Liikunta esiin eurovaaleissa!
Liikkumattomuus on Suomessa tunnistettu merkittäväksi yhteiskunnalliseksi ongelmaksi ja samaa tarvitaan Euroopan tasolla. Euroopan unioni ei säädä liikuntalakeja, mutta se tukee liikkumisen edistämistä EU:n urheilualan työsuunnitelman ja Erasmus+-rahoituksen kautta. Suomessa hallitus toteuttaa Suomi liikkeelle ohjelmaa – miten luodaan Eurooppa liikkeelle -ohjelma?
Suomi on Euroopan kärkeä liikkumisen määrässä, mutta meilläkin jopa 54 prosenttia korkeakouluopiskelijoista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän. Opiskelijat myös istuvat keskimäärin 11 tuntia päivässä.
EU:n tulee edistää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia tukevaa liikkumista. Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) kannustaa europarlamentaarikkoja edistämään liikunnallista elämäntapaa esimerkiksi näillä keinoilla:
- Arkiliikkumisen ja matalan kynnyksen liikkumismahdollisuuksien merkitystä tulee lisätä EU:ssa poikkihallinnollisesti urheilupolitiikan rinnalla.
- Korkeakoulujen ja muiden opiskelijoita liikuttavien toimijoiden rahoitusmahdollisuudet liikkumisen edistämiseksi tulee turvata. Muun muassa Erasmus+-ohjelmalla rahoitetaan korkeakoulujen kehittämishankkeita ja verkostotoimintaa.
- Suomalaisten europarlamentaarikkojen tulee hakeutua jäseniksi europarlamentin CULT-valiokuntaan sekä muihin liikkumisen ja korkeakouluopiskelijoiden kannalta olennaisiin toimielimiin.
OLL:n liikuntapoliittinen linjapaperi korostaa terveys- ja harrasteliikunnan rooleja tärkeimpänä osana korkeakoulujen liikuntapalveluita. Linjapaperin mukaan EU:n tulee jatkossakin tukea korkeakoulujen liikuntatoimien välisiä yhteistyöprojekteja sekä verkostotoimintaa.
Sivua päivitetty viimeksi 9.10.2024