FISU Forum haastoi parantamaan opiskelijaliikunnan yhdenvertaisuutta
Opiskelijaliikunnan kansainvälinen suurtapahtuma, FISU Forum, järjestettiin elokuun lopulla Zagrebissa, Kroatiassa. Suomea ja Opiskelijoiden Liikuntaliittoa tapahtumassa edustivat terveyden edistämisen opiskelija ja FISUn opiskelijalähettiläänä toimiva Tia Saharinen sekä liiton viestintäpäällikkö Niko Peltokangas.
FISUn eli kansainvälisen opiskelijaliikunta- ja urheiluliiton järjestämän konferenssin teemana oli “Korkeakoululiikunta luo parempaa maailmaa”. Viikon aikana pidetyt puheet, keskusteluohjelmat ja työpajat käsittelivät liikunnan ja urheilun yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja urheiludiplomatiaa sekä korkeakoululiikunnan yhdenvertaisuutta ja osallisuutta.
Tia: “Ohjelmassa kiinnostavaa olivat erilaiset näkökulmat liikunnan ja urheilun vaikutuksesta yhteiskuntaan: miten ne yhdistävät niin monia elämän osa-alueita ja miten paljon vaikutusvaltaa niillä voi parhaimmillaan olla. Myös oma vastuu liikuntatapahtumien järjestäjänä ja liikunnanohjaajana korostuivat. Ajatuksia heräsi siitäkin, miten itsestäänselvyytenä ottaa oman liikuntakykynsä ja miten yksi ihminen voi edistää esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevien liikuntaa.”
Niko: “Kun puhutaan ihmisoikeuksista globaalilla tasolla, on vaarana tuudittautua ajatukseen, että Suomessahan asiat on aika hyvin. Foorumin ohjelma haastoi kuitenkin näkemään liikunta- ja urheilualan ongelmia samalla tavalla kuin Älä riko urheilua -kampanja Suomessa on tehnyt. Puheenvuoroissa ja keskusteluissa haastettiin myös FISUa järjestönä ottamaan askelia naisten osallisuuden parantamiseksi. Ilahduttavaa oli, että keskustelu sukupuolten tasa-arvosta sivusi myös ei-binäärisiä ihmisiä, mikä on noissa ympyröissä vielä aika harvinaista.”
Vientituotteena turvallisempi tila
Osallistujamailla oli mahdollisuus pitää työpajoissa omia esityksiä forumin teemoihin liittyvistä projekteistaan. Tia ja Niko esittelivät korkeakoululiikunnan turvallisemman tilan periaatteet, jotka työstettiin OLL:n verkostoissa viime talven aikana.
Tia: “Teimme yhteenvedon turvallisemman tilan periaatteista ja kerroin muutamia esimerkkejä omasta elämästäni opiskelijana ja liikunnanohjaajana. Esityksessä käytiin laajasti läpi, mitä turvallisempi tila tarkoittaa, miten se voi olla uhattuna ja miten se voi vaikuttaa ihmisen liikuntatottumuksiin. Yleisesti esityksissä oli paljon markkinointia mukana, mutta niistä sai vinkkejä esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen tai vaihto-opiskeluun liittyen.”
Niko: “Saimme esityksestä ja turvallisemman tilan periaatteista kiitosta eri puolilta maailmaa. Nostimme loppukaneettina esiin, että käytöstavat ja maalaisjärki riittävät usein, kunhan kaikilla on sama käsitys niiden sisällöstä ja merkityksestä. Tämä esitys oli oikeastaan koko reissun tärkein tehtävä, sillä yhdenvertaisuuden ja osallisuuden parantaminen ovat teemoina OLL:n kansainvälisen toiminnan kovaa ydintä.”
Oppia opiskelijaprojekteista
Foorumiin osallistuneet opiskelijat työstivät viikon aikana FISUn antamia projekteja, jotka esiteltiin lauantaina muille osallistujille. Tia päätyi projektipäälliköksi ryhmään, joka ideoi opiskelijaurheilutapahtumista entistä ikimuistoisempia.
