Internationell idrottspåverkan i krigets skugga
Universiader, ryska ministrar och högskolornas motionsförhållanden – i år händer det mycket på studerandemotionens och studerandeidrottens internationella fält, både på tävlingsbanor och i kabinett. OLL:s generalsekreterare Niko Peltokangas skriver om hur förbundet påverkar inom internationella paraplyorganisationer.
OLL:s internationella verksamhet verkar ha kommit i gång med en smäll i början av året. Å andra sidan är duon som ansvarar för förbundets internationella relationer – ordföranden Emilia Junnila och jag – båda rätt så nya i våra uppdrag, så enkla saker kan ibland kännas nya och fartfyllda. Tack och lov är det erfarna experter som ansvarar för förbundets internationella tävlingsverksamhet, vilket också stöder vårt påverkansarbete i paraplyorganisationerna.
Min mest oförglömliga upplevelse hittills var resan jag gjorde med Emilia i slutet av mars, då vi åkte till EUSA–FISU-seminariet i Val Di Zoldo i Italien. EUSA är den europeiska paraplyorganisationen för studerandeidrott, medan FISU är det internationella förbundet. OLL är medlem i båda dessa förbund.
Det viktigaste vi fick ut av seminariet var att lära känna våra europeiska partner och det lärorika utbytet av erfarenheter med dem. Programmets huvudteman var studerandetävlingarnas hållbarhetsperspektiv i synnerhet i fråga om den ekologiska hållbarheten. Dessutom fick vi bekanta oss med FISU:s program Healthy Campus, som på många sätt liknar vår Högskolan i rörelse-verksamhet och de riksomfattande rekommendationerna för högskoleidrotten.
Fastän tävlingsverksamheten utgör en viktig del av studerandeidrottens helhet står ändå påverkan av högskolornas motionsförhållanden i kärnan av OLL:s verksamhet. Under seminariet koncentrerade vi oss därför på de övriga ländernas exempel av att ordna studerandeidrott med låg tröskel samt på vilka olika sätt man kan organisera ett nationellt förbunds verksamhet.
Demokratin vann över Rysslands idrottsminister
Distansevenemangen är också här för att stanna i internationella sammanhang. I början av mars deltog vår ordförande i EUSA:s webbinarium om kvinnligt ledarskap. I februari deltog jag och Emilia i EUSA:s distansevenemang där vi fick höra det ukrainska förbundets lägesrapport om krigets inverkan på studerandeidrotten.
Det helt klart mest spännande distansmötet ordnades den 15 mars. Under FISU:s extra förbundsmöte röstade vi om att förlänga styrelsens mandatperiod med två år utan val. Styrelsen som valts in 2019 motiverade sitt ovanliga förslag med att pandemin hade stoppat den normala verksamheten.
Det som gjorde förslaget särskilt intressant var att FISU:s ordförande är Rysslands idrottsminister Oleg Matytsin. Han har varit utesluten från uppdraget under största delen av denna period på grund av verksamhetsförbudet som den internationella antidopningsorganisationen WADA fastställt för Ryssland. En vecka före det extra förbundsmötet skickades ändå ett brev till de nationella förbunden i Matytsins namn där han vädjade för en fortsättning på mandatperioden. Brevets underteckning löd ”FISU:s ordförande”. Vi hörde även om andra försök att påverka, men OLL:s position var så klar att ingen ens försökte utöva direkta påtryckningar på oss.
Vi anser att en minister för ett land som för ett olagligt och brutalt anfallskrig inte kan vara galjonsfigur för den internationella studerandemotionen och studerandeidrotten.
Vad var då OLL:s position? Vi motsatte oss en direkt fortsättning för styrelsen, eftersom motiveringarna till att inte hålla ett normalt förbundsmöte och val inte övertygade oss. Vi tyckte det var särskilt viktigt att medlemsförbunden får välja en ny ordförande. Vi anser att en minister för ett land som för ett olagligt och brutalt anfallskrig inte kan vara galjonsfigur för den internationella studerandemotionen och studerandeidrotten. Våra europeiska systerorganisationer som vi kontaktade före valet höll med.
