Högskoleidrotten bör beaktas i högskolornas finansiering
Högskolestuderandenas välbefinnande har varit i kris de senaste åren, och därför måste det satsas mer på finansieringen av högskoleidrotten, skriver Emilia Junnila, ordförande för Studerandenas Idrottsförbund. För att förhindra större kriser och kostnader för orörlighet måste investeringar göras nu.
Det har pratats mycket om högskolestuderandenas välbefinnande under de senaste åren. Vi står inför en kris beträffande psykisk hälsa, och det finns ett akut behov av lösningar som ser till att de som behöver vård får den hjälp de behöver, och att förebyggandet placeras på den piedestal det förtjänar.
Med hjälp av motion kan man kombinera fysiskt och psykiskt välbefinnande, och det kan göras till en social aktivitet som främjar social gemenskap.
Motion är ett utmärkt förebyggande redskap som upprätthåller och utvecklar människans heltäckande välbefinnande. Med hjälp av motion kan man kombinera fysiskt och psykiskt välbefinnande, och det kan göras till en social aktivitet som främjar social gemenskap.
Högskoleidrotten får högskolestuderande att röra på sig, och det måste man satsa på nu. Fysisk aktivitet främjar lärandet och orken i vardagen, och därför stöder den en god studieförmåga. Och som vi vet skapar en god studieförmåga en grund för en god arbetsförmåga.
För tillfället är högskolorna skyldiga att ordna idrottstjänster, men tjänsternas kvalitet och mängd varierar från ort till ort och högskola till högskola. Det måste bli ändring på detta.
Sporrar skulle göra idrottstjänsterna mer jämlika sinsemellan.
Studerandenas Idrottsförbund har som mål att åstadkomma en ekonomisk sporre som skulle göra det förmånligt för högskolorna att ordna idrottstjänster. Dessa sporrar skulle göra tjänsterna mer jämlika sinsemellan, och studerandena kunde utnyttja högskoleidrottens tjänster på olika orter på ett flexiblare sätt. Det är viktigt att uppmuntra studerandena att röra på sig både på den egna studieorten och på andra högskoleorter till exempel i samband med resor.
Enligt de riksomfattande rekommendationerna för högskoleidrotten ska högskolan investera minst 30 euro per studerande i idrottstjänsterna varje år. I Finland finns det nästan 300 000 högskolestuderande, så denna summa skulle bli cirka 9 miljoner euro per år. Tänkt i pengar kostar bristen på motion flera miljarder; UKK-institutet uppskattar att det är fråga om cirka 3 miljarder euro per år.
Kanske det äntligen är dags att satsa på förebyggande åtgärder och investera i högskolestuderandenas välbefinnande genom att lägga pengar på högskoleidrottens finansiering? Det om något vore en hållbar investering vars effekter skulle sträcka sig långt in i framtiden.
Texten ingår i bloggserien Din rörlighet är värdefull där vi förklarar bakgrunden till Studerandenas Idrottsförbunds mål inför riksdagsvalet.
Del 1: Högskoleidrotten bör beaktas i högskolornas finansiering
Del 2: Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande
Du kanske också är intresserad av
-
Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet
Publicerat:Studerandenas problem döljs bakom narrativet om att klara sig, och det beror på att de är unga, skriver OLL:s generalsekreterare Niko Peltokangas. I riksdagsvalet för förbundet en kampanj för att studerandena ska identifieras som sin egen grupp i lagstiftningen om motionsfrämjande.
Läs mer om artikeln: Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet
-
Dags att sätta punkt för problemen i studerandenas välbefinnande - Studerandenas Idrottsförbund kräver åtgärder för högskoleidrotten
Publicerat:Den ökade psykiska ohälsan bland högskolestuderanden är ett känt faktum, men gärningar för att åtgärda problemen har förblivit svaga. I nästa riksdagsval är det hög tid att fokusera på högskolestuderandenas välbefinnande och fysiska aktivitet, kräver Studerandenas Idrottsförbund (OLL) under sitt förbundsmöte som hölls i Vuokatti den 2–3 november.
-
Nu är det dags att föra diskussion om motion – Studerandenas idrottsförbund kräver i sina valmål konkreta åtgärder för att främja motion
Publicerat:Vilken bransch är 1) värd miljarder, 2) populär bland alla politiker och 3) så gott som osynlig i valdebatten? Det handlar om att främja idrott och motion. Det ambitiösa målet för Studerandenas idrottsförbund (OLL) är att föra högskoleidrotten till vårens riksdagsvalsdebatter.
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 3.4.2023