Opiskelijoiden Liikuntaliitto kutsuu opiskelijat testaamaan liikkumista ja opiskelukykyä

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) muistuttaa syys-lokakuussa liikkumisen merkityksestä opiskelukyvyn ylläpitäjänä ja parantajana.

#BeActive-teemaviikoilla 20.9–4.10. liitto kutsuu opiskelijoita pohtimaan omaa liikkumistaan ja opiskelukykyään osoitteessa oll.fi/pikatesti.

– Liikkuminen ei ole pelkkää hikiliikuntaa ja seuroissa harrastamista, vaan opiskelukyvyn kannalta tärkeää on liikkeen lisääminen opiskeluarkeen kampuksia ja luentosaleja myöten, OLL:n varapuheenjohtaja Marika Uusi-Illikainen toteaa.

– Opiskelukykyä tukevaa liikettä syntyy niin tila- ja kalusteratkaisuilla kuin toiminnallisilla opiskelumenetelmillä ja opiskelun aktiivisella tauottamisella. Pikatesti ottaa huomioon sekä opiskelijan aktiiviset valinnat että korkeakoulun liikkumista tukevat ratkaisut, Uusi-Illikainen jatkaa.

Testi perustuu OLL:n, Liikkuva opiskelu -ohjelman ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) luomaan Liikkuen opiskelukykyä -malliin, joka puolestaan pohjautuu YTHS:n vuonna 2022 päivittämään opiskelukykymalliin. Malli tekee näkyväksi liikkumisen merkityksen oppimiselle, antaa opiskelijoille ja muille toimijoille vinkkejä opiskelukyvyn tukemiseen ja toimii liikkumisen puheeksi ottamisen tukena.

Teemaviikot alkavat perjantaina 20.9. UNESCOn julistamalla kansainvälisellä liikkuva korkeakoulu -päivällä. #BeActive viittaa puolestaan Euroopan komission perustamaan Euroopan urheiluviikkoon, jota rahoitetaan osaksi Erasmus+-ohjelman tuella. OLL osallistuu teemaviikoillaan lisäksi kolmeen kampanjakokonaisuuteen: Liikkuvat-ohjelmien “Liikkumalla työkykyä nyt” -kampanjaan, valtionhallinnon “Lisää vain liike” -kampanjaan sekä Olympiakomitean ja muiden toimijoiden “Toimintakykyinen maa ja kansa” -yhteistyöhön.

– Liikunnan kansanterveydellistä ja -taloudellista merkitystä on nostettu voimakkaasti yhteiskunnalliseen keskusteluun, mikä näkyy myös erilaisten kampanjoiden yleistymisenä. Me tuomme opiskelijat ja opiskelukyvyn mukaan näihin kaikkiin kampanjoihin. Vahva opiskelukyky ja opiskelijan taidot sen ylläpitämiseksi luovat pohjaa hyvälle työkyvylle ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiselle koko elämänkaaren ajan, sanoo OLL:n viestintäpäällikkö Niko Peltokangas.

Lisätietoja:

Varapuheenjohtaja Marika Uusi-Illikainen, marika.uusi-illikainen@oll.fi, +358 44 780 0216

Viestintäpäällikkö Niko Peltokangas, niko.peltokangas@oll.fi, +358 46 921 1215

Lisää tietoa Liikkuen opiskelukykyä -mallista

Sinua voisi kiinnostaa myös

  • Opiskelijan ihana kamala arki – näin pidät itsestäsi huolta syksyn kiireessä

    Julkaistu:

    Paluu opintoihin ja arkirutiineihin on toiselle aihe kiljua riemusta, kun taas toinen käy läpi kauhunsekaisia tuntemuksia. Toinen nauttii aikatauluista ja suunnittelusta, kun taas toinen haluaisi vielä jatkaa lomailua rennoin mielin. Jotta uuden lukuvuoden alku tuntuisi vähän mukavammalta, kokosimme alle muutaman vinkin piristämään syksyäsi.

    Lue lisää artikkelista: Opiskelijan ihana kamala arki – näin pidät itsestäsi huolta syksyn kiireessä

  • 90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?

    Julkaistu:

    Korkeakoulujen luennot venyvät herkästi istumismaratoneiksi. Tauot parantaisivat tutkitusti oppimista, vierystilaa ja terveyttä, mutta miten näitä tiiviitä, 90 minuutin opiskelurupeamia voitaisiin tauottaa? Tässä Acatiimissa julkaistussa artikkelissa pohditaan keinoja istumisen tauottamiseen korkeakouluissa.

    Lue lisää artikkelista: 90 minuuttia nuokkumista vai oppimista?

  • Nostamme opiskelijat mukaan liikkumisen edistämiseen

    Julkaistu:

    Opiskelijoiden ongelmat jäävät pärjäämisnarratiivin peittoon ja se on nuoruuden syy, kirjoittaa OLL:n pääsihteeri Niko Peltokangas. Liitto kampanjoi eduskuntavaaleissa sen puolesta, että opiskelijat tunnistetaan omana ryhmänään liikkumisen edistämisen lainsäädännössä.

    Lue lisää artikkelista: Nostamme opiskelijat mukaan liikkumisen edistämiseen