Studerandenas Idrottsförbund bjuder in studerande att testa sin rörlighet och studieförmåga

Studerandenas Idrottsförbund rf (OLL) ägnar september och oktober åt att påminna studerande om vikten av fysisk aktivitet för att upprätthålla och förbättra studieförmågan.

Under #BeActive-temaveckan 20.9–4.10 bjuder förbundet in studerande att reflektera kring sin egen rörlighet och studieförmåga på adressen oll.fi/psnabbtest.

– Rörlighet handlar inte endast om svettiga träningspass och idrottsklubbar. Med tanke på studieförmågan är det viktigt att öka fysisk aktivitet i studievardagen både på campus och i föreläsningssalarna, säger OLL:s vice ordförande Marika Uusi-Illikainen.

– Rörlighet som stöder studieförmågan skapas genom lokal- och möbellösningar, funktionella inlärningsmetoder och aktivitetspauser. Snabbtestet tar i beaktande den studerandes aktiva val och lösningar som stöder fysisk aktivitet i högskolan, säger Uusi-Illikainen.

Testet baseras på Rörelse för en bättre studieförmåga-modellen som tagits fram av OLL, Studier i rörelse-programmet och Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) på basis av SHVS studieförmågemodell som uppdaterades år 2022. Modellen synliggör vikten av fysisk aktivitet när det gäller inlärning, ger studerande och andra aktörer tips om hur de kan stödja studiefärdigheterna samt fungerar som ett medel för att diskutera frågor kring motion.

Temaveckan startar på fredagen den 20 september. UNESCO:s internationella dag för högskoleidrott. #BeActive hänvisar till den Europeiska idrottsveckan, ett initiativ från EU-kommissionen som delvis finansieras av Erasmus+-programmet. OLL deltar i ytterligare tre kampanjer: I rörelse-programmens kampanj “Arbetsförmåga genom rörelse nu”, Statsförvaltningens kampanj ”Lägg till rörelse”, samt “Ett land och folk med god funktionsförmåga”-samarbetet mellan Olympiska kommittén och andra aktörer.

– Den fysiska aktivitetens betydelse för folkhälsan och samhällsekonomin har blivit ett viktigt inslag i samhällsdebatten, vilket återspeglas i det ökande antalet kampanjer kring temat. Vi lyfter fram studerande och studieförmågan i alla dessa kampanjer. En god studieförmåga och studiefärdigheter som upprätthåller den skapar en bra grund för den framtida arbetsförmågan och för att ta hand om sitt eget välbefinnande genom hela livet, säger Niko Peltokangas, kommunikationschef vid OLL.

Mer information:

Vice ordförande Marika Uusi-Illikainen, marika.uusi-illikainen@oll.fi, +358 44 780 0216

Kommunikationschef Niko Peltokangas, niko.peltokangas@oll.fi, +358 46 921 1215

Läs mer om Modellen Rörelse för en bättre studieförmåga

Du kanske också är intresserad av

  • Den studerandes härligt hemska vardag – så här tar du hand om dig själv i höstrusket

    Publicerat:

    Att återvända till studierna och vardagsrutinerna kan få vissa att jubla av glädje och andra att gå igenom de mest skrämmande känslor. Vissa tycker om tidtabeller och planering, medan andra gärna skulle fortsätta koppla av på semestern. För att göra starten på det nya skolåret lite roligare har vi samlat några tips för att göra hösten lite ljusare.

    Läs mer om artikeln: Den studerandes härligt hemska vardag – så här tar du hand om dig själv i höstrusket

  • 90 minuter av irrande tankar eller lärande?

    Publicerat:

    Föreläsningarna vid högskolor förvandlas lätt till sittande maraton. Pauser har visat sig förbättra inlärning, välbefinnande och hälsa, men hur kunde dessa intensiva, 90-minuters studietillfällen avbrytas? I den här artikeln publicerad i Acatiimi diskuterar vi hur man kunde inkludera flera pauser på högskolorna.

    Läs mer om artikeln: 90 minuter av irrande tankar eller lärande?

  • Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

    Publicerat:

    Studerandenas problem döljs bakom narrativet om att klara sig, och det beror på att de är unga, skriver OLL:s generalsekreterare Niko Peltokangas. I riksdagsvalet för förbundet en kampanj för att studerandena ska identifieras som sin egen grupp i lagstiftningen om motionsfrämjande.

    Läs mer om artikeln: Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet