Strategifinansieringen för idrotten är en stor lobbyseger – och början på nytt påverkansarbete
Under avtalsperioden 2025–2028 är idrotten en del av högskolornas finansieringsmodell för första gången. OLL:s kommunikationschef Niko Peltokangas skriver om vad lobbysegern innebär för den framtida intressebevakningen inom högskoleidrotten.
När resultatet av avtalsförhandlingarna mellan högskolorna och undervisnings- och kulturministeriet (UKM) offentliggjordes blev det medaljkaffe på kansliet. I universitetens och yrkeshögskolornas finansiering ingår 5–10 procent strategifinansiering. Man kommer överens om hur dessa medel riktas till strategiskt viktiga objekt för några år i taget.
Nu kom ministeriet och högskolorna överens om att strategifinansieringen också ska användas för att öka den fysiska aktiviteten. ”Vid förhandlingarna kom man med alla universitet överens om åtgärder för att främja högskolesamfundets välbefinnande, även när det gäller fysisk aktivitet”, stod det i ministeriets pressmeddelande.
Det här är en större lobbyseger än vad jargongen kan få det att låta som! OLL har redan länge försökt får den fysiska aktiviteten att inkluderas i högskolornas finansierings- och avtalssystem. Studerandeidrottens hundraårshistorik som gavs ut nyligen berättar att redan för 19 år sedan beredde vi tillsammans med SAMOK och FSF ett avsnitt om studerandens välbefinnande och idrottstjänsterna för universitetens och yrkeshögskolornas målavtal.
Under detta år har vi främjat finansieringslösningen i samarbete med Olympiska kommittén.
Från och med 2012 har UKM stött verkställandet av de riksomfattande rekommendationerna för högskoleidrotten genom projekt- och utvecklingsunderstöd. Senast inför riksdagsvalet 2023 förde vi kampanj för att idrotten ska beaktas i högskolornas finansiering som någon slags incitament. Före strategifinansieringen riktades redan i våras nästan en miljon euro i projektfinansiering till högskolorna inom programmet Finland i rörelse.
Under detta år har vi främjat finansieringslösningen i samarbete med Olympiska kommittén. Takorganisationen för motion och idrott förde vårt budskap till ministeriet i början av året: man kan uppnå de långsiktigaste resultaten i motionsförhållandena genom att inkludera främjandet av fysisk aktivitet och motionsförhållandena som någon slags element i högskolornas finansieringsmodell.
Permanenta lösningar som mål
Påverkansarbetet upphör inte i och med strategifinansieringen. Till näst vill vi i samarbete med våra medlemmar se till att högskolorna gör rätt satsningar ur studerandenas perspektiv på både idrottstjänsterna och övrig ökad aktivitet i studievardagen. Fastän utvecklingsarbetet utvidgats alltmer till undervisnings- och lokallösningar som stöder en aktiv livsstil finns det också mycket som borde förbättras i de traditionella idrottstjänsterna. Tjänsterna är inte jämlika vid alla högskolor.
Avtalen som ingicks nu gäller perioden 2025–2028. Det är önskvärt och förväntas att en del av de nya aktivitetsbaserade verksamhetssätten etableras i högskolornas vardag och kultur under avtalsperioden. Och om det är fast i oss och våra medlemmar kommer de traditionella idrottstjänsterna samtidigt att utvecklas så att de blir alltmer högklassiga och jämlika. Enligt slutsatserna i Hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (THL 2024) som nyss getts ut är det mycket viktigt att öka den fysiska aktiviteten, minska sittandet och ta aktiva pauser i studiemiljöerna och studiekulturen.
Det som är utmanande med strategifinansieringen, förutom att den är tillfällig, är att den inte ger högskolorna mer pengar, utan bara fördelar dem på nytt.
Jag tror att vi igen kommer att ropa efter permanenta finansieringslösningar inför riksdagsvalet 2027. Det som är utmanande med strategifinansieringen, förutom att den är tillfällig, är att den inte ger högskolorna mer pengar, utan bara fördelar dem på nytt. Vanligtvis är högskolorna inte särskilt entusiastiska över öronmärkta pengar, utan de vill så långt som möjligt fatta autonomiska beslut om hur pengarna används. Vi vill ändå hitta lösningar som sträcker sig över val- och strategiperioderna.
En permanent lösning som vi föreslagit länge är att formalisera högskoleidrottens ställning som en del av högskolornas uppgifter. Detta kan innebära inskrivningar i lagar och avtal, men framför allt pengar.
Du kanske också är intresserad av
-
Näin Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat vastasivat OLL:n kysymyksiin
Publicerat:Olympiakomitean puheenjohtaja valitaan lauantaina 30.11.2024. Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) on mukana valitsemassa uutta puheenjohtajaa ja hallitusta. Näin kattojärjestön puheenjohtajaehdokkaat vastasivat OLL:n kahteen kysymykseen.
Läs mer om artikeln: Näin Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaat vastasivat OLL:n kysymyksiin
-
Rektorerna antog utmaningen – OLL:s ordförande till Yle: “Motionsvanorna formas redan under studietiden”
Publicerat:OLL utmanade universitetens och yrkeshögskolornas rektorer att fundera på hur man kan öka den fysiska aktiviteten och stöda en fysiskt aktiv livsstil i högskolorna. Rektorer runt om i Finland antog utmaningen som genomfördes som en del av Europeiska idrottsveckan.
-
Försvagad studieförmåga är ett hot mot framtidens arbetsförmåga – lösningarna ligger i studiehandledning och fysisk aktivitet
Publicerat:
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 2.12.2024