viestikapula

Suomalainen liikunta- ja urheilumaailma on syrjivä ja seksistinen. Monien lajien harrastaminen ei ole pienituloisille mahdollista, eikä naisia tai vähemmistöjä päätöksentekijöinä juuri nähdä. Näin väittää Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL).

“Suomessa liikkuu aave – liikkumattomuuden aave. Me emme kuitenkaan sitä pelkää, vaan aiomme manata aaveen pois. Siksi esitämme oman utopiamme suomalaisen liikunnan tulevaisuudesta, koska moneen epäkohtaan liikunnan piirissä tulee puuttua pikaisesti”, kertoo Opiskelijoiden Liikuntaliiton varapuheenjohtaja Joonas Kinnunen.

Onko liikunnan ja urheilun välillä ikuinen kuilu? Miksi naisten urheilu ei ole yhtä arvostettua kuin miesten? Kohtaavatko liikunnan mahdollisuudet motiivien kanssa? Näihin ja moniin muihinkin liikuntamaailman ongelmiin tarjotaan ratkaisuehdotuksia Liikunnan Manifestissa.

“Etenkin kohdentamalla julkisia varoja kaikkien hyvinvointia tukevaan liikuntaan, tunnustamalla liikunnan merkitys ennaltaehkäisevänä osana terveydenhuoltoa ja muuttamalla rakenteita yhdenvertaisuuden ihanteen suuntaan, voidaan näihin epäkohtiin puuttua”, linjaa Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Hanna Huumonen.

Liikunnan Manifesti luovutettiin kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitaselle (sd.) ja urheiluministeri Carl Haglundin (r.) valtiosihteerille Marcus Rantalalle (r.) torstaina 13.11. Hotelli Haagassa Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

”On tärkeää, että järjestöt tuovat näkemyksiään liikunnasta ja urheilusta esiin. Tänä päivänä jokaisella pitää olla mahdollisuus liikkua. Ei saa olla rahapussista kiinni, pääseekö lapsi tai nuori harrastamaan liikuntaa”, ministeri Viitanen sanoi Manifestin julkistamistilaisuudessa.

Tilaisuudessa järjestettiin myös paneeli, jossa Manifestia kommentoivat Rantalan lisäksi TUL:n puheenjohtaja, kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.), Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Harkimo (kok.), sekä kansanedustajat Paavo Arhinmäki (vas.), Kike Elomaa (ps.), ja Tuomo Puumala (kesk.).

Lataa Liikunnan Manifesti tästä: OLL_Liikunnan_Manifesti

Lue tiedote Manifestin julkistamistilaisuudesta: https://oll.fi/panelistit-tasa-arvo-ja-harrasteliikunta-urheilujarjestojen-rahoitusperusteisiin/

Lisätietoja:

Bennie Wardi, OLL:n puheenjohtaja, p. 0447800211