OLL om momshöjningen: Hur går det med motionen när studerande har inte råd att köpa ens läkemedel?
Studerandenas Idrottsförbund (OLL) kräver att planerna om en momshöjning för idrottstjänster hävs. Riksdagen behandlar regeringens förslag att höja momssatsen för motions- och idrottstjänster från 10 procent till 14 procent. Att höja skatten som tillkommer på tjänsternas pris planeras i ett läge där över hälften av studerande rör på sig för lite (THL 2021).
– Momshöjningarna försämrar studerandenas möjligheter att motionera och idrotta på sina egna villkor. De kommer också att höja kostnaderna för idrottsklubbar, högskolornas idrottstjänster och aktörer som hyr ut idrottslokaler, säger Mio Kortelainen, ordförande vid OLL.
Finansministeriet uppskattar att momshöjningen för idrottstjänster kommer att ge statskassan en inkomst på 12 miljoner euro per år. Det är en tusendel av den nya skuld staten kommer att ta år 2025. För en högskolestuderande är varje prishöjning av stor betydelse.
Studerande och andra grupper med låga inkomster har redan i nuläget mindre möjlighet att betala för avgiftsbelagda idrottstjänster. Enligt en undersökning från i år (THL 2024) har var fjärde studerande oroat sig över att de inte ska ha råd med mat. Därtill säger en femtedel av studerande att de har avstått från att köpa läkemedel på grund av penningbrist. Detta trots att största delen av de studerande som lyfter studielån använder det främst för att betala för nödvändiga vardagskostnader.
– Om en studerande inte har råd att köpa läkemedel är det tydligt att hen inte har råd att betala för idrottstjänster heller. Vi tycker att alla studerande ska ha möjlighet att ta del av de upplevelser idrott ger och de fördelar som kommer med att ta hand om sitt eget välbefinnande, säger ordförande Kortelainen.
OLL vill att alla tjänster som främjar motion och hälsa ska beskattas enligt den lägre momssatsen. Istället för att höja momssatsen bör högskolestuderande uppmuntras att använda motionstjänster med hjälp av till exempel studentrabatter och motionssedlar. I alla fall bör man reservera en övergångstid för momshöjningen så att den inte kommer i kraft samtidigt med de andra anpassningarna. Detta skulle ge tid att kartlägga vilken betydelse höjningarna har för idrott och motion, samt att genomföra utredningen om att stöda idrott via beskattningen som finns med i regeringsprogrammet.
Mer information:
Ordförande Mio Kortelainen, mio.kortelainen@oll.fi, 044 780 0211
Kommunikationschef Niko Peltokangas, niko.peltokangas@oll.fi, 046 921 1215
Du kanske också är intresserad av
-
OLL vill göra studentidrotten till ett strategiskt mål för kommuner och välfärdsområden
Publicerat:Studerandenas Idrottsförbund (OLL) kräver att välfärdsområden och kommuner tar hänsyn till studerande som en egen grupp när det gäller att främja fysisk aktivitet. Förbundet har tagit fram fyra lösningar för att främja fysisk aktivitet bland invånare.
-
OLL:s valteman fokuserar på vardagsmotion och finländsk representation i motionsfrämjande EU-organ
Publicerat:Studerandenas Idrottsförbund (OLL) vill att EU-valet ska belysa problemet med fysisk inaktivitet samt kraven på att ta itu med detta. I sina valteman lyfter förbundet fram främjandet av vardagsmotion, finansieringen av högskoleidrotten och behovet av finländsk representation i de Europaparlamentets organ som är viktiga för motion.
-
OLL:s ordförande: Programmet Suomi liikkeelle uppfylls inte för de studerandes del
Publicerat:Emilia Junnila, ordförande för Studerandenas Idrottsförbund (OLL), ser möjligheter att öka studerandenas rörelse inom programmet Suomi liikkeelle som ingår i regeringsprogrammet. Samtidigt är hon orolig för de nedskärningar som riktar sig till de studerande, vilka skulle kunna urvattna även goda skrivningar om motion.
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 17.10.2024