Verksamhetsplan 2023
År 2025 kommer vi i synnerhet att koncentrera oss på att fortsätta arbetet med servicedesign och att förnya medlemskapsmodellen, rekrytera nya medlemmar, utveckla högskolan i rörelse och utvidga dess nätverk, samt på vårens kommunal- och välfärdsområdesval. Under 2025 kommer vi dessutom att utveckla vår internationella påverkan gentemot våra paraplyorganisationer i synnerhet i Europa, och vi deltar i att ordna SELL Student Games-tävlingarna som går av stapeln i Vierumäki i maj.
Högskolan i rörelse
En starkare högskolan i rörelse-stig
Högskolan i rörelse-verksamheten (HIR), som siktar på att verkställa de riksomfattande rekommendationerna för högskoleidrotten, har redan länge varit i kärnan av förbundets verksamhet. Det har särskilt kunnat ses i projektet med samma namn som finansierats av Undervisnings- och kulturministeriet (UKM). Det pågående treåriga projektets tredje verksamhetsår inleds sommaren 2025. Projektet erbjuder redskap och verksamhetsmodeller för att utveckla högskolan i rörelse för högskolor som befinner sig i olika skeden. Den här processen kallar vi Högskolan i rörelse-stigen.
På konkret nivå består verksamheten av olika slags evenemang och träffar. Högskolan i rörelse-nätverket träffas fem gånger per år, och teamet som arbetar med detta tema på vårt kansli producerar innehåll för både de motionsansvarigas och idrottsväsendenas nätverksträffar. Målet är att förankra verksamheten i högskolorna genom att skapa nya sätt att sprida information om hur mer rörelse kan införas i studievardagen. Det här innebär till exempel att utbilda studerande- och studentkårernas idrottsaktörer i ett tidigt skede av deras verksamhetsperiod.
Högskoleidrottens tjänster är närvarande i studerandens vardag, och det är förbundets roll att utveckla tjänsterna på riksomfattande nivå på de sätt som upplevs viktiga. Utvecklingstemana väljs i studerande- och högskoleaktörernas nätverk som förbundet koordinerar. Högskolan i rörelse-verksamheten stöder också förnyelsen av förbundets tjänster och medlemskap. Vi har förberett detta med hjälp av servicedesign under 2024.
Vi fördjupar samarbetet med tanke på Högskolan i rörelse-stigens olika aktörer och högskolor som är i olika skeden av processen. Vi fortsätter att utveckla användarupplevelsen för Högskolan i rörelse-resultatkortet med digitala metoder och att integrera förbundets tjänster och redskap i resultatkortet. Vi utvecklar behandlingen av de data som samlas in med resultatkortet så den blir mer användarvänlig och kan utnyttjas som en del av utvärderingen och utvecklingen av den riksomfattande och högskolespecifika verksamheten. Vi producerar en publikation om högskoleidrottens nuläge i Finland samt högskolespecifika rekommendationer om att utveckla högskoleidrotten på basis av data från resultatkortet.
Som en del av reformen av förbundets medlemskap gör vi förbundets utbildningsverksamhet mångsidigare och effektivare till exempel genom att utveckla webbutbildningar samt göra utbildningsverksamheten mer pedagogisk. Målet är att under året sammanfatta förbundets nya verksamhet, tjänster och medlemskap i ett visuellt format till Högskolan i rörelse-stigen och att skapa kommunikationslösningar som stöder detta.
Påverkansarbete
Vi främjar studerandenas fysiska aktivitet i välfärdsområdes- och kommunalvalet genom att kommunicera till partierna och den offentliga debatten om de valmål som förbundets styrelse beslutat om samt om den inverkan som kommunens idrottstjänster har på välbefinnandet. Vi stöder också medlemsorganisationernas valpåverkan genom att ordna utbildningar och dela information.
