Studerande i rörelse i kommuner och välfärdsområden
Studerandenas Idrottsförbunds mål för Välfärdsområdes- och kommunalvalet 2025
Motion främjar det fysiska och psykiska välbefinnandet, förbättrar och upprätthåller studieförmågan samt skapar en bra grund för att bygga och upprätthålla en god arbetsförmåga. Motion är en viktig del av den förebyggande och rehabiliterande hälsovården, och investeringar i fysisk aktivitet minskar kostnaderna för sjukdomsvården.
Utöver högskoleidrotten är kommunerna de viktigaste aktörerna som ordnar idrottstjänster för studerande. Välfärdsområdena har en viktig roll i att utveckla den regionala idrottspolitiken och koordinera motionsrådgivningen.
Fungerande motionsmöjligheter för studerande stöder samtliga invånares rörlighet. Goda möjligheter att röra på sig och den gemenskap detta skapar förbättrar boendetrivseln och hjälper studerande att rota sig i studiekommunen eller -området, vilket kan uppmuntra dem att bo kvar i området efter att de tagit ut sin examen.
Vi på Studerandenas Idrottsförbund tycker att det är viktigt att fullmäktigeledamöterna såväl i välfärdsområdena som i kommunerna förstår betydelsen av motion som en välfärdsbyggande faktor. Vi erbjuder fullmäktigeledamöterna fyra lösningar för att främja rörligheten hos såväl studerande som alla andra invånare.
Lösning 1: Göra studentidrott till ett strategiskt mål
När välfärdsområdena och kommunerna upprättar strategier och främjar fysisk aktivitet ska de ta hänsyn till studerande som en egen grupp, på samma sätt som barn och ungdomar utgör sin egen grupp. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt tjänster för personer som rör på sig för lite. Studerandeorganisationerna ska involveras i utarbetandet av strategier och planer. Indikatorer på studerandenas fysiska aktivitet ska tas upp i välfärdsberättelser och strategiska utvärderingar.
Lösning 2: Göra näridrott till en viktig del av ett fungerande stadsrum
Kommunerna ska bygga ett stadsrum som främjar hälsa och fysisk aktivitet och där det är lätt att cykla eller gå från plats till plats. Detta innebär fungerande lättrafiknätverk och infartsparkeringar, cykelställ, förmånliga stadscyklar, förbättrad tillgänglighet och välplanerat vinterunderhåll av gator.
I närheten av campusområden och andra centrala platser ska byggas näridrottsplatser efter stadsbornas mobilitetsvanor. I byggprojekten ska kommunerna samarbeta med exempelvis studentbostadsföreningar, högskolor och studerandeorganisationer. Studerandenas tillgång till friluftsliv ska säkerställas genom goda förbindelser med kollektivtrafik och lättrafikleder.
Lösning 3: Skapa förmånliga motionsmöjligheter för studerande
I kommunens motionstjänster ska studerande betraktas som en låginkomstgrupp vars möjligheter till motion stöds med studeranderabatter. Förutom rabatter är det värt att introducera studerande till andra tjänster, till exempel genom att erbjuda årliga
motionssedlar. Kommunerna ska erbjuda idrottslokaler för studerande till ett förmånligt pris eller gratis under rimliga tider.
Lösning 4: Upprätta en fungerande servicekedja inom motionsrådgivningen
Välfärdsområdena ska utveckla servicekedjan med aktörer som studerandehälsovården och högskoleidrotten för att säkerställa att studerande har snabb tillgång till kommunens och välfärdsområdets motionsrådgivning. Välfärdsområdena och kommunerna ska ta i bruk verktyget för att ta motion på tal, det vill säga miniinterventionsmodellen för motion.
Sidan senast uppdaterad 15.10.2024