Liikunnan edistämisen tulee olla joukkuepeliä yli puoluerajojen
Tulevaan hallitusohjelmaan on otettava yhdeksi kärjeksi liikunnan edistäminen ja liikkumattomuuskehityksen pysäyttäminen. Näin kaikki puolueet on mahdollista osallistaa liikunnan sanansaattajiksi.
Vaalihuuma ja -jännitys ovat täällä. Ennakkoäänestys on käyty, ja kadut ovat täyttyneet viime viikkoina iloisista ehdokkaista ja heidän kampanjatiimeistään.
Jos puoluepolitiikka näyttäytyy varsinkin vaalien alla erimielisenä useissa paneelikeskusteluissa, ei se sitä ollut Urheilugaalan yhteydessä järjestetyssä liikunnan ja urheilun puheenjohtajatentissä. Kaikki paneeliin osallistuneet puoluejohtajat olivat yhtä mieltä siitä, että liikuntaa tulee edistää ja liikkumattomuutta taklata.
Liikunnan tärkeydestä kielii myös se, että lähes kaikkien puolueiden eduskuntavaaliohjelmista löytyy jokin liikuntaan liittyvä kirjaus.
Liikunta tuntuu muutenkin olevan keskustelunaiheena sellainen, ettei se poliittisesti herätä suurta eripuraa. Liikunnan terveysvaikutuksia on tutkittu pitkään eikä taloudellisesta näkökulmastakaan ole epäselvää, kumpi on kannattavampaa — liikkuminen vai liikkumattomuus. Liikuntateemojen esille tuominen osaksi poliittista keskustelua on nostanut vaalien alla hyvin päätään ja toivon, että suunta jatkuu nousujohteisena.
Liikunnan tärkeydestä kielii myös se, että lähes kaikkien puolueiden eduskuntavaaliohjelmista löytyy jokin liikuntaan liittyvä kirjaus. Keskusta nostaa esiin luontoliikunnan, Kokoomus liikkumattomuuden vähentämisen. SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto haluavat liikunnan olevan saavutettavaa niin hinnan kuin esteettömyyden puolesta. RKP haluaa turvata hyvät liikuntamahdollisuudet, Kristillisdemokraatit ajaa liikuntapalveluiden arvonlisäverokannan laskemista. Monia tärkeitä nostoja liikunnan saralta, joita olisi hyvä nähdä myös tulevassa hallitusohjelmassa. Me OLL:ssa teemme töitä sen eteen, että korkeakouluopiskelijat huomioitaisiin entistä vahvemmin poikkihallinnollisessa päätöksenteossa pian alkavalla hallituskaudella.
On hienoa, että meillä on liikunta- ja urheilumyönteisiä vaikuttajia, jotka ovat profiloituneet näiden asioiden puolestapuhujina. Laajempi muutos kuitenkin vaatii laajemman päättäjäkunnan ja legitimiteetin.
Puolueilta tosiaan keinoja löytyy, mutta vielä on varaa parantaa. Liikuntakirjausten nostaminen osaksi poliittisia ohjelmia on merkittävä askel kohti liikkuvampaa yhteiskuntaa. Kirjauksista seuraava etappi olisivat konkreettiset toimet, joita kaivataan kipeästi. Olisi enemmän kuin toivottavaa, että liikunta nostettaisiin vielä vahvemmin ja konkreettisemmin agendalle kaikilla eri hallinnon aloilla niin, että kaikki eduskuntapuolueet olisivat sitoutuneet liikunnan edistämiseen. On hienoa, että meillä on liikunta- ja urheilumyönteisiä vaikuttajia, jotka ovat profiloituneet näiden asioiden puolestapuhujina. Laajempi muutos kuitenkin vaatii laajemman päättäjäkunnan ja legitimiteetin. Yhdessä olemme enemmän.
Hyvin perinteinen “samat tavoitteet eri keinoin”-ajattelu yhdistyy niin liikuntaan kuin moniin muihin hyvinvointiyhteiskuntaa edistäviin teemoihin. Erilaisia mielipiteitä tarvitaan, mutta liikunnan edistämisen osalta tärkeää on yhteinen tahtotila. Toivon, että tuleva hallitus ajaa vahvasti liikunnan asiaa ja tarjoaa konkreettisia keinoja liikkumattomuuden torjumiseksi.
Olkaamme liikunnan asialla yli puolue- ja hallintoalarajojen.
Sinua voisi kiinnostaa myös
-
Näillä keinoilla tulevan hallituksen edustajat lisäisivät opiskelijoiden liikkumista
Julkaistu:Kysyimme puolueiden edustajilta ennen vaaleja, mikä on tulevan vaalikauden tärkein keino, jolla opiskelijoiden liikkumista lisätään. Näin hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista vastattiin.
-
OLL muistuttaa Säätytalon neuvottelijoita korkeakoululiikunnan arvosta
Julkaistu:Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) muistuttaa Säätytalolle kokoontuneita hallitusohjelmaneuvottelijoita korkeakoululiikunnan tärkeydestä maanantaina 8. toukokuuta klo 8–9. OLL:n tavoitteena on saada hallituksen ohjelmaan toimenpiteitä, joilla edistetään opiskeluhyvinvointia turvaamalla yhdenvertaisesti kaikkien opiskelijoiden mahdollisuus fyysiseen aktiivisuuteen.
Lue lisää artikkelista: OLL muistuttaa Säätytalon neuvottelijoita korkeakoululiikunnan arvosta
-
Vaalipodin viimeinen jakso
Julkaistu:Opiskelijaliike-podcastin vaalisarjan kolmannessa ja viimeisessä jaksossa ääneen pääsevät Silja Borgarsdóttir Sandelin (RKP), Sari Essayah (KD) sekä Karoliina Kähönen (Liik.). Haastateltavat pohtivat mm. sitä, miten hyvinvoinnin heikkenemistä ennaltaehkäiseviin toimiin voitaisiin panostaa enemmän, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon kriisiytyminen vältettäisiin.
Sivua päivitetty viimeksi 29.3.2023