Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijat liikkumaan edullisesti
Opiskelijaelämä ei ole pelkästään opintoja ja vapaa-ajan nautintoja, vaan myös taloudellisia haasteita. Opiskelijoiden tulot eivät usein riitä kattamaan arjen kustannuksia, erityisesti liikunnan osalta. Liikunta on kuitenkin elintärkeää opiskelijoiden hyvinvoinnille – se tukee mielenterveyttä, akateemista suoriutumista ja yhteisön rakentamista. OLL:n varapuheenjohtaja Niko Lavikainen tarkastelee, miksi kunnallisten liikuntatilojen alennukset eivät riitä, ja miten opiskelijoiden elämänlaatua ja tulevaisuuden hyvinvointia voisi parantaa panostamalla kohtuuhintaisempaan liikuntaan.
Opiskelijaelämää pidetään usein itsensä löytämisen, oppimisen ja yhteisön rakentamisen ajanjaksona. Tämän kuvan taustalla monet opiskelijat kokevat kuitenkin taloudellista painetta päivittäin. Vaikka opintotuen nimellinen määrä on noussut, se on saavutettu nostamalla lainatakausta, ei varsinaista opintorahaa. Kun tuloja verrataan ostovoimaan, nykyopiskelijat ansaitsevat vähemmän kuin vuosikymmen sitten, ja elinkustannusten nousu on entisestään kaventanut mahdollisuuksia kohtuuhintaiseen liikuntaan.
Liikunta ei ole luksusta vaan välttämättömyys. Se tukee mielenterveyttä ja yhteisöllisyyttä. Säännöllinen liikunta edistää opiskelukykyä myös parantamalla keskittymiskykyä, vähentämällä stressiä ja tekemällä unesta parempaa. Liikunta on tärkeä väline sosiaalisten yhteyksien luomisessa ja kotoutumisessa paikalliseen yhteisöön niin kotimaisille kuin kansainvälisille opiskelijoille. Opiskelijat, jotka omaksuvat hyviä liikuntatottumuksia opintojensa aikana, ovat valmiimpia pitämään hyvinvoinnistaan huolta myös työelämässä.
Liikuntamahdollisuuksien tukeminen hyödyttää sekä opiskelijoita että yhteiskuntaa kokonaisuudessaan. Monien kuntien liikuntapalvelut ovat opiskelijoille kuitenkin liian kalliita.
Opiskelijat huomioidaan vaihtelevasti
Suomessa kunnilla on laaja valikoima liikuntapalveluja ja -tiloja, mutta opiskelijoiden kannalta niiden saatavuus vaihtelee. OLL:n selvityksen mukaan opiskelija- ja korkeakoululiikunta on myös eriarvoisessa asemassa alennusten ja liikuntavuorojen saatavuuden suhteen verrattuna esimerkiksi koululiikuntaan ja urheiluseuroihin.
Vaikka joillakin paikkakunnilla opiskelija-alennukset ovat 40–50 prosenttia normaalimaksuista, monissa paikoissa alennuksia ei ole lainkaan tai ne ovat hyvin rajoitettuja. Ja vaikka alennuksia on, hinnat ovat silti opiskelijan tuloihin suhteutettuna paljon suuremmat kuin työssäkäyvien kukkarolle. Asumiskustannusten ja joukkoliikenteen kallistuessa liikunta on helposti ensimmäisiä asioita, joista opiskelija säästää – joutuuhan osa tinkimään esimerkiksi lääkkeiden hankkimisesta.
Käytännön ratkaisuja päättäjille
Liikunnan saavutettavuuden parantaminen ei vaadi suuria investointeja, vaan älykkäitä politiikkoja, jotka tekevät päätöksiä opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Yksinkertaisena toimenpiteenä kunnallisten liikuntapaikkojen opiskelija-alennusten tulee olla yhdenmukaisia kaikille opiskelijoille, riippumatta koulutusasteesta tai oppilaitoksesta. Alennusprosentteja tulee nostaa vastaamaan opiskelijoiden todellisia taloudellisia haasteita.
Opiskelijaurheiluseurojen ja muiden opiskelijaliikunnan järjestäjien tulee olla yhdenvertaisessa asemassa muihin toimijoihin nähden. Kunnat voivat myös ottaa käyttöön aikaperusteisia hinnoittelumalleja, joilla myöhäisimmät liikuntavuorot tarjotaan maksutta tai hyvin edullisesti. Myös joukkoliikenteen opiskelija-alennuksilla tuetaan opiskelijoiden liikkumista ja muuta harrastamista.
Kohtuuhintainen pääsy kunnallisiin liikuntapalveluihin ei ole vain opiskeluaikaa koskeva taloudellinen kysymys, vaan se on investointi terveempään ja yhteisöllisempään yhteiskuntaan. Toimimalla nyt kunnat voivat varmistaa, ettei opiskelijan tarvitse tehdä valintaa liikkumisen ja muiden perustarpeidensa välillä.

Sinua voisi kiinnostaa myös
-
Kunnallisia ratkaisuja: Liikuntaneuvonnan palveluketju kuntoon
Julkaistu:Hyvinvointialueiden tulee kehittää palveluketjujaan opiskeluterveydenhuollon ja korkeakoululiikunnan kaltaisten toimijoiden kanssa, jotta opiskelijat pääsevät nopeasti esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden liikuntaneuvonnan palveluihin. Hyvinvointialueilla ja kunnissa tulee ottaa käyttöön liikkumisen puheeksioton työkalu eli mini-interventiomalli, kirjoittaa OLL:n puheenjohtaja Akseli Haanpää.
Lue lisää artikkelista: Kunnallisia ratkaisuja: Liikuntaneuvonnan palveluketju kuntoon
-
Kunnallisia ratkaisuja: Lähiliikunta osaksi toimivaa kaupunkitilaa
Julkaistu:Kaupungit ja kunnat ovat keskeisessä roolissa siinä, millaisia mahdollisuuksia asukkailla on liikkua arjessaan. Liikunnan ei tarvitse rajoittua erillisiin treeneihin tai salikäynteihin – aktiivinen elämäntapa voi olla osa jokaisen päivittäistä liikkumista, kun kaupunkiympäristö tukee kävelyä, pyöräilyä ja lähiliikuntaa. Erityisesti opiskelijoille, joilla on usein rajalliset resurssit ja aikataulut, saavutettavat liikuntamahdollisuudet ovat tärkeitä, kirjoittaa OLL:n varapuheenjohtaja Nette Rimpioja.
Lue lisää artikkelista: Kunnallisia ratkaisuja: Lähiliikunta osaksi toimivaa kaupunkitilaa
-
Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijoiden liikkuminen strategiseksi tavoitteeksi
Julkaistu:Tänä keväänä käydään historian ensimmäiset yhdistetyt kunta- ja aluevaalit. Suomalaisilla onkin edessään erittäin oleellinen vaalikevät, sillä näissä demokratian juhlissa valitaan lähestulkoon kaikista arjen peruspalveluista päättävät poliitikot. Monissa paikoissa valmistellaan kuitenkin jo nyt seuraavan kunta- ja aluevaltuustokauden strategioita, hoksauttaa OLL:n puheenjohtaja Akseli Haanpää.
Sivua päivitetty viimeksi 13.3.2025