Kommunala lösningar: Skapa förmånliga motionsmöjligheter för studerande
Studielivet handlar inte bara om studier och fritidsnöjen, utan också om ekonomiska utmaningar. De studerandes inkomster räcker ofta inte till för att täcka vardagens kostnader, särskilt när det gäller motion. Motion är dock livsviktig för de studerandes välmående – den främjar mental hälsa, akademisk prestation och gemenskapsbyggande. OLL:s vice vd Niko Lavikainen undersöker varför rabatter på kommunala motionsanläggningar inte räcker, och hur man kan förbättra de studerandes livskvalitet och framtida välbefinnande genom att satsa på förmånligare möjligheter för motion.
Studielivet ses ofta som en period för självupptäckt, lärande och gemenskapsbyggande. Mot denna bakgrund upplever dock många studerande ekonomisk press varje dag. Även om det nominella beloppet för studiestödet har ökat, har det skett genom en höjning av lånegarantin och inte genom en faktisk höjning av studiepenningen. När inkomster jämförs med köpkraft tjänar dagens studerande mindre än för ett decennium sedan, och de ökade levnadskostnaderna har ytterligare begränsat möjligheterna till överkomlig motion.
Motion är inte en lyx utan en nödvändighet. Den främjar mental hälsa och gemenskap. Regelbunden motion främjar studieförmågan genom att förbättra koncentrationen, minska stress och bidra till bättre sömn. Motion är ett viktigt redskap för att skapa sociala kontakter och för att integreras i det lokala samhället, både för inhemska och internationella studerande. Studerande som antar goda motionsvanor under sina studier, är bättre förberedda på att ta hand om sitt välmående även i arbetslivet.
Att stödja motionsmöjligheter gynnar både de studerande och samhället som helhet. Många kommuners motionstjänster är dock för dyra för de studerande.
Studerande beaktas i varierande grad
I Finland har kommunerna ett brett utbud av motionstjänster och -lokaler, men tillgängligheten för studerande varierar. Enligt OLL:s utredning är studerande- och högskolemotion också i en ojämlik ställning när det gäller rabatter och tillgång till motionstider jämfört med till exempel skolidrott och idrottsföreningar.
Även om studierabatterna på vissa orter är 40–50 procent av normalavgifterna, finns det på många ställen inga rabatter alls eller så är de mycket begränsade. Och även om det finns rabatter, är priserna ändå betydligt högre i förhållande till en studerandes inkomster än för dem som arbetar. När boendekostnaderna och kollektivtrafiken blir dyrare är motion ofta en av de första sakerna som en studerande sparar in på – en del tvingas ju till och med dra in på till exempel mediciner.
Praktiska lösningar för beslutsfattare
Att förbättra tillgängligheten till motion kräver inte stora investeringar, utan kloka politiska beslut som syftar till att förbättra de studerandes välmående. Som en enkel åtgärd bör kommunala motionsanläggningars studeranderabatter vara enhetliga för alla studerande, oavsett utbildningsnivå eller utbildningsinstitution. Rabattprocenten bör höjas för att motsvara de studerandes faktiska ekonomiska utmaningar.
Studerandeidrottsföreningar och andra arrangörer av studerandemotion bör vara i en jämlik ställning gentemot andra aktörer. Kommunerna kan också införa tidsbaserade prissättningsmodeller, där motionstiderna sist på kvällen erbjuds gratis eller till ett mycket lågt pris. Även rabatter för studerande i kollektivtrafiken stöder deras rörlighet och andra fritidsaktiviteter.
Ett rimligt pris för tillgång till kommunala motionstjänster är inte bara en ekonomisk fråga som rör studietiden, utan en investering i ett hälsosammare och mer gemenskapsinriktat samhälle. Genom att agera nu kan kommunerna säkerställa att de studerande inte behöver göra ett val mellan motion och andra grundläggande behov.

Du kanske också är intresserad av
-
Kommunala lösningar: Upprätta en fungerande servicekedja inom motionsrådgivningen
Publicerat:Välfärdsområdena ska utveckla servicekedjan med aktörer som studerandehälsovården och högskoleidrotten för att säkerställa att studerande har snabb tillgång till kommunens och välfärdsområdets motionsrådgivning. Välfärdsområden och kommuner bör införa ett verktyg för att ta upp rörlighet, det vill säga en miniinterventionsmodell, skriver OLL:s ordförande Akseli Haanpää.
-
Kommunala lösningar: Närmotion som en del av en fungerande stadsmiljö
Publicerat:Städer och kommuner spelar en central roll i vilka möjligheter invånarna har att röra sig i vardagen. Motion behöver inte begränsas till separata träningspass eller gymbesök – en aktiv livsstil kan vara en naturlig del av den dagliga motionen när stadsmiljön främjar promenader, cykling och närmotion. Särskilt för studerande, som ofta har begränsade resurser och tidsscheman, är tillgängliga motionsmöjligheter viktiga, skriver OLL:s vice ordförande Nette Rimpioja.
Läs mer om artikeln: Kommunala lösningar: Närmotion som en del av en fungerande stadsmiljö
-
Kommunala lösningar: Göra studentidrott till ett strategiskt mål
Publicerat:I vår hålls de första kombinerade kommun- och välfärdsområdesvalen någonsin. Finländarna står faktiskt inför en mycket viktig valvår, eftersom man under denna demokratins fest väljer de politiker som besluter om nästan alla grundläggande tjänster i vardagen. På många håll förbereder man dock redan nu strategier för nästa mandatperiod i kommun- och regionfullmäktige, påpekar Akseli Haanpää, ordförande för OLL.
Läs mer om artikeln: Kommunala lösningar: Göra studentidrott till ett strategiskt mål
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 13.3.2025