Kommunala lösningar: Göra studentidrott till ett strategiskt mål

Publicerat: Kategori: Blogg Taggar:

I vår hålls de första kombinerade kommun- och välfärdsområdesvalen någonsin. Finländarna står faktiskt inför en mycket viktig valvår, eftersom man under denna demokratins fest väljer de politiker som besluter om nästan alla grundläggande tjänster i vardagen. På många håll förbereder man dock redan nu strategier för nästa mandatperiod i kommun- och regionfullmäktige, påpekar Akseli Haanpää, ordförande för OLL.

Kommunernas och välfärdsregionernas strategier styr beslutsfattandet och utvecklingen av tjänsterna långt in i framtiden. De studerande bör delta i utarbetandet av strategierna – och beaktas när det gäller strategiernas innehåll.

Det är viktigt att de studerande betraktas som en grupp i detta arbete, på samma sätt som barn och ungdomar. De studerandes behov och utmaningar, särskilt när det gäller motion för hälsa och välbefinnande, skiljer sig från andra befolkningsgrupper och kräver riktade insatser.

Stöd för de studerandes rörlighet i den strategiska planeringen

Nästan hälften, 45 procent, av de studerande vid finländska högskolor rör på sig för lite för sin hälsas skull. Även om siffran har förbättrats under de senaste åren är den fortfarande alarmerande. Det finns också ett pris för inaktivitet och stillasittande för samhället – nästan otroliga 4,7 miljarder euro! För att minska dessa kostnader krävs det att man också tar tag i problemet med de studerandes inaktivitet på ett målmedvetet och strategiskt sätt.

De studerandes fysiska inaktivitet beror på ett antal faktorer: studiernas stillasittande karaktär, pressen på deras scheman och utmaningarna med att få tillgång till motionstjänster. Det är viktigt att kommunernas och välfärdsregionernas strategier identifierar dessa hinder och utvecklar lösningar som uppmuntrar de studerande att röra på sig mer.

Stadsplaneringen kan till exempel fokusera på studerandeinriktade möjligheter till fysisk aktivitet, som säkra och attraktiva cykelvägar, motionsanläggningar på campus och gratis motionsanläggningar med låg tröskel. Dessutom kan utvecklingen av kollektivtrafiken och billiga säsongsbiljetter stödja de studerandes rörlighet i vardagen. På så sätt blir motionstjänsterna mer tillgängliga även för de studerande som bekant inte har pengar att slösa!

Studerandeorganisationerna som drivkraft i strategiarbetet

De studerande är experter på sin egen vardag, och deras åsikter bör beaktas när strategier förbereds. Studentkårerna och andra studerandekårer spelar en viktig roll som förmedlare mellan beslutsfattare och studerandegemenskapen. Genom att engagera studerandeorganisationer i strategiarbetet kan man säkerställa att de åtgärder som härleds från strategin faktiskt motsvarar de studerandes behov.

Deltagandet kan ske i form av regelbundna samråd, workshops och enkäter. Dessutom kan studerandeorganisationer erbjudas möjlighet att delta i arbetsgrupper inom välfärdsområden och kommuner, där beslut fattas om frågor som gäller rörlighet och välmående.

Mätning och utvärdering för att stödja de studerandes välbefinnande

Välfärdsberättelser och strategisk utvärdering är centrala verktyg för att följa upp effekterna av beslut inom kommuner och välfärdsområden. Att inkludera indikatorer för de studerandes rörlighet och välmående i dessa utvärderingar är viktigt för att säkerställa att de vidtagna åtgärderna verkligen förbättrar de studerandes livskvalitet.

Sådana indikatorer är till exempel uppföljning av de studerandes fysiska aktivitet, användningen av motionstjänster samt de studerandes upplevelse av hinder och möjligheter för rörlighet. Insamling av information och dess utnyttjande hjälper beslutsfattare att fatta välgrundade beslut och rikta resurserna mer effektivt.

När de studerande engageras i strategiarbetet och deras välmående stöds genom konkreta åtgärder, kan bättre och mer hållbara lösningar skapas för alla invånare i kommunen. De studerandes deltagande bör inte bara vara en show – det ska vara ett samarbete där de studerandes åsikter och erfarenheter faktiskt påverkar beslutsfattandet. På så sätt kan kommunernas och välfärdsområdenas strategier verkligen tjäna de studerandes välmående och aktiva livsstil.

Du kanske också är intresserad av

  • Kommunala lösningar: Upprätta en fungerande servicekedja inom motionsrådgivningen

    Publicerat:

    Välfärdsområdena ska utveckla servicekedjan med aktörer som studerandehälsovården och högskoleidrotten för att säkerställa att studerande har snabb tillgång till kommunens och välfärdsområdets motionsrådgivning. Välfärdsområden och kommuner bör införa ett verktyg för att ta upp rörlighet, det vill säga en miniinterventionsmodell, skriver OLL:s ordförande Akseli Haanpää.

    Läs mer om artikeln: Kommunala lösningar: Upprätta en fungerande servicekedja inom motionsrådgivningen

  • Kommunala lösningar: Skapa förmånliga motionsmöjligheter för studerande

    Publicerat:

    Studielivet handlar inte bara om studier och fritidsnöjen, utan också om ekonomiska utmaningar. De studerandes inkomster räcker ofta inte till för att täcka vardagens kostnader, särskilt när det gäller motion. Motion är dock livsviktig för de studerandes välmående – den främjar mental hälsa, akademisk prestation och gemenskapsbyggande. OLL:s vice vd Niko Lavikainen undersöker varför rabatter på kommunala motionsanläggningar inte räcker, och hur man kan förbättra de studerandes livskvalitet och framtida välbefinnande genom att satsa på förmånligare möjligheter för motion.

    Läs mer om artikeln: Kommunala lösningar: Skapa förmånliga motionsmöjligheter för studerande

  • Kommunala lösningar: Närmotion som en del av en fungerande stadsmiljö

    Publicerat:

    Städer och kommuner spelar en central roll i vilka möjligheter invånarna har att röra sig i vardagen. Motion behöver inte begränsas till separata träningspass eller gymbesök – en aktiv livsstil kan vara en naturlig del av den dagliga motionen när stadsmiljön främjar promenader, cykling och närmotion. Särskilt för studerande, som ofta har begränsade resurser och tidsscheman, är tillgängliga motionsmöjligheter viktiga, skriver OLL:s vice ordförande Nette Rimpioja.

    Läs mer om artikeln: Kommunala lösningar: Närmotion som en del av en fungerande stadsmiljö