Under mötet visade organisationsdemokratin sin kraft, och styrelsens proposition fälldes. Majoriteten av dem som röstade stödde förslaget (rösterna var 41–36), men det skulle ha krävt en 2/3 majoritet för att vinna. Vi kommer alltså att få välja en ny styrelse för FISU i Geneve i november.
Förbundsmötenas år
Som sagt är det mer erfarna experter som ansvarar för den internationella tävlingsverksamheten här på OLL. Många av seminariedeltagarna i Val Di Zoldo kände redan från förut Markku Rantahalvari, som ansvarar för evenemang och utbildningar på OLL, samt Jukka Tirri, som ansvarar för studerandeidrott på elitnivå vid Olympiska kommittén. Vi har också mycket nytta av deras kunskaper och nätverk i våra relationer till andra organisationer. Jukka deltog till exempel i FISU:s extra förbundsmöte tillsammans med oss.
I år har vi både studerandenas EM samt sommaruniversiad i Chengdu i Kina på kommande. Markku kommer att resa till evenemangen för att hjälpa studerandeidrottarna med praktiska saker vid behov. Vi vill också göra den här medlemstjänstens betydelse klarare i vår nya strategi, som vi kommer att föra inför förbundsmötet för beslutsfattande i november.
Inom FISU:s verksamhet vill vi utveckla likabehandlingen och ansvaret samt studerandeidrotten med låg tröskel.
Både EUSA och FISU kommer också att hålla sina egentliga förbundsmöten i oktober-november. Tyngdpunkten på OLL:s internationella påverkansarbete lär ligga på valen av styrelser och riktlinjer för den internationella paraplyorganisationen. Inom FISU:s verksamhet vill vi utveckla likabehandlingen och ansvaret samt studerandeidrotten med låg tröskel.
Det är säkert att Rysslands och Vitrysslands anfallskrig kommer att hållas framme i idrottsvärldens diskussioner och också kräver att vi här på Studerandenas Idrottsförbund hålls vakna. Vi kommer att fortsätta med vårt påverkansarbete för att dessa länders högskolor och studerandeidrottsförbund ska hållas utanför den internationella tävlingsverksamheten så länge som dessa olagligheter pågår.
På bilden: EUSA:s generalsekreterare Matjaz Pecovnik (till vänster), Emilia Junnila och Niko Peltokangas i EUSA–FISU-seminariet i Val Di Zoldo.
Du kanske också är intresserad av
-
Ansök till EM för studerande 2025
Publicerat:EM för studerande arrangeras vartannat år som ett multisportevenemang i samband med EUSA Games och vartannat år som enskilda EM-tävlingar. År 2025 står EM-tävlingar i tur. Tävlingarna är en utmärkt möjlighet att också testa elitidrottens nivå i Europa, eftersom många idrottare på landslagsnivå deltar i tävlingarna. I tävlingarna representerar man sin egen högskola.
-
Hem med en medalj och fina minnen i bagaget
Publicerat:Studerandenas EM-tävlingar (EUSA Games) kom till sitt slut i Debrecen och Miskolc i Ungern. Finlands deltagare återvände hem med en medalj och flera poängplatser.
Läs mer om artikeln: Hem med en medalj och fina minnen i bagaget
-
Mot Student-EM med siktet på två medaljer
Publicerat:Student-EM hålls den 10–24 juli i Debrecen och Miskolc i Ungern. Eusa Games samlar cirka 5 000 idrottare från europeiska högskolor i 18 sportgrenar. Finland har ett lag med 69 deltagare i fem sportgrenar. Studerandenas Idrottsförbund (OLL) har satt upp ett medaljmål på två medaljer för de finländska representanterna, vilket är samma antal som för två år sedan i Lodz i Polen.
Läs mer om artikeln: Mot Student-EM med siktet på två medaljer
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 6.4.2023