Liiku terveemmäksi testaa: Verryttelyhetket kesken luennon

3_3_liiku_300x190Tämä kirjoitus on osa OLL:n koordinoimaa Liiku terveemmäksi -vuotta. Vuoden teemana on arjen aktiivisuuden lisääminen ja liikkumattomuuden vähentäminen. Liiku terveemmäksi testaa -blogisarjassa testataan erilaisia arjen aktiivisuutta lisääviä toimintatapoja. Katso lisää: www.oll.fi/liiku-terveemmaksi-2014 ja seuraa facebook-sivua www.facebook.com/liikuterveemmaksi niin saat vinkkejä arjen aktiivisuuden lisäämiseen!

Matias
Testaajana toimii ISYY:n liikuntavastaava Matias Vainio

Tällä kertaa testaajana toimii Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen vapaa-ajan vastaava Matias Vainio. Matias on intohimoinen urheilija ja taukojumppaaja, ja hänet löytääkin usein pyöriskelemästä ISYY:n toimiston lattialta. Ainakin muiden hallituslaisten mukaan Matiaksen jumppatauot on huvittavaa seurattavaa.

Fiilikset ennen kokeilua: ISYY käynnisti kaksi viikkoa sitten yhdessä SYKETTÄ-korkeakoululiikuntahankkeen kanssa ”Perseet ylös penkistä” -kampanjan pitkäkestoisen istumisen vähentämiseksi. Yksi kampanjan tavoitteista on vähentää yhtäjaksoista istumista luentojen yhteydessä, ja päätin kokeilla asiaa heti käytännössä. Toissa viikon perjantaina osallistuin kuuden tunnin luennolle ensivaikutelman tekemisestä. Heti luennon alkuun kerroin luennoitsijalle kampanjastamme ja pyysin, josko voisimme keskeyttää istumisen 30-45 minuutin välein ja nousta hetkeksi seisomaan ravistelemaan ja venyttelemään lihaksia. Olin valmistautunut jo suostuttelevaan puheenvuoroon, mutta sen sijaan luennoitsija innoistuikin ajatuksesta ja puheenvuoro säästyi seuraavaa kertaa varten!

Miten luennon tauottaminen sujui? Ennen ruokataukoa ennätimme pitää kaksi lyhyttä verryttelytaukoa ja ruokailun jälkeen vielä toiset kaksi verryttelytaukoa. Suurin osa luennolle osallistujista selkeästi tykkäsi vaihtelusta. Osalta tuli suoraan palautetta, että tämä on mahtava juttu ja osa taas yritti vähän piikitellä teemasta ”Matias, sinä keskeytät meidän unet. Tässähän joutuu oikeasti heräämään, kun joutuu nousemaan ylös!” Kaikki eivät kuitenkaan ihan ensimmäisellä kerralla sulattaneet ajatusta seisomatauoista ja muutamat silmien pyörittelyt sain osakseni muistutellessani luennoitsijaa taukojen pitämisestä.

Fiilikset kokeilun jälkeen: Luennolle osallistuneista huomasi selvästi, että he pysyivät paljon virkeämpinä luennon ajan ja luentojen jälkeen saamani palaute oli positiivista. Muutama opiskelija tuli suoraan sanomaan, että toivottavasti myös muut luennoitsijat innostuvat kampanjasta ja ottavat lyhyet tauot osaksi luentoja. Ensimmäisen kokeilun voi siis sanoa onnistuneen.

Suosittelenko muille: Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tätä omilla luennoillanne! Tai työpäivien lomassa/palavereissa/missä ikinä vain keksittekään! Nouseminen ylös kannattaaa!

Lisäksi suosittelen seuraamaan Perseet ylös penkistä! -kampanjan etenemistä facebookissa: www.facebook.com/perseetylospenkista

Katso kampanjan taukojumppateaseri tästä:

Mukavaa kevään jatkoa toivottaen,

Matias ISYY:sta

Haluatko testata jotain arjen aktiivisuutta lisäävää toimintatapaa? Ota yhteyttä meihin ja jaa kokemuksesi! Lähetä sähköpostia osoitteeseen: anniliina.ikonen(a)oll.fi

Lue lisää istumisen haitallisuudesta:

http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikunnan_vaikutukset/liikkumattomuuden_haittoja