Lihaksista pidetään huolta myös Trentinossa

Suomen talviuniversiadijoukkue on kisojen ensimmäisen viikon aikana esiintynyt mallikkaasti. Plakkarissa on jo neljä mitalia, jonka lisäksi kymppisakkiin on ylletty useita kertoja. Mikään ei tule kuitenkaan ilmaiseksi. Onnistunut kisa vaatii kaikin puolin onnistuneen valmistautumisen. Kilpailutahti on joissakin lajeissa kova, joten palautuminen on ensiarvoisen tärkeää. Lihaksiston on oltava jatkuvasti huippuiskussa.

Suomen joukkueessa lihasten hyvinvoinnista vastaavat urheilijoiden itsensä lisäksi hieroja Miikka Kelo ja fysioterapeutti Jari Tapio. Rovaniemeltä kotoisin oleva Tapio ajautui kisakoneeseen entisen hiihdon päävalmentajan Reijo Jylhän suosittelemana.

– Reijo pyysi minua lähtemään tänne mukaan. Olemme mukana Lapin Urheiluakatemian ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun hankkeessa, jossa urheilijoiden käytössä on fysioterapiapalveluita joilla vammoja  pyritään ennaltaehkäisemään, Tapio selvittää.

Rovaniemen ammattikorkeakoulusta fysioterapeutiksi tämän viikon perjantaina valmistuva Tapio on kisaviikon aikana ollut kiireinen mies. Varsinkin illat kuluvat urheilijoita murjomalla.

– 5-8 urheilijaa on käynyt iltaisin hoidettavana, joten kiirettä pitää, fyssari hymähtää.

Hoitokeinoja on monenlaisia. Hieroja Kelon vastuualueena on ollut pääsääntöisesti perinteinen hieronta, mutta fysioterapeutti Tapio on käyttänyt useita metodeja.

– Muun muassa kinesioteippauksia ja ART:ta eli Active Release Techniqueta olen käyttänyt. ART:n ideana on hoitaa pehmytkudoksia tarkemmin yhdistämällä manuaalista käsittelyä aktiiviseen liikkeeseen. Tätä on käytetty nimenomaan alavartalon hoitoon. ART on Suomessa vielä kohtuullisen tuntematon metodi, mutta on käytössä lähes poikkeuksetta Amerikan ammattilaissarjoissa, kuten NBA:ssa ja NHL:ssä.

Urheilijat ovat ottaneet uuden hoitomuodon innolla vastaan – etenkin kun menestystä on tullut.

– Kyllä tästä hyötyä on ollut, tuntuu että paikat on saatu auki. Itse ei välttämättä venyttelemällä samaan pääsisi, kertoo naisten sprintissä viidenneksi hiihtänyt Krista Niiranen.

Ismo Huotari

Jari Tapio työssään.
Jari Tapio työssään.