Tips till arrangörer av idrottsevenemang på distans
Föreläsningar på distans, möten på distans, kaffe på distans, födelsedagar på distans… Vi är trötta och irriterade på allt som slutar på ”på distans”. Det finns ett undantag och det är idrottsevenemang. I fråga om idrottsevenemang står det i regel ”inställt” framför evenemanget.
Föreläsningar på distans, möten på distans, kaffe på distans, födelsedagar på distans… Vi är trötta och irriterade på allt som slutar på ”på distans”. Det finns ett undantag och det är idrottsevenemang. I fråga om idrottsevenemang står det i regel ”inställt” framför evenemanget.
Lyckligtvis har det funnits undantag. Vi samlade in erfarenheter och idéer för dem som arrangerar idrottsevenemang på distans.
- Den mest typiska formen av idrott på distans har varit gruppträningspass arrangerade av idrottstjänster. Det finns både livepass och inspelade pass. På livepass har instruktören och deltagarna kameror på och instruktören kan ge råd till deltagarna. Till exempel i yoga är det mycket nyttigt att få råd av instruktören. På tunga pass kan uppmuntran hjälpa deltagarna att orka med träningen.
- Utmaningar är alltid trevliga och samlar gott om deltagare. Den traditionella utmaningen ”filma dig själv när du tränar och dela videon på sociala medier” fungerar bättre i en kampanj, men med en liten finjustering kan du till exempel arrangera ett evenemang där deltagarna tar sig runt en bana med kontroller och spelar in sina prestationer på video på vissa ställen.
- Det är lätt att arrangera ett evenemang med hjälp av träningsappar. Studentkåren vid Villmanstrands tekniska universitet (LTKY) arrangerade evenemanget Kiltahiihto under sin Välmåendevecka, där gillenas och ämnesföreningarnas lag åkte skidor så många kilometer som möjligt under veckan. Resultaten samlades in med hjälp av träningsappar (såsom Sports Tracker) och överfördes till Excel-filer. Lagen samlade ihop väldigt många kilometer! Samma idé kan tillämpas på många olika idrottsformer: det är lätt att samla antal steg och löp-, roddmaskin- och cykelkilometer.
- Med hjälp av en något mer avancerad applikation ordnades en global välgörenhetslöpning. Där startade löparna samtidigt och om tio minuter startade en imaginär bil för att följa efter löparna. Bilen accelererade med jämna mellanrum och när den slutligen kom i kapp med löparen, var loppet över för hen. Appen uppmuntrade löparen och meddelade hur långt bilen är vid en viss tidpunkt. Bekanta dig med evenemanget här.
- I idrottstävlingar där framgång är viktigt ska deltagarna ha samma utgångsläge såvitt möjligt. Finlands konståkningsförbund har bland annat arrangerat FM-tävlingar för seniorer som virtuella tävlingar. Deltagarna kommer överens med arrangörerna om när och hur prestationer ska filmas. Videorna sänds till arrangörerna, som lottar ut bedömningsordningen och utvärderar prestationerna. Här är länken till evenemanget. I virtuella tävlingar är det viktigt att kunna verifiera prestationerna antingen som oredigerade videor eller direktsändningar.
- I mindre seriösa virtuella tävlingar kan förhållandena vid behov vara ojämnare. Till exempel arrangerade Finlands Skidförbund i mars en tävling i backhoppning där deltagarna fick hoppa från backar av olika storlek och spela in sina tävlingsprestationer på video så många gånger de ville. Tävlingsdomare var idrottare kända från tv som bedömde de totala prestationerna från åkställningar till landningar.
- I kampsporter och bollspel kan prestationer bestå av olika konststycken: till exempel av hur många trepoängskast ett lag kan kasta inom en viss tid.
- Du behöver inte komma på allt själv. Till exempel har motionsorientering genomförts på olika sätt under coronaåret. I den vanligaste versionen laddas kartan upp på nätet eller köps hos arrangören. Kontrollerna finns i terrängen under en viss tid då deltagarna kan orientera när som helst. Det är också möjligt att använda kommunernas fasta orienteringskontroller. Om det är fråga om ett evenemang med ett stort antal deltagare, ska du diskutera med arrangören av motionsorientering så att det kommer att finnas tillräckligt med kartor. Det är också artigt att fråga om tillstånd när du använder dig av andras verksamhet.
Skicka dina tips till oss, så delar vi dem! Vid idrottsevenemang på distans är nästan allt möjligt, och samarbete och ett öppet sinne hjälper långt.
Du kanske också är intresserad av
-
Kristiina Teppo vikarie för kommunikationsexperten
Publicerat:Kristiina Teppo har valts till vikarie för kommunikationsexperten vid Studerandenas Idrottsförbund. Teppo vikarierar för Niko Peltokangas, som för närvarande är förbundets generalsekreterare.
Läs mer om artikeln: Kristiina Teppo vikarie för kommunikationsexperten
-
Välkommen till Studerandenas Idrottsförbundets evenemang!
Publicerat:Studerandenas Idrottsförbundets 101:a verksamhetsår börjar snart och vi önskar alla ett gott nytt år 2025! Markera OLL:s års evenemang i din kalender från denna sammanställning! Det blir olika nätverksträffar, valrörelse, tävlingar, morgonkaffe och förbundsmöte.
Läs mer om artikeln: Välkommen till Studerandenas Idrottsförbundets evenemang!
-
Studerandenas Idrottsförbund nominerar Marika Uusi-Illikainen till styrelsen för Olympiska Kommittén
Publicerat:Marika Uusi-Illikainen, vice ordförande i Studerandenas Idrottsförbund (OLL), menar att det går att främja tävlingsidrott och en aktiv livsstil i en gemensam paraplyorganisation.
Dela denna sida
Sidan senast uppdaterad 19.4.2021