OLL: Korkeakoulujen tila-, sisustus- ja kalusteratkaisujen tuettava opiskelijoiden istumisen vähentämistä!

Kannanotto. Julkaistu: 15.02.2017 klo 12:45
Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry (OLL)

Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry (OLL) vaatii korkeakouluja ottamaan tila-, sisustus- ja kalusteratkaisuissa huomioon opiskelijoiden ja koko korkeakouluyhteisön päivittäisen istumisen vähentäminen. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) 13.2. julkaistun Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijoille kertyy arkisin päivittäistä istumisaikaa lähes 11 tuntia. Tutkimuksen mukaan vain 16% opiskelijoista istui päivän aikana alle 8 tuntia.

“Tulokset ovat todella hälyttäviä. Liiallisen istumisen on todettu olevan itsenäinen terveysriski. Tällä hetkellä suomalainen korkeakouluympäristö ei kuitenkaan juuri lainkaan tue korkeakouluyhteisön päivittäisen istumisen vähentämistä”, toteaa OLL:n liikuntapolitiikasta vastaava varapuheenjohtaja Otto Takala“Valitettava tosiasia on, että korkeakoulujen opetus- ja muut tilat ovat suunniteltu, rakennettu, sisustettu ja kalustettu lähes poikkeuksetta siten, ettei istumisen tauottaminen tai seisten työskentely ole helppoa ja luontevaa”, jatkaa varapuheenjohtaja Takala.

Ahaa! -tutkimuspalvelun ja OLL:n toteuttaman tutkimuksen mukaan opiskelijat istuvat myös omasta mielestään liikaa, mutta sen vähentäminen korkeakouluympäristössä nähdään vaikeaksi. Mikäli istumisen vähentäminen olisi yksinkertaista, opiskelijat istuisivat mielellään nykyistä vähemmän.

“OLL vaatii ja haastaa korkeakoulut ottamaan tila-, sisustus- ja kalusteratkaisuissa huomioon kansalliset istumisen vähentämiseen tähtäävät suositukset ja periaatteet. Nyt on tämän muutoksen aika. Terve ja hyvinvoiva korkeakouluyhteisö on tavoite, josta ei kannata tinkiä”, päättää OLL:n varapuheenjohtaja Takala

Lisätietoja:
Korkeakoululiikunnan asiantuntija Jussi Ansala, jussi.ansala@oll.fi, 0447800214
Korkeakoululiikunnan asiantuntija Hanne Munter, hanne.munter@oll.fi, 0447800219