Drömmarnas motionsdag: motion tillhör alla
Motionens positiva inverkan på den psykiska hälsan är obestridlig, och alla studerande borde kunna njuta av den oberoende av bakgrund och egenskaper, skriver Selinä Nera, människorättsaktivist, och Tommi Yläkangas, sakkunnig inom påverkansarbete hos Nyyti rf. För tillfället erbjuds det mångsidiga motionstjänster för studerande inom högskolefältet, men tillhör motion alla om alla studerande inte har lika tillgång till motionsmöjligheterna?
Inom högskoleidrotten finns det många situationer där studerandens deltagande stöter på hinder i form av utmaningar med tillgängligheten. Vi är på väg mot en tryggare högskoleidrott, men i alla situationer har det inte beaktats hur studerande med olika slags bakgrund aktivt kan delta i motionshobbyer. Sådana situationer leder lätt till att den strukturella diskrimineringen minskar en persons möjligheter att komma med i en gemenskap för att motionera. Många av idrottslokalerna som är förmånligare för studerande är inte tillgängliga, och det erbjuds inga hjälpmedel eller kompetens inom anpassad motion. Tillgängligheten berör också andra användargrupper, eftersom en studerande som till exempel tillhör en könsminoritet inte nödvändigtvis känner sig välkommen på grund av bristen på omklädningsrum.
Enligt en enkät som genomfördes på uppdrag av Studerandenas Idrottsförbund har anpassad motion knappt alls uppmärksammats i planeringen av tjänsterna, fastän lokalerna skulle vara åtminstone delvis tillgängliga. De som besvarade enkäten berättade att förklaringen till stor del ligger i bristen på resurser och utbildning, men flera enkätdeltagare var också av uppfattningen att det inte finns något behov av anpassade motionstjänster, eller att man åtminstone inte vet vilka behov studerandena har. Resultatet är oroväckande, eftersom nästan hälften av de 19–29-åringar som besvarade Idrottsvetenskapliga sällskapets motionsenkät (2024) riktad till personer med funktionsnedsättning svarade att de skulle vilja motionera mer. Drygt en fjärdedel av enkätdeltagarna nämnde bristen på lämpliga grupper som ett hinder för hobbyverksamheten, och var femte fick inte den personliga hjälp de behöver. I enkäten framhävdes ensamheten som de unga känner: 30 procent av enkätdeltagarna berättade att de saknar hobbykompisar.
Motion och idrott är en viktig del av välbefinnandet och orken med tanke på både den egna fysiska konditionen och hälsofrämjandet. Motion gör det möjligt att upprätthålla sin funktionsförmåga, vilket är särskilt viktigt för studerade – både med och utan funktionsnedsättningar – som känner sig belastade.
För att motion ska vara möjligt för var och en oberoende av bakgrund behövs utbildning för idrottsverksamhetens arrangörer om mångfald och anpassad motion. Dessutom skulle olika hjälpmedel för idrott och motion som lånas ut sänka tröskeln för jämlikt deltagande. Därför vore det viktigt att i planeringen av högskolornas finansiering beakta idrottstjänsternas resurser och eventuella samarbete med instanser som erbjuder dessa hjälpmedel. Dessutom är det viktigt att satsa på kommunikationen om anpassad motion och tillgänglighetsinformation.
Fysisk aktivitet ökar också den psykiska hälsan. Ny forskning har visat att förutom den fysiska aktivitetens positiva inverkan på humöret har motion också en så stark lindrande effekt på depressionssymtom att det vore skäl att göra fysisk aktivitet till en fast del av mentalvården. Det vore viktigt att alla verkligen fick ta del också av dessa fördelar som motion medför.
Idag, den 10 mars, firar vi Drömmarnas motionsdag, och vi vill påminna att motionsglädjen tillhör alla nu och i framtiden. Vi uppmuntrar alla att fundera på hur olika slags studerande har beaktats i motionstjänsterna och hur situationen kunde förbättras i samarbete med olika aktörer.
Källor:
Prinkey, V. & Roitto, R. (toim.) 2024. Liikuttaako 2023? Toimintarajoitteisille henkilöille suunnatun Liikkujakyselyn ja Seura- ja yhdistyskyselyn raportti. Liikuntatieteellisen Seuran tutkimuksia ja selvityksiä 26.
Du kanske också är intresserad av
-
Nu är det dags att föra diskussion om motion – Studerandenas idrottsförbund kräver i sina valmål konkreta åtgärder för att främja motion
Publicerat:Vilken bransch är 1) värd miljarder, 2) populär bland alla politiker och 3) så gott som osynlig i valdebatten? Det handlar om att främja idrott och motion. Det ambitiösa målet för Studerandenas idrottsförbund (OLL) är att föra högskoleidrotten till vårens riksdagsvalsdebatter.
-
Det idrottspolitiska påverkansarbetet ger resultat: en miljon euro delas ut för att få högskolestuderande att röra sig mer
Publicerat:Studerandenas Idrottsförbund (OLL) är nöjt med finansieringen av programmet Finland i rörelse för högskolegemenskaper. I april öppnar undervisnings- och kulturministeriet ett statsbidrag för läsåret 2024–2025 där högst en miljon euro delas ut till att genomföra programmet Studier i rörelse vid högskolor.
-
Könsminoriteternas erfarenheter av högskoleidrotten måste förbättras
Publicerat:Vilka erfarenheter har personer som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter av högskoleidrotten? Hur kan man förbättra den dåliga erfarenheten hos en person som tillhör en könsminoritet? Niko Peltokangas, generalsekreterare för Studerandenas Idrottsförbund (OLL), tolkar resultaten av Studerandebarometern 2022 ur minoriteters perspektiv när det gäller idrott.
Läs mer om artikeln: Könsminoriteternas erfarenheter av högskoleidrotten måste förbättras
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 24.5.2024