Maailman muuttaminen on joukkuelaji – OLL osallistuu tyttöjen aseman parantamiseen liikunnassa ja urheilussa
Häiritsevää kehojen kommentointia, salakuvaamista, ahdistelua ja lähentelyä. Raiskausyritys kisamatkalla. Nämä opiskelijoiden kokemukset korkeakoululiikunnan ja -urheilun parista ovat osa urheilumaailman sukupuolittunutta häirintää.
Erityisesti tyttöjen ja naisten asema urheilussa on heikko. Joissain lajeissa naisilta vaaditaan paljastavampaa pukeutumista kuin saman lajin miesurheilijoilta. Naisurheilijat ja -johtajat jäävät palkoillaan ja palkkioillaan merkittävästi jälkeen miehistä. Ahtaat sukupuolinormit rajoittavat liikuntaan ja urheiluun osallistumista – sukupuoleen katsomatta. Vaikka keskustelua urheilun tasa-arvokysymyksistä on viimevuosina käyty entistä moniäänisemmin, epätasa-arvo istuu yhä syvällä yhteiskunnan, siispä myös urheilun ja liikunnan, rakenteissa.
Tänään 11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää, jonka teemana on tänä vuonna tytöt ja urheilu. Plan International Suomi kutsuu kaikki toimimaan tyttöjen aseman parantamiseksi myös urheilumaailmassa: tytöillä on oikeus osallistua ja urheilla ilman pelkoa häirinnästä tai väkivallasta. Tarvitsemme meidät kaikki samaan joukkueeseen nostamaan tyttöjen itseluottamusta ja yhteiskunnallista asemaa urheilun avulla. Opiskelijoiden Liikuntaliitto jakaa nämä tavoitteet ja toimii yhdenvertaisemman urheilun edistämiseksi.
Tekoja eriarvoistavia rakenteita vastaan
Opiskelijoiden Liikuntaliitolle yhdenvertaisuus on itsestäänselvä arvo. Olemme vuosien saatossa muun muassa nostaneet esille epäkohtia ja tukeneet seksuaalirikosten kohteeksi joutuneita suomalaisurheilijoita. Olemme tehneet systemaattista yhdenvertaisuussuunnittelua ja kehittäneet epäasiallisen käytöksen kitkemiseksi toimintamalleja, kuten eettisen säännöstön ja turvallisemman tilan periaatteet.
OLL:n toiminnassa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, ja ajankohtaisin tekomme yhdenvertaisuuden ja tyttöjen aseman eteen on luoda myös korkeakoululiikunnalle omansa. Korkeakoululiikunnan ammattilaisten verkosto päätti viime keväänä ryhtyä kehittämään turvallisemman tilan periaatteita ja toimintamallia epäasialliseen käytökseen puuttumiseen Suomen korkeakoululiikunnassa. OLL koordinoi tätä työtä parhaillaan ja ne on tarkoitus jalkauttaa korkeakouluihin ensi vuoden aikana.
Luomalla laadukkaat ja arkikäyttöön sopivat toimintamallit voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä epäasiallista käytöstä ja puuttua siihen koko Suomen korkeakoulujen laajuudella. Puuttuminen edellyttää eriarvoistavien rakenteiden näkyväksi tekemistä ja erityisesti siksi tarvitaan tyttöjen päivän kaltaisia kampanjoita. Jokainen häiritsevä kommentti, ahdistava salakuva ja toisen koskemattomuuteen kajoaminen on liikaa.
Sinua voisi kiinnostaa myös
-
FISU Forum haastoi parantamaan opiskelijaliikunnan yhdenvertaisuutta
Julkaistu:Opiskelijaliikunnan kansainvälinen suurtapahtuma, FISU Forum, järjestettiin elokuun lopulla Zagrebissa, Kroatiassa. Suomea ja Opiskelijoiden Liikuntaliittoa tapahtumassa edustivat terveyden edistämisen opiskelija ja FISUn opiskelijalähettiläänä toimiva Tia Saharinen sekä liiton viestintäpäällikkö Niko Peltokangas.
Lue lisää artikkelista: FISU Forum haastoi parantamaan opiskelijaliikunnan yhdenvertaisuutta
-
Unelmien Liikuntapäivä: liikunta kuuluu kaikille
Julkaistu:Liikunnan mielenterveyttä tukevat vaikutukset ovat kiistattomat ja niistä tulisi jokaisen opiskelijan voida nauttia taustasta ja ominaisuuksista riippumatta, kirjoittavat ihmisoikeusaktivisti Selinä Nera ja Nyyti ry:n vaikuttamistyön asiantuntija Tommi Yläkangas. Tällä hetkellä korkeakoulukentällä tarjotaan monipuolisia liikuntapalveluita opiskelijoille, mutta kuuluuko liikunta kaikille, jos liikkumismahdollisuudet eivät ole yhdenvertaisesti kaikkien opiskelijoiden saavutettavissa?
Lue lisää artikkelista: Unelmien Liikuntapäivä: liikunta kuuluu kaikille
-
OLL-alumni: “Puheenjohtajakaudellani luotiin suuntaviivoja, joiden vaikutus näkyy opiskelijaliikunnassa edelleen”
Julkaistu:Opiskelijoiden Liikuntaliitto puhui liikkumattomuudesta ja yhdenvertaisuudesta sekä kohtasi jäsenmallin muutoksia jo Hanna Huumosen puheenjohtajakaudella vuonna 2014. Vaikka Huumosella oli nuorena naisena kansainvälisten urheiluvaikuttajien joukossa tietä raivattavana, ei hän vaihtaisi OLL-kokemustaan mihinkään.
Sivua päivitetty viimeksi 11.10.2023