Liiku terveemmäksi testaa: Tuoliton toimisto

3_3_liiku_300x190

Tämä kirjoitus on osa OLL:n koordinoimaa Liiku terveemmäksi -vuotta. Vuoden teemana on arjen aktiivisuuden lisääminen ja liikkumattomuuden vähentäminen. Liiku terveemmäksi testaa -blogisarjassa testataan erilaisia arjen aktiivisuutta lisääviä toimintatapoja. Katso lisää: www.oll.fi/liiku-terveemmaksi-2014 ja seuraa facebook-sivua www.facebook.com/liikuterveemmaksi niin saat vinkkejä arjen aktiivisuuden lisäämiseen!

 

Vuoden ensimmäisenä testaajana toimii OLL:n korkeakoululiikunnan asiantuntija Hanna Laakso ja testaaminen aloitetaan heti Tuoliton tammikuu -hengessä lopettamalla istuminen kokonaan. Sen verran joustoa kuitenkin tehtiin, että istuminen lopetettiin näin alkuun vain työajalla. Testaaja on aktiivinen liikkuja, mutta myös innokas istuja, joka istuu päivittäin niin töissä, opinnoissa kuin vapaa-ajallakin tietokoneen tai television ääressä. Tosin yrittäen väittää, että iso osa istumisesta television ääressä on venyttelyä…

aktiivisuuspallura
Tältä näytti aktiivisuuteni eräänä joulukuun sunnuntaina. Ei kovin kehuttava lähtökohta…

Fiilikset ennen kokeilua: Ennakko-odotukset ennen tuolittomuutta olivat odottavat, mutta myös hieman jännittyneet. Viime aikoina mediassa on puhuttu paljon istumisen vaarallisuudesta ja toimistotyöläisenä, joka käyttää suuren osan vapaa-ajastaan opiskeluun tiesin istuvani paljon. Pääsin joulukuussa seuraamaan omaa arkiaktiivisuuttani UKK-instituutin aktiivisuusmittareilla ja sain palautetta arjestani. Tulokset olivat karua luettavaa: vaikka liikuin enemmän kuin riittävästi ja olin jo pyrkinyt vähentämään päivittäistä istumista mm. seisomatyöpisteen avulla, istuin silti joka päivä yli 60 % valveillaoloajastani. Siksi odotinkin innolla ja kauhulla kokeilua: muutos tulisi varmasti olemaan suuri ja tuntumaan myös kropassa.

Ajatuksia kokeiluviikon ajalta: Heti ensimmäinen päivä istumatta on vaikea: tullessani töihin istun automaattisesti alas, ennenkuin muista kokeilun. Huomio herpaantuu myös muissa tilanteissa: puhelimeen vastattuani istun automaattisesti alas keskustelemaan korkeakoululiikunnasta. Havahdun nousemaan vasta puhelun päätyttyä. Kahden tunnin seisomisen jälkeen huomaan, että selkäni ja lonkkani ovat tulessa ja päätän istua hetken jumppapallolla. Alun perin tarkoitukseni oli seistä koko viikko, mutta jo tässä kohtaa päätän helpottaa tehtävää: olen joskus aiemmin joutunut sairaslomalle selkävaivojen takia, enkä halua päätyä tämän viikon aikana samaan jamaan. Annan siis itselleni luvan istua jumppapallolla, jos seisominen tuntuu pahalta. Tämä saattaa olla huijausta, mutta tuolittomuus jatkuu.

2014-02-07 Seisomatyöpiste
Pahvilaatikoista saa rakennettua kestävän seisomatyöpisteen

Vasta istumisen lopettamisen jälkeen huomaan, miten kaikki toimistolla (ja muuallakin) on tehty istujalle: pöytien korkeus, palaveritilat, kahvilat ja lounasravintolat… Missään näissä ei voi luontevasti seistä. Ja jos seisot, sinulle tullaan tarjoamaan istumapaikkoja, koska eihän kukaan hullu seiso vapaaehtoisesti! Vaikka toimistollamme kannustetaankin istumisen vähentämiseen, on meillä vain yksi läppäriteline, joka mahdollistaa seisomatyöskentelyn. Jouduinkin keksimään melko innovatiivisia ratkaisuja viikon aikana, jotta seisomatyö onnistui enkä varannut telinettä koko viikoksi vain omaan käyttööni.

