Den studerandes härligt hemska vardag – så här tar du hand om dig själv i höstrusket

Att återvända till studierna och vardagsrutinerna kan få vissa att jubla av glädje och andra att gå igenom de mest skrämmande känslor. Vissa tycker om tidtabeller och planering, medan andra gärna skulle fortsätta koppla av på semestern. För att göra starten på det nya skolåret lite roligare har vi samlat några tips för att göra hösten lite ljusare.

1. Sköt om det grundläggande.

Det är på något sätt bakvänt att vi alltid minskar på motion, hälsosam kost eller vila, när det är just de här sakerna som håller oss igång. Ibland kan det kännas svårt att skriva en viktig uppsats eller presentation på sparlåga, men undvik ändå att kompromissa med basbehov. När du äter, sover och motionerar tillräckligt löper studierna och andra vardagssysslor bättre.

2. Ta en paus från arbetet.

I vardagen är det lätt att fastna i stolen, så att kroppen stelnar till. För att hjärnan och musklerna inte ska börja rycka är det en bra idé att ta små pauser medan du arbetar. Med ungefär en halvtimmes mellanrum är det bra att röra på sig, så att blodcirkulationen hålls igång. Till stöd för dina pauser kan du exempelvis prova pomodorotekniken, som går ut på att arbeta i cykler. Varje arbetssession varar i 25 minuter, följt av en fem minuters paus före nästa session. En liten justering av kroppshållningen eller några fotsteg räcker till för att stimulera cirkulationen!

3. Rutiner.

Vardagen börjar fungera smidigare när du skapar och upprätthåller rutiner som stödjer ditt välbefinnande. Du kan lägga till något extra till dina vanliga morgonrutiner, såsom att borsta tänderna och äta frukost, för att göra dem smidigare. Att exempelvis lyssna på din favoritmusik eller poddcast medan du gör dina morgonsysslor kan höja ditt humör och ge dig en bra start på dagen. Lite motion i form av tänjning eller morgonyoga kan också vara ett effektivt sätt att få bort sömnsanden ur ögonen innan du ska plugga.

4. Respektera fritiden.

När vardagen börjar tenderar kalendern att fyllas snabbt. När du planerar din tid, ska du komma ihåg att ge dig själv fritid. Att återgå till arbetet och göra roliga saker är en viktig motvikt till stressande och hetsiga studier. På din fritid kan du använda tiden som du vill. Det viktiga är att du får göra något du gillar – eller inte göra något alls. Ett bra sätt att hitta en fritidsaktivitet som passar dig är att prova olika saker och fortsätta med dem som ger dig glädje.

5. Vila när du är sjuk.

Om höstförkylningen slår till ska du ställa in dina resor och låta dig själv vila och återhämta dig hemma. Det förhindrar smittspridning och förkortar sjukdomstiden. Att gå ut som sjuk är stressande och återhämtningen kan ta lång tid. Det bästa sättet att bekämpa en förkylning är att vila tillräckligt och dricka tillräckligt med vätska.

Förhoppningsvis hjälper de här tipsen dig att börja dagen försiktigt och åtminstone lite lättare. Det viktigaste är att du lyssnar på dig själv och tar hand om dig själv på det sätt som passar dig bäst.

Ha ett givande och utvecklande nytt läsår!

Du kanske också är intresserad av

  • Studerandenas Idrottsförbund bjuder in studerande att testa sin rörlighet och studieförmåga

    Publicerat:

    Studerandenas Idrottsförbund rf (OLL) ägnar september och oktober åt att påminna studerande om vikten av fysisk aktivitet för att upprätthålla och förbättra studieförmågan.

    Läs mer om artikeln: Studerandenas Idrottsförbund bjuder in studerande att testa sin rörlighet och studieförmåga

  • 90 minuter av irrande tankar eller lärande?

    Publicerat:

    Föreläsningarna vid högskolor förvandlas lätt till sittande maraton. Pauser har visat sig förbättra inlärning, välbefinnande och hälsa, men hur kunde dessa intensiva, 90-minuters studietillfällen avbrytas? I den här artikeln publicerad i Acatiimi diskuterar vi hur man kunde inkludera flera pauser på högskolorna.

    Läs mer om artikeln: 90 minuter av irrande tankar eller lärande?

  • Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

    Publicerat:

    Studerandenas problem döljs bakom narrativet om att klara sig, och det beror på att de är unga, skriver OLL:s generalsekreterare Niko Peltokangas. I riksdagsvalet för förbundet en kampanj för att studerandena ska identifieras som sin egen grupp i lagstiftningen om motionsfrämjande.

    Läs mer om artikeln: Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet