Studerandenas Idrottsförbunds strategi 2024–2028: Tillsammans mot en högskola i rörelse!
Styr förbundets verksamhet under flera år. Till exempel används strategin som basis för årliga verksamhetsplaner.
Strategins grund
Vår grundläggande uppgift är att främja högskolestuderandenas studieförmåga och välbefinnande med fokus på idrott och motion.
Vision 2028: Högskolan i rörelse stärks i Finlands alla högskolor och i högskolestuderandenas vardag, och förbundet är en ansedd expert inom högskoleidrott och en eftertraktad samarbetspartner.
Värderingar enligt vilka vi agerar:
- Tillsammans: Vi utvecklar högskolan i rörelse tillsammans med medlemmarna och högskolorna samt med organisationer som främjar högskoleidrott och studieförmåga, offentliga förvaltningen och andra aktörer.
- Ansvarsfullt: Rättesnöret för vår verksamhet är ekologisk, ekonomisk och social ansvarsfullhet som vi hela tiden utvecklar i vår verksamhet och som vi också förväntar oss av våra samarbetspartner.
Våra strategiska val
1. Vi samlar högskolefältets krafter för att stärka högskolan i rörelse med hjälp av en ny medlemskapsmodell.
- Vi bjuder in högskolorna som ordinarie medlemmar vid sidan av studerande- och studentkårerna och erbjuder dem medlemskap aktivt. Under strategiperioden gör vi de regeländringar som behövs och utvecklar medlemskapet stegvis i och med att nya medlemmar går med i förbundet. Under den första fasen skapar vi en ny medlemskapskategori och stärker förbundets studerandeledning, och i senare faser gör vi de ändringar som behövs i förbundets varumärke och verksamhetssätt tillsammans med existerande och nya medlemmar.
- Vi gör medlemskapet lockande och lönsamt genom att inrikta vår verksamhet och dess nytta till studerandena i första hand. Vi skapar en helhet av utbildningstjänsterna och nätverksverksamheten som betjänar medlemmarna, skaffar nya riksomfattande medlemsförmåner och utvecklar vår påverkans- och medlemskommunikation så den blir effektivare. Vi främjar studerandenas FM-tävlingsevenemangs tillgänglighet genom att sänka tröskeln för deltagande och samtidigt möjliggöra målinriktat tävlande.
- Vi skaffar mer slagkraft och resurser till vår verksamhet med hjälp av funktionella och ekonomiska partnerskap. Vi utvecklar förbundets ekonomi i enlighet med riktlinjerna i ekonomiplanen på medellång sikt. Målet är att vi ska kunna sänka medlemsavgiften när den nya medlemskapsmodellen ökar inflödet av medlemsavgifter.
- Vi mäter hur väl det strategiska valet lyckats med tre centrala indikatorer:
1) medlemsantal och representativitet; nya medlemmar går med i förbundet och vår riksomfattande representativitet förbättras
2) medlemsnöjdhet; vi följer upp nöjdheten med evenemangsspecifika och årliga responsenkäter
3) deltagargrad; så många medlemsorganisationer som möjligt deltar i verksamheten och evenemangen.
2. Vi lobbar för att rekommendationerna för högskoleidrotten ska bli verklighet.
- Tillsammans med våra medlemmar och partner påverkar vi lagstiftningen, finansieringen och högskolornas funktion för att rekommendationerna för högskoleidrotten ska bli verklighet i hela Finland. Våra centrala mål är att 1) andelen studerande som rör på sig tillräckligt växer och studerandenas dagliga sittande minskar och 2) högskoleidrottens jämlikhet och tillgänglighet samt studerandenas nöjdhet med den förbättras. Vi utvecklar också högskolan i rörelse genom ett högskolesystem med positiv inställning till elitidrott. Vi främjar möjligheterna till avgiftsfri idrott.
- Vi ökar samarbetet mellan olika aktörer med hjälp av våra nätverk och partnerskap. Vi stärker också högskolan i rörelse i samarbete med experter inom psykisk hälsa. Inom den internationella studerandeidrottsverksamheten arbetar vi för att främja motion med låg tröskel och ansvarsfullhet.
- Vi mäter hur väl det strategiska valet lyckats med tre centrala indikatorer:
1) rekommendationernas verkställande i högskolorna; som informationskälla används Högskolan i rörelse-resultatkortet
2) mängden rörelse och stillasittande; som informationskälla används Hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande
3) nöjdhet med högskoleidrotten; som informationskälla används Studerandebarometern.
Sidan senast uppdaterad 17.12.2024