Kansainvälistä liikuntavaikuttamista tehdään sodan varjossa

Julkaistu: Kategoria: Blogi Asiasanat:

Universiadeja, venäläisministereitä ja korkeakoulujen liikuntaolosuhteita – tänä vuonna tapahtuu paljon opiskelijaliikunnan ja -urheilun kansainvälisillä kentillä, niin kilparadoilla kuin kabineteissa. OLL:n pääsihteeri Niko Peltokangas kirjoittaa, miten liitto vaikuttaa kansainvälisissä kattojärjestöissä.

OLL:n kansainvälinen toiminta tuntuu räjähtäneen liikkeelle alkuvuoden aikana. Toisaalta liiton kansainvälisistä suhteista vastaava kaksikko – minä ja puheenjohtaja Emilia Junnila – on hommissaan suht tuore tutkapari, joten tavallisetkin asiat helposti tuntuvat uusilta ja vauhdikkailta. Onneksi liiton kansainvälisestä kisatoiminnasta vastaavat kokeneet asiantuntijat, mikä tukee myös vaikuttamistyötämme kattojärjestöissä.

Tähän mennessä ikimuistoisin kokemus oli maaliskuun lopulla Emilian kanssa kanssa tekemämme matka EUSA–FISU-seminaariin Italian Val Di Zoldoon. EUSA on opiskelijaurheilun eurooppalainen kattojärjestö ja FISU puolestaan maailmanlaajuinen liitto. OLL on molempien liittojen jäsen.

Seminaarin tärkeintä antia oli eurooppalaisiin kumppaneihimme tutustuminen ja opettavainen kokemusten vaihto heidän kanssaan. Asiaohjelman pääteemoja olivat opiskelijakisojen kestävyysnäkökulmat erityisesti ekologisen kestävyyden kannalta. Tutustuimme lisäksi esimerkiksi FISU:n Healthy Campus -ohjelmaan, jossa on paljon samoja piirteitä kuin meidän Liikkuva korkeakoulu -toiminnassa ja korkeakoululiikunnan valtakunnallisissa suosituksissa.

Vaikka kisatoiminta on oleellinen osa opiskelijaliikunnan kokonaisuutta, OLL:n toiminnan keskiössä on korkeakoulujen liikuntaolosuhteisiin vaikuttaminen. Keskityimmekin seminaarissa muiden maiden esimerkkeihin matalan kynnyksen opiskelijaliikunnan järjestämisestä ja siitä, millä eri tavoilla kansallisen liiton toimintaa voi organisoida.

Demokratia voitti Venäjän urheiluministerin

Myös etätapahtumat ovat tulleet jäädäkseen kansainvälisissä ympyröissä. Puheenjohtaja osallistui maaliskuun alussa EUSA:n naisjohtajuutta käsitelleeseen webinaariin. Helmikuussa olimme Emilian kanssa linjoilla EUSA:n etätapaamisessa, jossa kuulimme Ukrainan liiton tilannekatsauksen sodan vaikutuksista opiskelijaurheiluun.

Ehdottomasti jännittävin etäkokous järjestettiin 15. maaliskuuta. FISU:n ylimääräisessä liittokokouksessa äänestettiin siitä, jatketaanko hallituksen toimikautta ilman vaalia kahdella vuodella. Vuonna 2019 valittu hallitus perusteli poikkeuksellista esitystään sillä, että pandemia on estänyt normaalin toiminnan.

Esityksestä tekee erityisen kiinnostavan se, että FISU:n puheenjohtaja on Venäjän urheiluministeri Oleg Matytsin. Hän on ollut suurimman osan tästä kaudesta sivussa tehtävästä kansainvälisen antidopingtoimiston (WADA) Venäjälle langettamien toimintakieltojen vuoksi. Viikko ennen ylimääräistä liittokokousta kansallisille liitoille lähetettiin kuitenkin Matytsinin nimissä kirje, jossa hän vetosi jatkokauden puolesta. Allekirjoituksena oli ’FISU:n puheenjohtaja’. Kuulimme myös muista vaikuttamisyrityksistä, mutta OLL:n kanta oli niin selvä, että meitä ei yritetty painostaa suoraan.

