OLL ja TUL: Suomalaisessa rahapelimallissa häviäjätkin voittavat

Kannanotto 27.11.2014
Opiskelijoiden Liikuntaliitto – OLL ja Työväen Urheiluliitto – TUL muistuttavat päättäjiä suomalaisen rahapelimonopolin säilyttämisen tärkeydestä. Monopolia ei tule purkaa, sillä rahapelien yksinoikeusjärjestelmä on suomalaisen kansalaistoiminnan etu.

“Rahapelien yksinoikeusjärjestelmästä luopuminen tarkoittaisi liikunnan, taiteen, tieteen ja nuorisotyön tukemista enemmän verovaroilla tai sitä, että näille osoitettaisiin paljon nykyistä vähemmän rahoitusta. Halutaanko monopolin purkamista niin paljon, että oltaisiin valmiita korottamaan tuloverotusta ja palveluiden hintoja?”, Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Hanna Huumonen puuskahtaa.

Rahapelimonopolin purkamista perustellaan valtion verotulojen lisääntymisellä pelaamisvaihtoehtojen monipuolistuessa. Tulojen lisääntymisestä ei ole takeita, eikä myöskään näyttöä muiden maiden kokemuksen perusteella. Samalla unohdetaan, että nykyisellä tuotolla tuetaan suomalaista kulttuuria ja liikuntaa. Monopolin avautuessa voitot menisivät muihin taskuihin, yksityisten peliyhtiöiden omistajille. Suomalaisessa rahapelimallissa häviäjätkin voittavat kaikkien pelattujen eurojen kiertäessä takaisin yhteiseen hyvään.

Myös vastuullisen pelaamisen näkökulma on huomioitava: monopolin purkaminen tarkoittaisi aggressiivisempaa mainontaa yksityisten peliyhtiöiden haaliessa uusia asiakkaita. Tämän seurauksena peliongelmista kärsivien määrä lisääntyisi entisestään. Tällä hetkellä hyviin tarkoituksiin menevät voitot ovat yksinoikeusjärjestelmän suotuisa sivuvaikutus, ei tärkein ulottuvuus.

“Suomesta löytyy tälläkin hetkellä esimerkkejä, jossa urheilijat tai kokonaiset joukkueet siirtyvät Suomessa laittomien peliyhtiöiden palvelukseen. Suomalainen vahva hallinto- ja rahoitusmalli on suojannut toistaiseksi pahimmilta ylilyönneiltä, mutta toivottavasti Poliisihallitus tiukentaa otettaan yksityisten peliyhtiöiden laittoman mainonnan kitkemiseksi”, jatkaa Työväen Urheiluliiton puheenjohtaja Sirpa Paatero.

“Jokaisen liikunnassa ja urheilussa toimivan ihmisen ja seuran on johdonmukaisesti kieltäydyttävä yhteistyöstä ulkomaisten yksityisten peliyhtiöiden kanssa. Heidän peliensä pelaaminen heikentää omaa rahoituspohjaamme ja heidän tuotteidensa markkinointi Suomessa on lainvastaista. Voisikohan opetus- ja kulttuuriministeriö resurssiohjausta käyttämällä vahvistaa yhteistä arpajaislain mukaista toimintatapaa liikunta- ja urheiluyhteisössä?”, jatkaa Huumonen.

Veikkauksen, opetus- ja kulttuuriministeriön ja sen parlamentaarisen valvonnan vuoksi urheilun rahoitus on pysynyt monia muita maita avoimempana. Samalla on mahdollistettu myös muun liikunnan ja urheilun edellytyksiä. Tästä on pidettävä kiinni. Se vaatii yksittäisten voittojen tavoittelun sijaan pitkäjänteistä toimintaa yhteisen hyvän puolesta.

 

Lisätietoja:
Hanna Huumonen
Puheenjohtaja
Opiskelijoiden Liikuntaliitto
P. 044-7800211
hanna.huumonen@oll.fi
 
Sirpa Paatero
Puheenjohtaja
Työväen Urheiluliitto
sirpa.paatero@eduskunta.fi