Tia: “Projektin tekeminen kansainvälisessä tiimissä oli erittäin opettavaista, silmiä avaavaa ja aivonystyröitä haastavaa! Sain hyvää harjoitusta tiimissä toimimisesta erilaisten kielitaitojen ja kulttuurien kanssa sekä tehtävien jakamisesta kaikkien osaamisalueet huomioiden. Kompromissien tekemistä ei myöskään voi harjoitella tarpeeksi. Hyödyllistä oli mennä hieman mukavuusalueen ulkopuolelle ja puhua lavalla englantia. Lavatyöskentelystä sai myös muilta mallia: erityisesti oman ryhmämme yhdysvaltalaiselta jäseneltä ei volyymiä tai itsevarmuutta puuttunut!
Yleisesti ryhmien esitykset olivat hieman yksitoikkoisia – lähes kaikki olivat kehittäneet idean mobiilisovelluksen tekemisestä. Oli kuitenkin kiva, että foorumissa nähtiin FISU-lähettiläiden kädenjälkeä sekä kisailua myös akateemisessa mielessä eikä vain urheilulajeissa.”
Kumppanuuksien ylläpitämistä
Oppimisen lisäksi kansainvälisissä tapahtumissa verkostoidutaan ja ylläpidetään järjestösuhteita.
Niko: “Näissä tapahtumissa käydään aina paljon epävirallisia keskusteluja sisarjärjestöjen kanssa. Suomi kuuluu maihin, jotka painottavat vaikuttamistyötä kaikkien opiskelijoiden liikkumisolosuhteiden ja liikunnallisen elämäntavan puolesta, kun taas useimmat sisarliitot keskittyvät enemmän kisatoimintaan. Zagrebissa pohdimme tulevaa vaikuttamistyötä kumppaneiden kanssa, jotka jakavat arvomme esimerkiksi ihmisoikeuksista ja ympäristövastuusta.”
Tia: “FISU on minulle vieläkin hieman mysteeri, mutta jokaisen webinaarin myötä tietoa tulee aina lisää. Olen vahvasti mukana yliopiston opiskelijatoiminnassa ja on ihanaa tajuta, että voisi oikeasti päästä vaikuttamaan esimerkiksi FISUn kokoisessa järjestössä ja saada muutosta aikaan opiskelijaliikunnassa maailmanlaajuisesti!
Parasta oli tietenkin kaikki oheisohjelma kuten lentopallo ja turistipäivä Zagrebissa sekä uudet ihmissuhteet, joita kerkisin viikon aikana saada! Ollaan jo keretty uusien kavereiden kanssa pohtia, missä päin maailmaa nähtäisiin seuraavan kerran ja miten heidät saataisiin Suomeen tekemään lumiukkoja ja laskettelemaan!”
Sinua voisi kiinnostaa myös
-
Opiskelijoiden Liikuntaliitto yhtyy vaatimukseen Olympiakomitean ylimääräisestä yhdistyksen kokouksesta
Julkaistu:Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) kannattaa Sulkapalloliiton vaatimusta Olympiakomitean ylimääräisen yhdistyksen kokouksen koollekutsumisesta. Liikuntayhteisön kannattaa luoda tilaa keskustelulle ja päätöksille, jotka edistävät yhdenvertaisuuden toteutumista Olympiakomitean toiminnassa.
-
Opiskelijoiden Liikuntaliitto mukana rakentamassa oikeudenmukaista siirtymää
Julkaistu:Harva asia luo niin paljon hyvää yhteiskunnalle kuin liikunta-ala. Samalla sen merkitys noteerataan vain sivulauseissa. Valtava määrä asiantuntijuutta liikuntatiloista tapahtumiin ja toiminnallisuudesta ravintoon jää monessa asiassa käyttämättä. Siksi nöyränä varjoissa kulkeepi liikuttajan tie, mutta sieltä varjoista ja sivulauseista löytyy voimaa. Voimaa, joka voidaan valjastaa ympäristön hyväksi.
Lue lisää artikkelista: Opiskelijoiden Liikuntaliitto mukana rakentamassa oikeudenmukaista siirtymää
-
Joko puhutaan liikkumisesta? Opiskelijoiden Liikuntaliitto vaatii vaalitavoitteissaan konkreettisia toimia liikunnan edistämiseksi
Julkaistu:Mikä toimiala on 1) miljardien arvoinen, 2) kaikkien poliitikkojen suosiossa ja 3) lähes näkymätön vaalikeskusteluissa? Kyse on liikkumisen ja liikunnan edistämisestä. Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) kunnianhimoisena tavoitteena onkin tuoda korkeakoululiikunta kevään eduskuntavaalikeskusteluihin.
Sivua päivitetty viimeksi 2.10.2024