Så här skulle representanterna för den kommande regeringen öka de studerandes rörlighet
Före valet frågade vi partiernas representanter vilket som är det viktigaste sättet att öka de studerandes rörlighet under den kommande valperioden. Så här svarade partierna som deltar i regeringsförhandlingarna.
Av politikerna som intervjuades i podcasten Opiskelijaliike deltar representanterna för Samlingspartiet, Sannfinländarna och Kristdemokraterna också i regeringsförhandlingarna. Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah sitter självfallet vid ordförandebordet i förhandlingarna.
Samlingspartiets Sari Multala fungerar som ordförande vid bordet Ett kunnigt Finland, som behandlar all verksamhet som hör till undervisnings- och kulturministeriet, såsom motionspolitiken. Sannfinländarnas Kike Elomaa leder bordet som förhandlar om Kultur, motion och ungdomsfrågor, som är underställt Ett kunnigt Finland.
Samlingspartiet: Motionsrådgivning från hälso- och sjukvården
Enligt Multala gynnar statens åtgärder för att öka rörligheten främst dem som annars också rör på sig. Hon vill framför allt främja motionsrådgivning.
– Man skulle kunna försöka utveckla modeller, som utarbetats i kommunerna, där man får handledning i hur man borde röra på sig från hälso- och sjukvårdstjänsterna, FSHS och så vidare.
Enligt Multala har även högskolorna möjlighet att påverka saken utan egentliga politiska åtgärder. Det borde finnas möjligheter att röra på sig i deras lokaler, och exempelvis cykling borde stödas genom säkra parkeringsplatser.
Sannfinländarna: Morot och skyldighet att röra på sig
Elomaa vill fortsätta rörlighetsprogrammen, såsom verksamheten Högskolan i rörelse. Dessutom vill hon på något sätt göra motion obligatoriskt i högskolorna på samma sätt som hon i tiderna sprang Coopertest i sina egna sjukvårdsstudier.
– Alltså morot och skyldighet kombinerat, på något sätt måste man komma på en metod för det. Att stödja detta ekonomiskt är också det viktigaste i världen.
SFP och KD: De studerandes utkomst i nyckelställning
Kristdemokraternas Essayah och SFP:s vice ordförande Silja Borgarsdóttir Sandelin lyfter båda fram de studerandes utkomst.
– Det allra viktigaste är att säkerställa utkomsten. Det har väldigt mycket att göra med hur människor kan använda motionstjänster, säger Essayah.
Hon skulle dessutom fästa uppmärksamhet vid högskolornas lokaler och miljö, så att dessa uppmuntrar till rörelse.
– Det viktigaste för nästa regering är att skapa stabilitet i högskolelivet för studerande, så att varje studerande hittar en bra studietakt, men också välbefinnande och motion i vardagen. Det är viktigt att titta på de studerandes vardag, hur de kan försörja sig och om de känner en stor stress i förhållande till studierna, kommenterar Borgarsdóttir Sandelin.
Hon tillägger också att högskolorna inte har tillräckliga incitament för att ta främjandet av de studerandes motion och välbefinnande på allvar.
Lyssna på intervjuerna i valavsnitten i podcasten Opiskelijaliike:
Bild: Tyshawn Hall-Johnson, FilmWalk
Du kanske också är intresserad av
-
OLL påminner förhandlarna vid Ständerhuset om högskoleidrottens värde
Publicerat:Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) muistuttaa Säätytalolle kokoontuneita hallitusohjelmaneuvottelijoita korkeakoululiikunnan tärkeydestä maanantaina 8. toukokuuta klo 8–9. OLL:n tavoitteena on saada hallituksen ohjelmaan toimenpiteitä, joilla edistetään opiskeluhyvinvointia turvaamalla yhdenvertaisesti kaikkien opiskelijoiden mahdollisuus fyysiseen aktiivisuuteen.
Läs mer om artikeln: OLL påminner förhandlarna vid Ständerhuset om högskoleidrottens värde
-
OLL:s ordförande: Programmet Suomi liikkeelle uppfylls inte för de studerandes del
Publicerat:Emilia Junnila, ordförande för Studerandenas Idrottsförbund (OLL), ser möjligheter att öka studerandenas rörelse inom programmet Suomi liikkeelle som ingår i regeringsprogrammet. Samtidigt är hon orolig för de nedskärningar som riktar sig till de studerande, vilka skulle kunna urvattna även goda skrivningar om motion.
-
Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande
Publicerat:Hur syns Högskolan i rörelse-verksamheten i studerandes vardag och varför bodre verksamhetens finansiering tryggas även i framtiden? I Studerandenas Idrottsförbunds valbloggseries andra del skriver sakkunnig inom högskoleidrott Anni Liina Ikonen om Högskolan i rörelse-verksamhetens betydelse.
Läs mer om artikeln: Högskolan i rörelse-verksamheten stöder långvarigt och omfattande välbefinnande
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 16.5.2023