Kommunala lösningar: Närmotion som en del av en fungerande stadsmiljö
Städer och kommuner spelar en central roll i vilka möjligheter invånarna har att röra sig i vardagen. Motion behöver inte begränsas till separata träningspass eller gymbesök – en aktiv livsstil kan vara en naturlig del av den dagliga motionen när stadsmiljön främjar promenader, cykling och närmotion. Särskilt för studerande, som ofta har begränsade resurser och tidsscheman, är tillgängliga motionsmöjligheter viktiga, skriver OLL:s vice ordförande Nette Rimpioja.
Kommunerna har en skyldighet att främja invånarnas välbefinnande, och ett av de mest effektiva sätten är att planera stadsmiljön så att den stödjer vardagsmotion. Gång- och cykelvägar, säkra cykelbanor och ett välplanerat vinterunderhåll kan avgöra om en studerande väljer att gå eller cykla – eller om de i stället tar till ett annat transportalternativ.
Cykling och promenader är inte bara miljövänliga och förmånliga sätt att ta sig fram, de har också bevisade hälsofördelar. Därför bör kommuner satsa på att utveckla nätverket för gång- och cykeltrafik samt säkerställa att det finns tillräckligt med cykelställ och anslutningsparkeringar på rätt platser. Även prisvärda stadscyklar och förbättrad tillgänglighet bidrar till en mer aktiv vardag.
Själv har jag sedan ett par år tillbaka använt stadscyklar som en del av min vardagsmotion. Det känns även lättare att koncentrera sig på föreläsningar efter att ha trampat dit med egen muskelkraft i stället för att åka kollektivt eller ta bilen. Jag rekommenderar alla att öka sin vardagsmotion i år – det förbättrar konditionen och är snällt mot plånboken!
Närmotionsplatser nära campusområden och studentkvarter
De motionsplatser som staden erbjuder behöver inte begränsas till stora idrottshallar eller avlägsna centra. För studerande kan lättillgängliga närmotionsplatser med låg tröskel vara avgörande för att upprätthålla en aktiv livsstil. Utomhusgym, motionsparker och löparspår i anslutning till campusområden och studentbostäder gör det enklare att få in fysisk aktivitet i vardagen.
Kommunerna bör samarbeta med högskolor, studentbostadsaktörer och studentorganisationer för att säkerställa att motionsmöjligheterna motsvarar studenternas behov. Exempelvis kan flerfunktionsplaner, klätterväggar och frisbeegolfbanor göra närmotionen både mer attraktiv och varierad.
Gör naturmotion tillgänglig
Att röra sig i naturen har stora hälsofördelar, både fysiskt och psykiskt. Studerande bör ha goda möjligheter att ta sig till naturområden för motion, såsom skogsstigar, badplatser och skidspår, genom välfungerande kollektivtrafikförbindelser och gång- och cykelvägar.
Det är kommunernas ansvar att se till att naturmotion inte enbart är tillgänglig för bilägare. Välmarkerade och underhållna leder, fungerande kollektivtrafik och förlängda cykelvägar ut till naturområden kan sänka tröskeln för studerande att komma ut och röra på sig.
En studentvänlig stad för framtiden
Att främja närmotion är en del av en bredare stadsplanering där invånarnas välmående ställs i fokus. Kommuner kan genom små men betydelsefulla beslut skapa en mer studentvänlig stadsmiljö som uppmuntrar till motion. Välmående studerande har ett mindre behov av välfärdstjänster, och kommunen gynnas även av små fluktuationer i välfärdsområdenas HYTE- och hälsoindikatorer.
Genom att rösta i valen kan man påverka vilka lösningar som genomförs i kommunerna och välfärdsområdena. Beslutsfattandet bör utgå från principen att alla – även studerande – ska ha möjlighet att röra sig enkelt, förmånligt och mångsidigt. Genom att satsa på närmotion investerar kommunerna i invånarnas välbefinnande och livskvalitet.

Du kanske också är intresserad av
-
Kommunala lösningar: Upprätta en fungerande servicekedja inom motionsrådgivningen
Publicerat:Välfärdsområdena ska utveckla servicekedjan med aktörer som studerandehälsovården och högskoleidrotten för att säkerställa att studerande har snabb tillgång till kommunens och välfärdsområdets motionsrådgivning. Välfärdsområden och kommuner bör införa ett verktyg för att ta upp rörlighet, det vill säga en miniinterventionsmodell, skriver OLL:s ordförande Akseli Haanpää.
-
Kommunala lösningar: Skapa förmånliga motionsmöjligheter för studerande
Publicerat:Studielivet handlar inte bara om studier och fritidsnöjen, utan också om ekonomiska utmaningar. De studerandes inkomster räcker ofta inte till för att täcka vardagens kostnader, särskilt när det gäller motion. Motion är dock livsviktig för de studerandes välmående – den främjar mental hälsa, akademisk prestation och gemenskapsbyggande. OLL:s vice vd Niko Lavikainen undersöker varför rabatter på kommunala motionsanläggningar inte räcker, och hur man kan förbättra de studerandes livskvalitet och framtida välbefinnande genom att satsa på förmånligare möjligheter för motion.
Läs mer om artikeln: Kommunala lösningar: Skapa förmånliga motionsmöjligheter för studerande
-
Kommunala lösningar: Göra studentidrott till ett strategiskt mål
Publicerat:I vår hålls de första kombinerade kommun- och välfärdsområdesvalen någonsin. Finländarna står faktiskt inför en mycket viktig valvår, eftersom man under denna demokratins fest väljer de politiker som besluter om nästan alla grundläggande tjänster i vardagen. På många håll förbereder man dock redan nu strategier för nästa mandatperiod i kommun- och regionfullmäktige, påpekar Akseli Haanpää, ordförande för OLL.
Läs mer om artikeln: Kommunala lösningar: Göra studentidrott till ett strategiskt mål
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 12.3.2025