OLL:s valteman fokuserar på vardagsmotion och finländsk representation i motionsfrämjande EU-organ

Studerandenas Idrottsförbund (OLL) vill att EU-valet ska belysa problemet med fysisk inaktivitet samt kraven på att ta itu med detta. I sina valteman lyfter förbundet fram främjandet av vardagsmotion, finansieringen av högskoleidrotten och behovet av finländsk representation i de Europaparlamentets organ som är viktiga för motion.

– 54 procent av högskolestuderande i Finland rör sig för lite med tanke på sin hälsa, och sitter i genomsnitt 11 timmar per dag. Trots dessa siffror är Finland fortfarande i topp bland länderna i Europa när det gäller rörlighet. År 2015 uppskattades kostnaden för orörlighet i Europa till 80 miljarder euro per år, säger OLL:s ordförande Mio Kortelainen.

Europeiska unionen har inga lagstiftningsbefogenheter för att främja rörlighet, men den stöder och finansierar främjandet av rörlighet i medlemsstaterna genom EU:s arbetsplan för idrott och Erasmus+-finansiering.

– Hälsovinsterna av fysisk aktivitet är obestridliga. Vi anser att EU också bör främja fysisk aktivitet som stöder både fysiskt och psykiskt välbefinnande, tillägger Kortelainen.

OLL uppmuntrar EU-parlamentariker att främja en fysisk livsstil utifrån förbundets tre valteman. Temana är:

1. Betydelsen av vardagsmotion och möjligheterna till rörlighet med låg tröskel bör ökas i EU på ett förvaltningsövergripande sätt, vid sidan av idrottspolitiken.
2. För att främja rörlighet är det viktigt att säkra finansieringsmöjligheter för högskolor och andra aktörer som är involverade i studerandes rörlighet. Programmet Erasmus+ finansierar bland annat utvecklingsprojekt och nätverksaktiviteter på högskolor.
3. Finländska EU-parlamentariker bör ansöka om att bli medlemmar i Europaparlamentets CULT-utskott och andra organ som är relevanta för rörlighet och högskolestuderande.

OLL är medlem i det europeiska studentidrottsförbundet EUSA (European University Sports Association), som också har en representant utsedd av OLL i studentkommittén. Därtill är förbundet medlem i det internationella studentidrottsförbundet FISU (International University Sports Federation) som har sitt säte i Schweiz och som också har en finländsk representant i sin studentkommitté. OLL är också en del av det europeiska nätverket för högskolornas idrottsväsenden ENAS (European Network of Academic Sport Services). Förbundet har också deltagit i den Europeiska idrottsveckan som Erasmus+-programmets partner, senast 2023.

Du kan följa OLL:s påverkansarbete i EU-valet på adressen oll.fi/eu2024 och i OLL:s sociala medier.

Ytterligare information
Mio Kortelainen
Ordförande
mio.kortelainen@oll.fi
+35844 7800 211

Niko Peltokangas
Generalsekreterare
niko.peltokangas@oll.fi
+358 44 780 0210

Du kanske också är intresserad av

  • OLL:s ordförande: Programmet Suomi liikkeelle uppfylls inte för de studerandes del

    Publicerat:

    Emilia Junnila, ordförande för Studerandenas Idrottsförbund (OLL), ser möjligheter att öka studerandenas rörelse inom programmet Suomi liikkeelle som ingår i regeringsprogrammet. Samtidigt är hon orolig för de nedskärningar som riktar sig till de studerande, vilka skulle kunna urvattna även goda skrivningar om motion.

    Läs mer om artikeln: OLL:s ordförande: Programmet Suomi liikkeelle uppfylls inte för de studerandes del

  • Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

    Publicerat:

    Studerandenas problem döljs bakom narrativet om att klara sig, och det beror på att de är unga, skriver OLL:s generalsekreterare Niko Peltokangas. I riksdagsvalet för förbundet en kampanj för att studerandena ska identifieras som sin egen grupp i lagstiftningen om motionsfrämjande.

    Läs mer om artikeln: Vi lyfter med studerandena i motionsfrämjandet

  • Högskoleidrotten bör beaktas i högskolornas finansiering

    Publicerat:

    Högskolestuderandenas välbefinnande har varit i kris de senaste åren, och därför måste det satsas mer på finansieringen av högskoleidrotten, skriver Emilia Junnila, ordförande för Studerandenas Idrottsförbund. För att förhindra större kriser och kostnader för orörlighet måste investeringar göras nu.

    Läs mer om artikeln: Högskoleidrotten bör beaktas i högskolornas finansiering