakin eivät. Hyvät fasiliteetit – liikuntatilat, suihkut, pyöräparkit – takaavat sen, että opiskelijat haluavat liikkua. Tulossopimuksien kautta voisi varmistaa, että yliopistot pitävät liikuntaa tärkeänä”, Rantala ehdotti.

Panelistit olivat samaa mieltä myös liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuudesta: kaikilla on oltava mahdollisuus liikkua sekä osallistua liikunta- ja urheilujärjestöjen toimintaan niiden kaikilla tasoilla – myös johdossa.

“Pitäisikö vain sellaisten liikunta- ja urheilujärjestöjen saada valtionapua, joiden hallituksissa on vähintään yksi nainen?” pohti Paavo Arhinmäki.

Panelistit olivat yhtä mieltä myös siitä, etteivät liikunta ja urheilu sulje toisiaan pois, vaikka ne samoista Veikkaus-voittovaroista kamppailevatkin.

”Tarvitaan sitä, että kaikki lapset ja nuoret pääsevät liikkumaan, jos me haluamme, että meillä on ketään urheilijoita siellä huipulla. Voisiko olla niin, että harrasteliikunnan järjestäminen olisi edellytyksenä urheilujärjestöjen tukien myöntämiselle?” ministeri Sirpa Paatero ehdotti.

OLL:n puheenjohtaja Hanna Huumonen oli tyytyväinen Manifestin vastaanottoon.

”Toivomme, että Liikunnan Manifesti toimii avauksena eduskuntavaaleja edeltävälle keskustelulle. Korkeakoululiikunta on tällä vaalikaudella ottanut harppauksia eteenpäin hallitusohjelmakirjauksen ansiosta. Voin ilokseni todeta, että kevään 2015 vaalituloksesta riippumatta hallituksessa tulee olemaan opiskelijaliikunnan ystäviä”, Huumonen kiitti.

Manifestin julkaisutilaisuuden jälkeen polkaistiin käyntiin OLL:n liittokokous, jossa muun muassa linjataan vuoden 2015 toimintaa sekä valitaan puheenjohtaja ja hallitus tulevalle vuodelle.

Seuraa liittokokousta suorana netissä: https://new.livestream.com/muunne/OLL

Lataa Liikunnan Manifesti tästä: http://bit.ly/1ueZ9f2

Lisätietoja:

Hanna Huumonen, OLL:n puheenjohtaja, p. 044 7800 211