Varför vill Putin ha kontroll över studerandeidrotten?

Publicerat: Kategori: Blogg Taggar:

De stora pengarna i idrottsvärlden är ett bra lockbete för många maktintresserade. Men varför vill Putin ha makten även i studerandeidrotten, där äran och pengarna är mycket mindre?

Oavsett om vi vill det eller inte går idrott och politik hand i hand. Det rör sig enormt mycket pengar inom idrotten och idrotten ger politikerna synlighet samt en möjlighet att rikta världens blickar bort från otrevliga saker, såsom kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Av de här orsakerna är det helt förståeligt att stater och politiker vill få makt i exempelvis Internationella olympiska kommittén (IOK) och FIFA. Men varför vill Ryssland ha beslutanderätt också inom studerandeidrotten, där pengarna och synligheten är marginella jämfört med det övriga idrottsfältet?

Studerandetävlingar som del av inrikespolitiken

I länder med fria val skrattar man åt Putins valframgångar, men i Ryssland finns också regioner där det verkliga stödet för Putin ligger rätt nära valresultatet. De här regionerna värdesätts ofta mindre än Moskva och västra Ryssland. Därför valdes storstaden Krasnojarsk, som ligger på ett starkt stödområde i östra Sibirien, till värdort för vinteruniversiaden i Ryssland år 2019.

De nya idrottsanläggningar och förbättringar av infrastrukturen som byggdes på tävlingsplatsen visar att man inte har glömt bort invånarna i regionen.

Tävlingarna har inte enbart en idrottslig och underhållande aspekt för folket, utan de har också en stor betydelse med tanke på investeringar i regionen. De nya idrottsanläggningar och förbättringar av infrastrukturen som byggs på tävlingsplatsen visar att invånarna i regionen inte har glömts bort – ”Putin bryr sig om er”. På Krasnojarsks flygplats, där man byggde en ny terminal för spelen, möts passagerarna av en enorm ansiktsbild av Putin. På så sätt vet alla vem de ska tacka. Putin inspekterade naturligtvis terminalen innan den öppnades för trafik.

Värdorterna för sommaruniversiaden, Kazan i delrepubliken Tatarstan och Jekaterinburg i Sverdlovsk oblast, valdes inte heller till värdorter av en slump. De ligger i de befolkningsmässigt största regionerna i Ryssland. På de här områdena är inte Putins stöd lika starkt som i östra Sibirien, och därför är det viktigt att hålla lokalbefolkningen nöjd.

Megaevenemang som Ryssland vill arrangera fördelas selektivt i saken, men först måste staten alltid få rätt att ordna dem. Universiaderna hör till de stora evenemang som Ryssland lite lättare får organisera.

Genom idrottsframgångar framhäver man den egna överlägsenheten i folkets ögon

Det huvudsakliga syftet med idrottsframgångarna är inte att visa för omvärlden att Ryssland är överlägset, utan att visa det för ryssarna själva. Ryssland behöver framgångar och det på alla områden, det har varit trenden under Putins era.

Rysslands lag fylls av de bästa möjliga idrottarna, som överraskande nog beviljas en studieplats just före tävlingarna.

De ryska idrottarnas framgångar framhävs vid hemmatävlingar, där det också är lättare att fuska – vilket syns bland annat i valet av idrottare till studerandetävlingarna. Rysslands lag fylls av de bästa möjliga idrottarna, som överraskande nog beviljas en studieplats just före tävlingarna. I sommartävlingarna i Kazan deltog bland annat Elena Vesnina, som en månad tidigare hade vunnit damdubbeln i Franska öppna mästerskapen.

Medaljtabellerna i universiaden, det centrala idrottsevenemanget inom studerandeidrotten, är komisk läsning: Kina var exempelvis tvåa i medaljtabellen vid sommaruniversiaden i Kazan med 77 medaljer, medan Ryssland roffade åt sig 284 medaljer. Under vinteruniversiaden i Krasnojarsk fick Sydkorea näst flest medaljer, 14 medaljer, medan Ryssland knep 112 medaljer. Allmänt väcker det här indignation, men så länge Ryssland kontrollerar FISU har man inte sett något behov av en förändring.

Kazans träningscenter för dopningsfusk 2013

De olympiska vinterspelen i Sotji 2014 är minnesvärda på grund av det ryska statsledda dopningsfusket. I fusket deltog bland annat idrottsministeriet, dopningslaboratorierna och säkerhetstjänsten FSB, som bytte ut idrottarnas urinprov genom ett hål som borrats i väggen. Dopningsfusk förekom redan ett år tidigare vid sommaruniversiaden i Kazan.