Vi tar aktivt ställning till den samhälleliga och idrottspolitiska debatten samt stärker styrelsens och personalens färdigheter inom detta. Vi påverkar regeringens halvtidsöversyn och ramförhandlingar på våren i enlighet med våra mål. Vi fortsätter med det etablerade samarbetet gällande temadagar och temaveckor med idrottsväsendena och BeActive-aktörerna samt våra övriga partner. Vårt internationella påverkansarbete fokuserar på att utveckla ansvarsfullheten och likabehandlingen inom tävlings- och organisationsverksamheten.
Medlemstjänster och evenemang
Stöd för medlemmar
Vi stärker stödet för medlemmar och våra medlemsorganisationsspecifika tjänster genom att utveckla arbetsbeskrivningarna, utse en anställd som ansvarar för medlemskapen, fortsätta med fadderverksamheten och vid behov ta i bruk ett digitalt medlemshanteringssystem. Vi stöder medlemmarnas kommunikation gentemot de studerande genom att producera lämpligt material för detta. Vi stöder medlemmarnas lokala motionsprojekt genom att erbjuda konsultationshjälp och rådgivning av våra sakkunniga med hjälp av resultatkortet och våra nätverk. Som en del av reformen av medlemskapen hittar vi en lösning för samarbetsmedlemskapets roll i framtiden. Inom ramen för det ekonomiska läget beslutar styrelsen om vilken modell efter vilken studentorganisationer belönas för att rekrytera högskolor som medlemmar.
Utbildnings- och evenemangsverksamhet
Vi fortsätter att utveckla vår utbildnings- och evenemangshelhet som baserar sig på nätverksträffarna för att säkerställa de grundläggande kunskaper om att främja högskoleidrott som de olika målgrupperna behöver, ett utbildningsutbud som betjänar våra medlemgemenskaper samt en effektiv användning av förbundets resurser. Med hjälp av utbildningshelheten stärker vi också samarbetet mellan våra medlemsgemenskaper och beaktar våra medlemsgemenskapers olika behov i utvecklingen av utbildningshelheter.
Motions- och idrottsevenemang
Vi fortsätter att förnya SFM-tävlingskonceptet i enlighet med strategin i samarbete med det nya En idrottande högskola-utskottet. Vi utvecklar och stöder SFM-tävlingsanordnarna separat för varje tävling. Vi deltar i arrangemangen för SELL-tävlingarna i Vierumäki genom att i huvudsak ansvara för programmet för inbjudna gäster. Vi kommer att skicka lag till studerandenas EM.
Förvaltning och samarbete
Utveckling av strategin, kommunikation och ansvarsfullhet
Vi fortsätter att implementera förbundets strategi och rekrytera högskolor till ordinarie medlemmar i förbundet. Vi utvecklar ett respons- och utvärderingssystem som mäter hur väl strategin genomförs. Vi fortsätter att utveckla påverkans- och medlemskommunikationen så att den stöder våra strategiska mål, i synnerhet med tanke på utvecklingen av våra existerande och nya medlemskap. Under årets lopp kommer vi att bearbeta en vision för styrelsearbetets framtid och vid behov börja uppdatera styrelsens arbetsordning.
Vi fortsätter att främja likabehandling och miljöansvar i enlighet med våra program. Under året kommer vi att utvärdera framstegen mot kolneutralitetsmålet som vi ställt upp för 2025 samt genomföra en halvtidsöversyn av vår likabehandlingsplan.
Samarbete med intressentgrupper
Vi fortsätter att utveckla strategiska partnerskap med våra främsta samarbetspartner för att främja en aktiv och idrottande högskola och öka genomslagskraften i vår verksamhet. Vi stärker våra partnerskap med aktörer såsom Statens idrottsråd, riksdagens idrottsnätverk och högskolerektorernas råd. Vi stärker vår internationella roll till exempel genom att ställa upp en kandidat i EUSA:s styrelseval.
Sidan senast uppdaterad 8.1.2025