Korkeakoululiikunta Suomessa ja ulkomailla

Kymmenet tuhannet korkeakoulujen opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet saavat arkipäiväänsä hyvää oloa, pirteää mieltä ja yhteisöllisyyden tuntua, kiitos suomalaisen korkeakoululiikunnan! Keskiajan yliopistoissa suositut miekkailutunnit ovat vähentyneet ja 2000-luvulla yhä useampi korkeakouluopiskelija hakee arkeensa energiaa kuntosalilta ja ryhmäliikunnasta.

Korkeakoululiikunta Suomessa

Korkeakoululiikunta on viime vuosikymmeninä kehittynyt Suomessa siihen tahtiin, että tänä päivänä lähes jokaisessa maan korkeakoulussa on tarjolla liikuntapalveluja.

Palvelut on usein järjestetty niin, että joko korkeakoulu, opiskelija- tai ylioppilaskunta tai muu vastaava korkeakouluyhteisön toimija on palkannut yhden tai useamman työntekijän tuottamaan korkeakouluyhteisölle liikuntapalveluja. Liikuntahenkilöstö toimii useissa korkeakouluissa ammattinimikkeillä liikuntasuunnittelija, -koordinaattori, -sihteeri tai -päällikkö.

Korkeakoululiikunnan tarjonta on valtakunnallisesti kirjavaa, ja erot paikkakuntien välillä voivat olla huomattavat. Kuitenkin lähes kaikkialla toiminnan ytimen muodostavat ryhmäliikunta, omatoimiset kuntosalipalvelut ja eri lajien vapaavuorot. Kurssitoiminta ja personal training -tyyppiset palvelut ovat myös yleisiä. Onpa korkeakoululiikunnan piiristä bongattu myös liikuntaseuran hakuun rakennettu Linder-mobiilisovellus, luennoilla istumista tauottavia Pylly ylös -lähettiläitä ja ulkokuntosaleja.

Tärkeää on, että korkeakoulu turvaa resurssit liikuntahenkilöstön työllistämiseen, jotta näitä liikuttavia ideoita on mahdollista toteuttaa. Houkuttelevat liikuntapalvelut takaavat omalta osaltaan opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvoinnin ja viihtyvyyden!

Laadukkaan korkeakoululiikunnan tuottamisessa korkeakouluja tukevat OLL:n koordinoimat valtakunnalliset Korkeakoululiikunnan suositukset.Suosituksissa otetaan muun muassa kantaa siihen, millaisella rahoituksen, henkilöstöresurssien, liikuntapaikkojen ja -tarjonnan tasolla korkeakoululiikunnan voidaan olettaa olevan laadukasta.

Lue suosituksista lisää Korkeakoululiikunnan suositukset -sivulta.

Haluatko tietää, miten korkeakoululiikuntaa eri puolilla Suomen toteutetaan? Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan korkeakoulujen liikuntapalvelujen verkkosivuihin.

Etelä-Suomi

Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Svenska Handelshögskolan ja Taideyliopisto
UniSport

Arcada, DIAK, Haaga-Helia, HUMAK, Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulut
Zone Ammattikorkeakoulujen liikuntapalvelut

Hämeen ammattikorkeakoulu
HAMK Moves

LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto
MOVEO

Länsi-Suomi

Centria ammattikorkeakoulu
Opiskelijakunta COPSA

Diakonia-ammattikorkeakoulu, Porin yliopistokeskus, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Turun yliopiston Rauman opettajakoulutuslaitoksen Rauman toimipiste
CampusMowe

Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMO

Tampereen ammattikorkeakoulu ja yliopisto
SportUni

Turun ammattikorkeakoulu ja yliopisto, Yrkeshögskolan Novia ja Åbo Akademi
CampusSport

Vaasan yliopisto
Vaasan yliopistoliikunta

Keski-Suomi

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja yliopisto
uMove. Jyväskylän korkeakoululiikunta

Itä-Suomi

Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Savonia-ammattikorkeakoulu
Sykettä – korkeakoululiikunta

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK
Xamk Sports

LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto
MOVEO

Pohjois-Suomi

Lapin ammattikorkeakoulu ja yliopisto
Lapin korkeakoululiikunta

Oulun ammattikorkeakoulu ja yliopisto
Unimove

Kansainvälistä korkeakoululiikuntaa

Korkeakoululiikunta on kiinteä osa korkeakoulukulttuuria myös muualla maailmassa!

Suomesta poiketen Pohjois-Amerikassa ja tietyissä Euroopan maissa korkeatasoinen kilpaurheilu on korkeakoululiikunnan ydintä. Näissä maissa korkeakoulujen omat urheilujoukkueet toimivat suorastaan korkeakoulujen käyntikortteina. Kilpaurheilun rinnalla tarjotaan monipuolisia, kaikille avoimia liikuntapalveluja.

Suomessa korkeakoululiikunnan tavoitteena on “liikuttaa kaikkia”, eikä kilpaurheilulla ole yhtä vahvaa asemaa.

OLL ja korkeakoulujen liikuntatoimet käyvät haistelemassa korkeakoululiikunnan eurooppalaisia tuulia vuosittaisessa ENAS Forumissa. ENAS eli European Network of Academic Sports Services on korkeakoulujen liikuntatoimien Euroopan kattojärjestö.

ENAS kokoaa vuosittaisiin konferensseihinsa korkeakoulujen liikuntatyöntekijöitä ympäri Eurooppaa. Konferensseissa pääsee jakamaan kokemuksia ja oppimaan uutta erilaisissa toimintaympäristöissä toimivilta liikuttajilta.

Tutustu ENAS:n toimintaan järjestön kotisivuilla.