Opiskelijat liikkeelle kunnissa ja alueilla
Opiskelijoiden Liikuntaliiton alue- ja kuntavaalitavoitteet 2025
Liikkuminen edistää fyysistä hyvinvointia ja mielenterveyttä sekä parantaa ja ylläpitää opiskelukykyä, joka luo pohjan hyvälle työkyvylle ja siitä huolehtimiselle. Liikunta on olennainen osa ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa terveydenhuoltoa, ja siihen panostaminen vähentää sairaudenhoidon kuluja.
Kunnat ovat opiskelijoiden tärkeimpiä liikuttajia korkeakoululiikunnan rinnalla. Hyvinvointialueilla on puolestaan tärkeä rooli alueellisen liikuntapolitiikan kehittämisessä ja esimerkiksi liikuntaneuvonnan koordinoinnissa.
Opiskelijoiden kannalta toimivat liikkumismahdollisuudet tukevat kaikkien asukkaiden liikkumista. Liikkumismahdollisuudet ja niiden luoma yhteisöllisyys lisäävät asumisviihtyvyyttä ja auttavat opiskelijoita kiinnittymään opiskelukuntaan ja -alueelle myös valmistumisen jälkeen.
Me Opiskelijoiden Liikuntaliitossa pidämme tärkeänä, että valtuutetut niin hyvinvointialueilla kuin kunnissa ymmärtävät liikunnan merkityksen hyvinvoinnin tekijänä. Tarjoamme valtuutetuille neljä ratkaisua, joilla edistetään opiskelijoiden ja kaikkien asukkaiden liikkumista.
Ratkaisu 1: Opiskelijoiden liikkuminen strategiseksi tavoitteeksi
Hyvinvointialueiden ja kuntien tulee huomioida opiskelijat strategioissa ja liikkumisen edistämisessä omana ryhmänään lasten ja nuorten rinnalla. Erityistä huomiota tulee kiinnittää terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien palveluihin. Opiskelijajärjestöt on myös osallistettava strategioiden ja suunnitelmien laatimiseen. Hyvinvointikertomuksiin ja strategiseen arviointiin on sisällytettävä opiskelijoiden liikkumisesta kertovia mittareita.
Ratkaisu 2: Lähiliikunta osaksi toimivaa kaupunkitilaa
Kuntien tulee rakentaa terveyttä ja liikuntaa edistävää kaupunkitilaa, jossa pyöräily tai kävely on helppo valita liikkumismuodoksi. Tämä tarkoittaa kevyen liikenteen verkostojen lisäksi muun muassa käteviä liityntäpysäköintejä ja pyörätelineitä, edullisia kaupunkipyöriä, esteettömyyden parantamista sekä oikein ajoitettua aurausta ja hiekoitusta.
Kampusalueiden läheisyyteen ja muille keskeisille paikoille tulee rakentaa lähiliikuntapaikkoja kaupunkilaisten liikkumistottumusten mukaan. Kuntien on tehtävä rakennushankkeissa yhteistyötä esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiöiden, korkeakoulujen ja opiskelijajärjestöjen kanssa. Opiskelijoiden pääsy luontoliikuntakohteisiin on varmistettava hyvillä joukko- ja kevyen liikenteen yhteyksillä.
Ratkaisu 3: Opiskelijat liikkumaan edullisesti
Kunnan liikuntapalveluissa opiskelijat tulee huomioida pienituloisena ryhmänä, jonka liikkumiskynnystä madalletaan opiskelija-alennusten avulla. Alennusten lisäksi opiskelijat kannattaa tutustuttaa palveluihin esimerkiksi tarjoamalla vuosittain liikuntaseteleitä. Kuntien tulee myös tarjota liikuntatilansa opiskelijoiden käyttöön edullisesti tai maksutta kohtuullisiin vuorokaudenaikoihin.
Ratkaisu 4: Liikuntaneuvonnan palveluketju kuntoon
Hyvinvointialueiden tulee kehittää palveluketjujaan opiskeluterveydenhuollon ja korkeakoululiikunnan kaltaisten toimijoiden kanssa, jotta opiskelijat pääsevät nopeasti esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden liikuntaneuvonnan palveluihin. Hyvinvointialueilla ja kunnissa tulee ottaa käyttöön liikkumisen puheeksioton työkalu eli mini-interventiomalli.
Sivua päivitetty viimeksi 15.10.2024