Att förändra världen är en lagsport – OLL deltar i arbetet med att främja flickors ställning inom motion och idrott
Störande kroppskommentarer, smygfotografering, trakasserier och närmanden. Försök till våldtäkt under tävlingsresa. Dessa studerandes erfarenheter av högskolemotion och -idrott är en del av idrottsvärldens könsrelaterade trakasserier.
Särskilt flickor och kvinnor har en svag ställning inom idrotten. I vissa idrottsgrenar måste kvinnor klä sig mer avslöjande än manliga idrottare som utövar samma gren. Kvinnliga idrottare och ledare ligger långt efter männen när det gäller löner och arvoden. Snäva könsnormer begränsar deltagandet i utövande av motion och idrott – oavsett kön. Trots att debatten om jämställdhet inom idrotten har blivit mer intensiv under de senaste åren är ojämlikheten fortfarande djupt rotad i samhällets konstruktioner, även inom idrott och motion.
Idag den 11 oktober är det internationella flickdagen, och årets tema är flickor och idrott. Plan International Finland uppmanar alla att vidta åtgärder för att förbättra flickors ställning i idrottsvärlden: flickor har rätt att delta i och utöva idrott utan att behöva vara rädda för trakasserier eller våld. Vi behöver alla vara med i samma lag för att öka flickors självförtroende och sociala ställning genom idrott. Studerandenas Idrottsförbund delar dessa mål och arbetar för att främja en mer jämställd idrott.
Insatser som motverkar strukturer som skapar ojämlikhet
För Studerandenas Idrottsförbund är jämställdhet en självklarhet. Under årens lopp har vi bland annat lyft fram missförhållanden och stöttat finländska idrottare som fallit offer för sexualbrott. Vi har genomfört en systematisk jämställdhetsplanering och utvecklat koncept för att utrota olämpligt beteende, såsom den etiska koden och policyn för säkrare utrymmen.
OLL har en policy för säkrare utrymmen, och vår mest aktuella åtgärd för att främja jämställdhet och flickors ställning är att skapa en sådan också för högskoleidrott. Nätverket för yrkesverksamma inom högskoleidrotten beslutade förra våren att börja utveckla en policy för säkrare utrymmen och ett tillvägagångssätt för att tackla olämpligt beteende inom finländsk högskoleidrott. OLL samordnar för närvarande detta arbete och det kommer att införas i högskolorna under nästa år.
Genom att skapa högkvalitativa, vardagliga koncept kan olämpligt beteende effektivt förebyggas och tacklas i alla finländska högskolor. Ingripande förutsätter att strukturerna för ojämlikhet synliggörs och särskilt av den anledningen behövs kampanjer som flickornas dag. Varje störande kommentar, trakasserande smygfoto och kränkning av någon annans integritet är för mycket.
Du kanske också är intresserad av
-
En utmaning från FISU Forum: förbättra likabehandlingen inom studerandeidrotten
Publicerat:Studerandeidrottens internationella storevenemang FISU Forum ordnades i slutet av augusti i Zagreb i Kroatien. Finland och Studerandenas Idrottsförbund representerades vid evenemanget av Tia Saharinen, som studerar hälsofrämjande och agerar som studerandeambassadör för FISU, samt förbundets kommunikationschef Niko Peltokangas.
Läs mer om artikeln: En utmaning från FISU Forum: förbättra likabehandlingen inom studerandeidrotten
-
Drömmarnas motionsdag: motion tillhör alla
Publicerat:Motionens positiva inverkan på den psykiska hälsan är obestridlig, och alla studerande borde kunna njuta av den oberoende av bakgrund och egenskaper, skriver Selinä Nera, människorättsaktivist, och Tommi Yläkangas, sakkunnig inom påverkansarbete hos Nyyti rf. För tillfället erbjuds det mångsidiga motionstjänster för studerande inom högskolefältet, men tillhör motion alla om alla studerande inte har lika tillgång till motionsmöjligheterna?
Läs mer om artikeln: Drömmarnas motionsdag: motion tillhör alla
-
OLL-alumn: “Under mitt ordförandeskap skapades riktlinjer som fortfarande syns i studentidrotten”
Publicerat:Studerandenas Idrottsförbund talade om stillasittande och likabehandling samt fick uppleva förändringar i medlemskapsmodellen redan under Hanna Huumonens ordförandeskap år 2014. Även om Huumonen som unga kvinna bland internationella idrottspåverkare hade väg att röja skulle hon inte byta ut erfarenheten vid OLL för allt i världen.
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 11.10.2023