Essi Lumme: Koronapandemian jäljet voivat näkyä pitkään korkeakoululiikunnassa
Pandemia on kurittanut ja kirittänyt korkeakoulujen liikuntapalveluja, ja sen vaikutuksia nähdään vielä pitkään. Varapuheenjohtaja Essi Lumme kertoo, mitä OLL:n seurantakysely paljastaa koronapandemian vaikutuksista korkeakoululiikuntaan.
Keväällä 2020 toteutimme ensimmäisen selvityksen koronan vaikutuksista korkeakoululiikuntaan. Silloin vastaukset olivat hälyttäviä: jopa 45 prosenttia toiminnasta oli täysin pysähdyksissä. Pandemian pitkittyessä toteutimme jatkoselvityksen eivätkä vastaukset ole tälläkään kertaa iloista katsottavaa. Selvä enemmistö vastanneista (10/13) korkeakoululiikunnan järjestäjistä kertoo toiminnan olleen kokonaan tai osittain pysähdyksissä syksyn 2020 aikana, ja toiminta oli monin paikoin osittain tai kokonaan pysähdyksissä kevään 2021 alkaessa.
Laajimmin keskeytettynä oli ohjattu ryhmäliikunta (12/13) ja sisäliikuntamahdollisuudet (12/13). Jakauma mukaili edellisen selvityksen vastauksia. Korkeakoululiikunnan järjestäjät eivät jääneet kuitenkaan “tuleen makaamaan”. Kun palveluja ei voitu järjestää normaalisti, keskityttiin toiminnan kehittämiseen. Näin kehitettiin uusia tapoja järjestää liikuntaa ja minimoimaan henkilöstövähennyksiä. Pandemialla on ollut siis negatiivisia ja positiivisia vaikutuksia – enemmän kuitenkin negatiivisia.
Vaikutuksia talouteen, yhteisöllisyyteen ja tulevaisuuteen
Pandemian negatiivisiin vaikutuksiin on reagoitu korkeakouluissa eri tavoin. Yleisin talouden sopeuttamistoimi on ollut menojen vähentäminen. Seurantakyselyn mukaan menoja on vähennetty useammista kohteista kuin vuonna 2020, mutta yleisin kohde on sama: ostopalveluiden vähentäminen (7/13). Osa kunnista hyvitti tilavuokria kuukausilta, jolloin toiminta oli pysähdyksissä. Puolet vastaajista pyrki kulujen vähentämisen lisäksi lisäämään tuloja esimerkiksi kampanjoilla.
Taloudellisten haasteiden lisäksi kyselyssä nousi esiin sosiaalisen kanssakäymisen väheneminen. Kun toiminta siirtyy nettiin, ei synny enää samalla tavalla vuorovaikutusta muiden liikkujien kanssa. Tärkeä osa korkeakoululiikunnan merkityksestä jää pois.
Myös käyttäjämäärät ovat laskeneet, kuten huomattiin jo viime vuonna tehdyssä kyselyssä. Liikuntapalvelut eivät ole olleet uusille opiskelijoille lainkaan normaalilla tolalla, ja moni on löytänyt palvelunsa kaupallisten toimijoiden tarjonnasta. Tämä on nostanut huolen tulevaisuudesta korkeakoululiikunnan järjestäjien keskuudessa: kuinka moni opiskelija palaa korkeakoululiikunnan pariin?
Pandemia joudutti kehittämistä
Kaikki vaikutukset eivät ole onneksi pelkästään negatiivisia. Toiminnan keskeyttäminen on pakottanut kehittämään toimintaa uuteen suuntaan. Keskeinen kehityskohde on ollut netissä tapahtuva toiminta. Yleisimpiä toimintamuotoja ovat olleet etäohjattu tai videoitu liikunnanohjaus (11/13) sekä kannustus ja neuvonta omaehtoiseen liikunnan harrastamiseen (10/13). Etätoteutuksien uskotaan jäävän jollain tavalla osaksi toimintaa useissa paikoissa. Ne mahdollistavat verkostokorkeakoulujen opiskelijoille tasavertaisemmat liikuntapalvelut ja tukevat kaikkien toimintaa tulevissa poikkeustilanteissa.
Monella on huoli liikuntapalvelujen tulevaisuudesta. Vaikka kukaan vastaajista ei arvioinut toimintansa tilaa kriittiseksi pandemian pitkittyessä, valtaosa (8/13) kertoi joutuvansa tekemään sisäisiä sopeutustoimenpiteitä toiminan ja talouden tasapainottamiseksi.
Pandemian vaikutuksia tulee seurata jatkossakin, sillä samaan aikaan kun rajoitukset sulkivat korkeakoululiikunnan tiloja, monet kaupalliset toimijat pyörittävät toimintaansa suhteellisen normaalisti. Vasta tilanteen normalisoituessa aletaan saada tarkempia tietoja siitä, kuinka suuri osuus opiskelijoista on siirtynyt korkeakoululiikunnasta pysyvästi kaupallisille saleille ja miten tämä vaikuttaa korkeakoulujen liikuntapalveluihin.
Tutustu kyselyiden tuloksiin tarkemmin verkkosivuillamme. Kyselyn 13 vastaajaa edustaa 16:ta korkeakoululiikunnan toimijaa.
Essi Lumme
Sinua voisi kiinnostaa myös
-
Opiskelijoiden Liikuntaliitto kutsuu opiskelijat testaamaan liikkumista ja opiskelukykyä
Julkaistu:Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) muistuttaa syys-lokakuussa liikkumisen merkityksestä opiskelukyvyn ylläpitäjänä ja parantajana.
-
Unelmien Liikuntapäivä: liikunta kuuluu kaikille
Julkaistu:Liikunnan mielenterveyttä tukevat vaikutukset ovat kiistattomat ja niistä tulisi jokaisen opiskelijan voida nauttia taustasta ja ominaisuuksista riippumatta, kirjoittavat ihmisoikeusaktivisti Selinä Nera ja Nyyti ry:n vaikuttamistyön asiantuntija Tommi Yläkangas. Tällä hetkellä korkeakoulukentällä tarjotaan monipuolisia liikuntapalveluita opiskelijoille, mutta kuuluuko liikunta kaikille, jos liikkumismahdollisuudet eivät ole yhdenvertaisesti kaikkien opiskelijoiden saavutettavissa?
Lue lisää artikkelista: Unelmien Liikuntapäivä: liikunta kuuluu kaikille
-
OLL:n vaaliteemojen ytimessä arkiliikunta ja suomalaisten edustus liikuntaa edistävissä toimielimissä
Julkaistu:Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) haluaa, että eurovaaleissa nostetaan esiin liikkumattomuuden ongelma ja vaatimukset sen ratkaisemiseksi. Vaaliteemoissaan liitto korostaa arkiliikunnan edistämistä, korkeakoululiikuntaan kohdistettua rahoitusta ja tarvetta suomalaisten edustukselle liikunnan kannalta olennaisissa europarlamentin toimielimissä.
Sivua päivitetty viimeksi 11.10.2021