Ensimmäisenä päivänä suon itselleni myös toisen helpotuksen: luvan syödä lounaan istuen. Toimistollamme ei ole seisomapöytiä taukotiloissa, joten syödessä pitäisi joko pitää lautasta luonnottoman alhaalla tai kannatella sitä käsillä. Sama koskee myös useimpia lounasravintoloita. Lounastauko on minulle tärkeä hengähdystauko ja syöminen seisten luo siihen jollain lailla kiireen tuntua. Siksi vietän tuon puolituntisen hyvällä omalla tunnolla istuen ja jatkan seisomista pirteänä sen jälkeen.

Teen asiantuntijatyötä, joka vaatii runsaasti keskittymistä ja alussa epäilin, että seisominen saattaisi heikentää keskittymistä. Onnekseni olen väärässä: alussa jalkojen väsyminen haittaa hieman, mutta jalat tottuvat nopeasti. Seistessä myös tulee paremmin vaihdettua asentoa kuin istuessa, koska jalat väsyvät nopeammin ja siten. Seistessä on myös jotenkin helpompi pyöritellä hartioita ja venytellä samalla kun esimerkiksi lukee jotain tekstiä tietokoneelta. Myös jumppapallolla istuessa heilun ja pompin huomaamattani, mitä ei tulisi tehtyä tavallisella tuolilla. Nämä pienet liikkeet parantavat verenkiertoa ja samalla varmasti myös aivot saavat paremmin happea 🙂

Istumisen vähentämiskuva
Loistava läppäriteline: suosittelen!

Mietin myös, että tämä viikkoa on erityisen helppo istumisen vähentämiselle: ei yhtään työmatkaa (seuraavan viikon Turun reissulla junaseisominen ei onnistuisi, varsinkin jos yrittää tehdä töitä matkalla). Viikkoon ei sisältynyt myöskään ulkoisia palavereja tai luentoja, joilla seisojia katsottaisiin kummeksuen. Voisin kuvitella, että 30 hengen luennolla kesken kaiken ylös nousijaa tai koko luennon ajan seisovaa katsottaisiin vähän kieroon…

Fiilikset kokeilun jälkeen: Hyvät. En vielä osaa sanoa vaikuttaako seisominen esim. vireystilaan, mutta ainakin jalat ja selkä tuntuvat paremmilta kuin pitkien istumishetkien jälkeen. Nyt pari viikkoa kokeilun jälkeen seison ison osan työajastani ja istun lopun ajan jumppapallolla. Toimistotuoli on jäänyt tarpeettomaksi. Sen sijaan kokouksissa ja seminaareissa tulee välillä istuttua myös tavallisilla tuoleilla. Huomaan kuitenkin, että jo tunnin yhtäjaksoinen istuminen alkaa tuntua oudolta. Kokeilu auttoi minua ymmärtämään, että istuminen todella on valitettavan usein ainoa sosiaalisesti hyväksytty olemisen muoto . Tähän ja tämän asenneilmapiirin muuttamiseen aion kiinnittää huomiota myös jatkossa.

Suosittelenko muille: Kyllä, jos intoa löytyy, mutta en istumisen totaalisena lopettamisena. En itse ole äärimmäisyyksien ihminen, eikä mielestäni kaikilla tarvitse olla tavoitteena istumisen lopettaminen kokonaan, vaan jo sen tauottaminen riittää. Jos kokeilunhalua löytyy, niin suosittelen kokeilemaan tuolittomuutta pidempään kuin pari päivää: vaikka alussa saattaakin tuntua oudolta, tottuvat jalat nopeasti ja keskittyminen kehittyy koko ajan.

 

Haluatko testata jotain arjen aktiivisuutta lisäävää toimintatapaa? Ota yhteyttä meihin ja jaa kokemuksesi! Lähetä sähköpostia osoitteeseen: hanna.laakso(a)oll.fi

Lue lisää istumisen haitallisuudesta:

http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunnan_vaikutukset/liikkumattomuuden_haittoja