Det vore en saftig historia om Ryssland ville arrangera universiaden för att få träna dopning före vinter-OS i Sotji. Så var dock inte fallet – Richard McLarens rapport om det ryska dopningsfusket visade att dålig framgång vid vinter-OS i Vancouver 2010 var drivkraften till förberedelserna för fusket. Sommaruniversiaden i Kazan gav dock ett utmärkt tillfälle att testa fusket under lättare övervakning.

Ryska idrottare har fått tävla under rysk flagg i studerandeidrottstävlingar, även om detta inte har varit fallet i andra tävlingar.

Makten inom studerandeidrotten har också gjort det möjligt för Ryssland att påverka FISU:s åtgärder. Under ledning av Matytsin har FISU förnekat de bevis som Internationella antidopningsbyrån WADA och IOK har lagt fram om att Ryssland använt dopning i universiaden, samt krävt ytterligare bevis. Av denna anledning har ryska idrottare i studerandeidrottstävlingar fått tävla under rysk flagg, även om detta inte har varit fallet i andra tävlingar. I FISU:s styrelse tog endast Finlands styrelserepresentant Hilkka Pöyhönen upp det här problemet. De andra ledamöterna var tysta.

Makt kan vara till nytta i väldigt speciella situationer, även om det först verkar osannolikt. Därför kan en så omfattande makt som möjligt fungera som en försäkring mot beslut som är ogynnsamma för Ryssland. Ett motsvarande exempel på makt som koncentrerats till Ryssland är Internationella boxningsförbundets avsikt att godkänna ryska idrottare i VM-tävlingar. Det här vore inte möjligt om inte Ryssland hade makten i boxningsförbundet.

Nätverk och information

Utnyttjandet av makt i internationella organisationer slutar inte här.

I en maktposition är det lättare att skapa nätverk och samla information som man själv kan utnyttja. Både FISU och IOK har sina kontor i Lausanne i Schweiz. Kontoren finns vid samma park, vilket utöver samarbete även möjliggör ett lätt utbyte av information. Vardagen förenar, då ledningen i övrigt sällan sammanträder. Man har ökat antalet ryska anställda vid FISU, då anställda är en lättare och mer kontrollerad väg till händelsernas centrum jämfört med traditionellt påverkansarbete.

Att samla pro-ryska koalitioner och vänner har också skapat nätverk till idrottsförbund i olika länder. Studerandeidrottens ledande gestalter är ofta också i nära kontakt med andra idrottsgrenar och nationella förbund i sitt eget land. Härmed finns det flera färdiga vägar att nå sina mål i ett visst land.

Förändring på väg?

FISU informerade nyligen om ett extra förbundsmöte, utan att uppge orsaken. Vi ser med intresse fram emot ifall mötet har att göra med Ryssland, Matytsin och ryssarnas möjligheter att delta i studerandetävlingar.

Nu har FISU ett bra tillfälle att balansera makten och ändra inriktningen på sin verksamhet så att den mer liknar tiden före Putin. Om Ryssland fråntas makten leder det visserligen till ett vakuum som Kina gärna fyller.

Du kanske också är intresserad av

  • Markku Rantahalvari: Så bojkottar du idrottstävlingar på rätt sätt!

    Publicerat:

    Hur ska man agera när en stat som begår brott mot mänskliga rättigheter arrangerar idrottstävlingar med tveksamma medel? Vår sakkunnig inom evenemang och utbildning Markku har några tips!

    Läs mer om artikeln: Markku Rantahalvari: Så bojkottar du idrottstävlingar på rätt sätt!

  • Ansök till EM för studerande 2025

    Publicerat:

    EM för studerande arrangeras vartannat år som ett multisportevenemang i samband med EUSA Games och vartannat år som enskilda EM-tävlingar. År 2025 står EM-tävlingar i tur. Tävlingarna är en utmärkt möjlighet att också testa elitidrottens nivå i Europa, eftersom många idrottare på landslagsnivå deltar i tävlingarna. I tävlingarna representerar man sin egen högskola.

    Läs mer om artikeln: Ansök till EM för studerande 2025

  • Hem med en medalj och fina minnen i bagaget

    Publicerat:

    Studerandenas EM-tävlingar (EUSA Games) kom till sitt slut i Debrecen och Miskolc i Ungern. Finlands deltagare återvände hem med en medalj och flera poängplatser.

    Läs mer om artikeln: Hem med en medalj och fina minnen i bagaget