Kunnallisia ratkaisuja: Liikuntaneuvonnan palveluketju kuntoon
Hyvinvointialueiden tulee kehittää palveluketjujaan opiskeluterveydenhuollon ja korkeakoululiikunnan kaltaisten toimijoiden kanssa, jotta opiskelijat pääsevät nopeasti esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden liikuntaneuvonnan palveluihin. Hyvinvointialueilla ja kunnissa tulee ottaa käyttöön liikkumisen puheeksioton työkalu eli mini-interventiomalli, kirjoittaa OLL:n puheenjohtaja Akseli Haanpää.
Oletko koskaan käyttänyt personal trainer- palveluita? En ihmettele, jos et ole – onhan kyseinen palvelu merkittävä arjen investointi työssäkäyvällekin, mutta opiskelijalle usein täysin poissuljettu. Liikunnallisen elämän polulla ensiaskeleet ovat usein vaikeimmat, ja ammattimainen tuki näiden askelten ottamisessa auttaa merkittävästi. Tästä syystä joka toinen kunta tarjoaakin jo tällä hetkellä liikuntaneuvonnan palveluita, eli maksutonta, ammattimaista liikuntakonsultointia.
Toimiva liikuntaneuvontapalvelu tuleekin ottaa osaksi myös hyvinvointialueiden terveydenhuollon arkea. Liikuntaneuvonta on tärkeä osa ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, ja sen avulla voidaan lisätä fyysistä aktiivisuutta sekä vähentää liikkumattomuuden aiheuttamia terveyshaittoja. Parhaimmillaan liikuntaneuvonta auttaa opiskelijaa omaksumaan liikunnallisen elämäntavan loppuiäkseen. Palveluketjujen kehittäminen yhteistyössä opiskeluterveydenhuollon ja korkeakoululiikunnan kanssa onkin välttämätöntä.
Terveydenhuollon ammattilaisille tuleekin tarjota koulutusta liikuntaneuvonnasta, jotta he voisivat paremmin tunnistaa asiakkaat, jotka siitä voisivat hyötyä. Tutkitusti esimerkiksi mielenterveyden ongelmiin on tarjottu liikunnallista, ehkäisevää hoitoa – hyvin tuloksin!
Mini-interventio osana saumatonta palveluketjua
Opiskelijat ovat usein kiireisiä ja liikuntapalveluiden piiriin hakeutuminen voi tuntua hankalalta. Jotta liikuntaneuvontapalvelut olisivat tehokkaita ja aidosti hyödyllisiä, niiden tulee olla helposti saavutettavissa ja luontevassa kytköksessä muihin hyvinvointipalveluihin.
Opiskeluterveydenhuollon ja korkeakoululiikuntatoimijoiden sujuva yhteistyö hyvinvointialueen kanssa tarkoittaa, että opiskelijat pääsevät oikeiden palveluiden piiriin mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi liikunnan puheeksiottoa terveystarkastuksissa ja sujuvaa ohjautumista liikuntaneuvontaan. Lisäksi selkeällä ja yksinkertaisella digitaalisella pääsyllä palveluiden äärelle voidaan saavuttaa aikaisempaa laajempi määrä tulevaisuuden likkujia.
Hyvinvointialueiden ja kuntien tulisi ottaa laajemmin käyttöön liikkumisen puheeksioton työkalu, eli niin sanottu mini-interventiomalli. Tämä tarkoittaa yksinkertaisia ja lyhyitä keskusteluja liikkumisen tärkeydestä sekä mahdollisten esteiden kartoittamista. Tällainen lähestymistapa toimii tehokkaana keinona motivoida opiskelijoita lisäämään fyysistä aktiivisuuttaan ja löytämään itselleen sopivia liikuntamuotoja.
Mini-interventiot voidaan toteuttaa osana terveydenhuollon rutiineja, mutta myös korkeakoulujen opiskeluhyvinvointipalveluissa. Näin liikunnan merkitys nousee esiin luonnollisissa yhteyksissä, ilman että opiskelijoiden täytyy erikseen hakeutua liikuntaneuvonnan piiriin.
Liikuntaneuvonnan kehittämisen hyödyt
Panostamalla liikuntaneuvonnan saavutettavuuteen ja palveluiden saumattomaan integraatioon voidaan tukea opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Liikunnallisesti aktiiviset opiskelijat ovat tutkitusti terveempiä, ja heidän opiskelukykynsä sekä jaksamisensa paranevat.
Hyvinvointialueet voivat osaltaan varmistaa, että liikuntaneuvonta on laadukasta, helposti lähestyttävää ja kiinteä osa opiskelijoiden hyvinvointipalveluja. Lääkäreiden ja muiden sote-ammattilaisten ohjatessa asiakkaitaan liikuntaneuvontaan muiden hoitomuotojen ohella parhaimmillaan edistää asiakaskunnan terveyttä uudella tavalla.
On aika rakentaa liikuntaneuvonnasta kiinteä ja saavutettava osa hyvinvointialueiden palveluketjua – erityisesti opiskelijoiden tarpeet huomioiden.

Sinua voisi kiinnostaa myös
-
Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijat liikkumaan edullisesti
Julkaistu:Opiskelijaelämä ei ole pelkästään opintoja ja vapaa-ajan nautintoja, vaan myös taloudellisia haasteita. Opiskelijoiden tulot eivät usein riitä kattamaan arjen kustannuksia, erityisesti liikunnan osalta. Liikunta on kuitenkin elintärkeää opiskelijoiden hyvinvoinnille – se tukee mielenterveyttä, akateemista suoriutumista ja yhteisön rakentamista. OLL:n varapuheenjohtaja Niko Lavikainen tarkastelee, miksi kunnallisten liikuntatilojen alennukset eivät riitä, ja miten opiskelijoiden elämänlaatua ja tulevaisuuden hyvinvointia voisi parantaa panostamalla kohtuuhintaisempaan liikuntaan.
Lue lisää artikkelista: Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijat liikkumaan edullisesti
-
Kunnallisia ratkaisuja: Lähiliikunta osaksi toimivaa kaupunkitilaa
Julkaistu:Kaupungit ja kunnat ovat keskeisessä roolissa siinä, millaisia mahdollisuuksia asukkailla on liikkua arjessaan. Liikunnan ei tarvitse rajoittua erillisiin treeneihin tai salikäynteihin – aktiivinen elämäntapa voi olla osa jokaisen päivittäistä liikkumista, kun kaupunkiympäristö tukee kävelyä, pyöräilyä ja lähiliikuntaa. Erityisesti opiskelijoille, joilla on usein rajalliset resurssit ja aikataulut, saavutettavat liikuntamahdollisuudet ovat tärkeitä, kirjoittaa OLL:n varapuheenjohtaja Nette Rimpioja.
Lue lisää artikkelista: Kunnallisia ratkaisuja: Lähiliikunta osaksi toimivaa kaupunkitilaa
-
Kunnallisia ratkaisuja: Opiskelijoiden liikkuminen strategiseksi tavoitteeksi
Julkaistu:Tänä keväänä käydään historian ensimmäiset yhdistetyt kunta- ja aluevaalit. Suomalaisilla onkin edessään erittäin oleellinen vaalikevät, sillä näissä demokratian juhlissa valitaan lähestulkoon kaikista arjen peruspalveluista päättävät poliitikot. Monissa paikoissa valmistellaan kuitenkin jo nyt seuraavan kunta- ja aluevaltuustokauden strategioita, hoksauttaa OLL:n puheenjohtaja Akseli Haanpää.
Sivua päivitetty viimeksi 14.3.2025