OLL: Uimahallit ovat kaikille

Uimahallien käytäntöjen ja erilaisten kulttuurien kohtaamisessa keskiöön pitää nostaa mahdollistaminen kieltojen sijaan. Vesiliikunnan ja uimisen tulee olla saavutettavissa kaikille kulttuurillisista eroista huolimatta.

”Viime päivinä mediassa on noussut esiin huolestuttavia uutisia uimahallien ongelmatilanteista. Vantaalla on kielletty musliminaisten ns. burkini -uima-asut ja suihkuverhollisia peseytymistiloja ei haluta järjestää. Haukiputaalla annettiin kaikille tukiasumisyksikön nuorille turvapaikanhakijoille porttikielto uimahalliin tammikuun loppuun asti, joka onneksi jo peruttiin”, pohjustaa Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry:n (OLL) puheenjohtaja Bennie Wardi.

Opiskelijoiden Liikuntaliitto haluaa muistuttaa, että uimahallit kuuluvat kaikille. Ei ole kohtuuton vaiva esimerkiksi asentaa peseytymistiloihin suihkuverhollisia koppeja. Se on yksinkertainen ratkaisu, jonka avulla erilaisista kulttuureista tuleville tai vaikka vain ujommille ihmisille annetaan mahdollisuus peseytyä rauhassa. Monet aluksi erityisratkaisuilta tuntuvat toimenpiteet saattavat hyvin osoittautua yleisestikin tarpeellisiksi ja halutuiksi.

Näemme myös, etteivät kulttuurilliset erot ja uimahallien hygieniamääräykset ole toisiaan poissulkevia. Päivittämällä käytänteet 2010-luvulle voidaan sekä edistää vesiliikunnan suosiota että pitää kiinni uimahallien nykyisestä hygieniatasosta, jopa parantaa sitä. Ratkaisut tavoitteeseen pääsemiseksi pitää olla mahdollistavia – eivät kieltäviä. Kulttuurien kohtaaminen pitää hoitaa tietoisuutta lisäten molempiin suuntiin ja sitä kautta ratkaisuja hakien. Jo pidetyt infotilaisuudet esimerkiksi vastaanottokeskuksissa ovat loistava alku.

”On hienoa huomata, että tämä tärkeä asia on herättänyt keskustelua ja on jo löytynyt hyviä käytänteitä. Mikäli kaikki toimijat ja tahot ottavat lähtökohdakseen vesiliikunnan riemujen mahdollistamisen kaikille, ratkaisut mm. erilaisiin uimahalleissa ilmenneisiin ongelmiin ja ongelmatilanteisiin löytyvät varmasti”, tiivistää puheenjohtaja Bennie Wardi.

OPISKELIJOIDEN LIIKUNTALIITTO RY (OLL)

Bennie Wardi    Hanna Laakso
Puheenjohtaja    Pääsihteeri

Lisätietoja:
OLL:n puheenjohtaja, Bennie Wardi, 044 780 02011
Katso myös Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n erinomainen Tule uimahalliin! -opas: http://www.suh.fi/tuleuimahalliin