Sanni Lehtinen: Har studerande råd att åka skidor?
Sanni Lehtinen, kandidat för De gröna i Helsingfors, bloggar om kommunalvalet.
Under förra vintern – eller snarare fjolårets eviga november – hann jag glömma hur skönt det är med snö som knarrar under skorna, köld som kniper i kinderna och ljuset som reflekteras från den vita marken. I år blev också jag, likt några miljoner andra finländare, förtjust i de möjligheter en vinterdag erbjuder; att göra snöänglar, åka pulka och skrinna omkring på en konstisbana. Nuförtiden ordnar Helsingfors avgiftsfria turer, vilket är toppen för den som gillar skridskoåkning men har låga inkomster.
En av mina drömmar kunde dock jag som studerande inte uppfylla: att skida i Helsingfors.
Vem som helst kan använda skidspåren utan inträdesavgift. Jätte kul – men vad skidar man med, om de enda skidorna man har är från högstadietiden och en halv meter för korta, och ett skidpaket i rätt storlek kostar flera hundra euro? Ett bibliotek i huvudstadsregionens Helmet-biblioteksnätverk har tolv par skidor och tjugo par pjäxor. En bra start, men det uppfyller inte allas behov. Enligt mina googlingar kostar det 24 euro att hyra det förmånligaste skidpaketet för tre timmar. Om man vill åka skidor ens en gång i veckan, uppgår kostnaderna till nästan hundra euro i månaden. Det gör ett stort hål i studentbudgeten.
Motion främjar den psykiska hälsan. Därför är ekonomiskt tillgängliga möjligheter till motion en insats inte bara för den fysiska hälsan utan även för det psykiska välmåendet. Och nej, jag påstår inte att man kan jogga bort sin depression, utan talar om underhåll av psykisk hälsa i en situation där man mår annars bra. Idrottsplatser som är placerade runt staden samt låga användaravgifter och uthyrningsavgifter förbättrar Helsingforsbornas vardag. Ju fler förmånliga eller avgiftsfria lösningar, desto tillgängligare är de mångsidiga möjligheterna till idrott och motion. Motionsglädje får inte vara bara för dem som har råd med idrottsredskap och klubbmedlemskap.
Att röra sig i naturen har påvisade positiva effekter på den psykiska hälsan, och platser som vi kan gå till varje dag har den största påverkan. Betydelsen av grönområden, stränder och skidspår har betonats ytterligare under coronapandemin. Skogsstigar och naturskyddsområden bör vara tillgängliga för alla. Den närliggande naturen ska vara tillgänglig till fots, med cykel och kollektivtrafiken – med andra ord, enkelt och förmånligt.
Jag njuter mycket av stadscykling i sommar-Helsingfors. Med den gula cykeln kunde man ta sig långt för ett litet pris – och efter att stadscykelnätverket utvidgas nästa sommar, kan man cykla vart som helst innanför ring trean. Nu under vinterns första riktigt kalla dagar har jag funderat på ett pilotprojekt för nästa vinter: stadsskidor. Möjligheten att hyra skidpaket vid rekreationsområden, för en förmånlig period- eller dagsavgift, skulle göra idrotten ekonomiskt tillgänglig för studerande och andra stadsbor med mindre månadsbudget.
Stadsskidor är bara ett exempel på hur man kan stöda stadsbors motionsmöjligheter. Stadsfullmäktige fattar ständigt beslut som har en påtaglig påverkan på stadsbornas vardag. Beslut gällande skydd och tillgänglighet av närliggande natur, utveckling av lätt trafik och kollektivtrafik och stöd för olika hobbymöjligheter formar staden omkring oss. Jag tycker att alla beslut bör göras med påverkan på den psykiska hälsan i åtanke. I dessa tider, då vi varje vecka får höra om den påfrestning som ungdomar och studerande känner, borde det inte vara oklart för någon hur viktigt det är att stöda det psykiska välbefinnandet. Förutom att lösa problemen måste vi genomföra en större struktur- och attitydreform. Tänk om vi i fortsättningen inte bara fixade det som gått sönder, utan gav mera stöd redan innan det uppstår problem?
Att säkerställa tillgången till förmånliga idrotts- och motionsmöjligheter och närliggande natur bidrar till psykiskt välbefinnande och förebygger psykisk ohälsa. Det är något som är värt att satsa på under nästa fullmäktigeperiod.
Du kan göra din del genom att rösta på ett parti som vill skydda naturens och människans välbefinnande. Välj en studentvänlig kandidat för att säkerställa att framtidens Helsingfors är världens bästa studentstad. Du har makten.
Sanni Lehtinen
Skribenten är kommunalvalskandidat för De gröna i Helsingfors. Hon är en erfaren studentpåverkare som förbättrar världen genom sitt arbete för psykisk hälsa. Sannis mål är att göra Helsingfors till världens bästa studentstad, där mentalt välbefinnande är det viktigaste.
Du kanske också är intresserad av
-
OLL vill göra studentidrotten till ett strategiskt mål för kommuner och välfärdsområden
Publicerat:Studerandenas Idrottsförbund (OLL) kräver att välfärdsområden och kommuner tar hänsyn till studerande som en egen grupp när det gäller att främja fysisk aktivitet. Förbundet har tagit fram fyra lösningar för att främja fysisk aktivitet bland invånare.
-
Saara Karkulahti: Så här kan studerandeorganisationer påverka idrotts- och motionsfrågor i kommunen
Publicerat:Saara Hanhela, ledamot i stadsfullmäktige och aktör inom motion och idrott, tipsar studentorganisationer om hur de kan främja motions- och idrottsfrågor inom det kommunala beslutsfattandet.
-
Sammanfattning av vårt webbseminarium om kommunal påverkan
Publicerat:I december 2020 ordnade vi ett webbseminarium om påverkan i nämnder. Det var en del av en kommunalvalsserie i tre delar som vi ordnade tillsammans med SAMOK och FSF beträffande kommunalvalet. I den här sammanfattningen beskrivs webbseminariet i ett nötskal.
Läs mer om artikeln: Sammanfattning av vårt webbseminarium om kommunal påverkan
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 20.5.2021