En utmaning från FISU Forum: förbättra likabehandlingen inom studerandeidrotten
Studerandeidrottens internationella storevenemang FISU Forum ordnades i slutet av augusti i Zagreb i Kroatien. Finland och Studerandenas Idrottsförbund representerades vid evenemanget av Tia Saharinen, som studerar hälsofrämjande och agerar som studerandeambassadör för FISU, samt förbundets kommunikationschef Niko Peltokangas.
Temat för konferensen, som ordnades av det internationella studerandemotions- och studerandeidrottsförbundet FISU, var ”Högskoleidrotten skapar en bättre värld”. Talen, diskussionsprogrammen och workshopparna som hölls under veckan behandlade motionens och idrottens samhälleliga slagkraft och idrottsdiplomati samt likabehandling och delaktighet inom högskoleidrotten.
Tia: ”Programmet innehöll olika intressanta perspektiv på hur motion och idrott påverkar samhället: hur de kopplar ihop så många olika delområden i livet och hur mycket inflytande de i bästa fall kan ha. Även mitt eget ansvar som arrangör för motionsevenemang och som idrottsinstruktör betonades. Programmet väckte också tankar om hur man ser sin egen rörelseförmåga som en självklarhet, och hur en person kan främja till exempel motion bland dem som behöver särskilt stöd.”
Niko: ”När man talar om mänskliga rättigheter på global nivå finns det en fara att man invaggar sig i tanken att saker ju är ganska bra i Finland. Forumets program utmanade oss ändå att titta på problemen inom motions- och idrottssektorn på samma sätt som kampanjen Krossa inte idrotten har gjort i Finland. Under anförandena och diskussionerna utmanades också FISU som organisation att ta steg mot att förbättra kvinnors delaktighet. Det var glädjande att man i diskussionen om jämställdhet mellan könen också nämnde ickebinära personer, vilket fortfarande är ganska sällsynt i detta sammanhang.”
Ett tryggare rum som exportvara
Under workshopparna hade deltagarländerna möjlighet att ge anföranden om sina projekt som relaterar till forumets teman. Tia och Niko presenterade principerna för tryggare rum i högskoleidrotten som OLL:s nätverk bearbetade i vintras.
Tia: ”Vi sammanfattade principerna för tryggare rum och jag gav några exempel från mitt eget liv som studerande och idrottsinstruktör. I presentationen gick vi i stor utsträckning igenom vad tryggare rum innebär, hur de kan hotas och hur de kan påverka människors motionsvanor. I allmänhet innehöll presentationerna mycket marknadsföring, men de gav också tips till exempel på att ordna evenemang eller om utbytesstudier.”
Niko: ”Vi fick beröm för vår presentation och för principerna för tryggare rum från olika delar av världen. Som slutkläm lyfte vi fram att gott uppförande och bondförnuft ofta räcker, så länge alla har samma uppfattning om vad de innehåller och betyder. Den här presentationen var egentligen får viktigaste uppgift under hela resan, eftersom temana förbättrad likabehandling och delaktighet utgör den viktigaste kärnan i OLL:s internationella verksamhet.”
Lärdomar från studerandeprojekt
Under veckan arbetade studerandena som deltog i forumet med projekt som FISU gett dem. På lördagen presenterades projekten för de övriga deltagarna. Tia blev projektchef i en grupp som arbetade för att göra studerandeidrottsevenemangen ännu oförglömligare.
Tia: ”Att genomföra ett projekt i ett internationellt team var väldigt lärorikt, det öppnade ögonen och utmanade geniknölarna! Jag fick öva på att arbeta i ett team med olika språkkunskaper och kulturer samt att dela upp uppgifterna så att allas kompetensområden beaktas. Man kan heller aldrig öva för mycket på att kompromissa. Det var nyttigt att gå lite utanför min bekvämlighetszon och tala engelska uppe på scenen. De andra visade också modell på scenarbete: i synnerhet den amerikanska medlemmen i vår grupp saknade varken volym eller självförtroende!
I allmänhet var gruppernas presentationer lite enformiga – nästan alla hade utvecklat en idé om att skapa en mobilapp. Det var ändå roligt att vi fick se FISU-ambassadörernas alster under forumet, och lite akademisk tävling i stället för att bara tävla i idrott.”
Att upprätthålla partnerskap
Förutom att man lär sig nytt under internationella evenemang är de också en plats för att bilda nätverk och upprätthålla relationer till andra organisationer.
Niko: ”Under de här evenemangen förs det alltid gott om inofficiella diskussioner med systerorganisationerna. Finland är ett av länderna som betonar påverkansarbetet för att främja alla studerandes motionsförhållanden och aktivitetsbaserade livsstil, medan de flesta systerorganisationerna fokuserar mer på tävlingsverksamhet. I Zagreb funderade vi på vårt kommande påverkansarbete tillsammans med våra partner som delar våra värderingar gällande till exempel de mänskliga rättigheterna och miljöansvar.”
Tia: ”För mig är FISU fortfarande lite av ett mysterium, men jag lär mig mer i och med varje webbinarium. Jag är väldigt starkt involverad i universitetets studerandeverksamhet, och det är fint att inse att jag verkligen kunde påverka till exempel i en organisation av FISU:s storleksklass och åstadkomma förändring som påverkar studerandeidrotten i hela världen!
Det bästa var förstås sidoprogrammet såsom volleyboll och dagen som turist i Zagreb, och de nya bekantskaperna jag hann få under veckan! Tillsammans med mina nya kompisar har vi redan hunnit fundera på var i världen vi ska ses nästa gång och hur vi kan få dem till Finland för att bygga snögubbar och åka slalom!”
Du kanske också är intresserad av
-
Opiskelijoiden Liikuntaliitto yhtyy vaatimukseen Olympiakomitean ylimääräisestä yhdistyksen kokouksesta
Publicerat:Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) kannattaa Sulkapalloliiton vaatimusta Olympiakomitean ylimääräisen yhdistyksen kokouksen koollekutsumisesta. Liikuntayhteisön kannattaa luoda tilaa keskustelulle ja päätöksille, jotka edistävät yhdenvertaisuuden toteutumista Olympiakomitean toiminnassa.
-
Studerandenas Idrottsförbund deltar i att bygga en rättvis omställning
Publicerat:Få saker ger samhället lika mycket positivt som idrottssektorn. Samtidigt noteras dess betydelse bara i bisatser. En otrolig mängd sakkunskap, från idrottslokaler till evenemang och från aktivitetsbaserad verksamhet till näring, utnyttjas inte fullt ut. Därför är det idrottsaktörernas lott att ödmjukt hållas i skuggorna, men där i skuggorna och bisatserna finns det mycket styrka. Styrka som också kan användas för miljöns bästa.
Läs mer om artikeln: Studerandenas Idrottsförbund deltar i att bygga en rättvis omställning
-
Nu är det dags att föra diskussion om motion – Studerandenas idrottsförbund kräver i sina valmål konkreta åtgärder för att främja motion
Publicerat:Vilken bransch är 1) värd miljarder, 2) populär bland alla politiker och 3) så gott som osynlig i valdebatten? Det handlar om att främja idrott och motion. Det ambitiösa målet för Studerandenas idrottsförbund (OLL) är att föra högskoleidrotten till vårens riksdagsvalsdebatter.
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 2.10.2024