Laitonta ja julmaa hyökkäyssotaa käyvän maan ministeri ei mielestämme voi toimia kansainvälisen opiskelijaurheilun ja -liikunnan keulakuvana.

Mikä OLL:n kanta sitten on? Vastustimme hallituksen suoraa jatkokautta, sillä perusteet normaalin liittokokouksen ja vaalin ohittamiseen eivät vakuuttaneet. Erityisen tärkeänä pidimme sitä, että jäsenliitot pääsevät valitsemaan uuden puheenjohtajan. Laitonta ja julmaa hyökkäyssotaa käyvän maan ministeri ei mielestämme voi toimia kansainvälisen opiskelijaurheilun ja -liikunnan keulakuvana. Samaa mieltä olivat eurooppalaiset sisarjärjestömme, joihin olimme kokouksen alla yhteydessä.

Järjestödemokratia näytti kokouksessa voimansa ja hallituksen esitys kaatui. Suurin osa äänestäneistä maista kyllä kannatti esitystä (äänet 41–36), mutta se olisi vaatinut 2/3 enemmistön voittaakseen. Pääsemme siis valitsemaan FISU:lle uuden hallituksen marraskuussa Genevessä.

Liittokokousten vuosi

Kuten sanottua, OLL:ssa kansainvälisestä kisatoiminnasta vastaavat kokeneemmat asiantuntijat. Moni seminaariosallistuja Val Di Zoldossakin tunsi ennalta tapahtuma- ja koulutusasiantuntijamme Markku Rantahalvarin sekä Olympiakomitean puolella opiskelijahuippu-urheilusta vastaavan Jukka Tirrin. Heidän tietotaidostaan ja verkostoistaan on paljon hyötyä myös järjestöjen välisissä suhteissa. Jukka osallistui kanssamme esimerkiksi tuohon FISU:n ylimääräiseen liittokokoukseen.

Tänä vuonna kansainvälisellä kentällä on tiedossa niin opiskelijoiden EM-kisoja kuin kesäuniversiadit Kiinan Chengdussa. Markku matkustaa tapahtumiin tarpeen auttamaan opiskelijaurheilijoita käytännön asioissa. Tarkoituksenamme on myös kirkastaa tämän jäsenpalvelun merkitystä uudessa strategiassa, jonka tuomme liittokokouksen päätettäväksi marraskuussa.

Haluamme kehittää FISU:n toiminnassa yhdenvertaisuutta ja vastuullisuutta sekä matalan kynnyksen opiskelijaliikuntaa.

Myös sekä EUSA että FISU järjestävät varsinaiset liittokokouksensa loka-marraskuussa. OLL:n kansainvälisen vaikuttamistyön pääpaino tullee olemaan maailmanlaajuisen kattojärjestön hallitus- ja linjavalinnoissa. Haluamme kehittää FISU:n toiminnassa yhdenvertaisuutta ja vastuullisuutta sekä matalan kynnyksen opiskelijaliikuntaa.

On varmaa, että Venäjän ja Valko-Venäjän hyökkäyssota pysyy urheilumaailman keskusteluissa ja vaatii myös Opiskelijoiden Liikuntaliittoa pysymään hereillä. Jatkamme vaikuttamistyötämme sen puolesta, että näiden maiden korkeakoulut ja opiskelijaurheiluliitot pysyvät kansainvälisen kisatoiminnan ulkopuolella niin kauan kuin laittomuudet jatkuvat.

Kuvassa: EUSA:n pääsihteeri Matjaz Pecovnik (vas.), Emilia Junnila ja Niko Peltokangas EUSA–FISU-seminaarissa Val Di Zoldossa.

Sinua voisi kiinnostaa myös