Näillä keinoilla tulevan hallituksen edustajat lisäisivät opiskelijoiden liikkumista
Kysyimme puolueiden edustajilta ennen vaaleja, mikä on tulevan vaalikauden tärkein keino, jolla opiskelijoiden liikkumista lisätään. Näin hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista vastattiin.
Opiskelijaliike-podcastissa haastatelluista poliitikoista kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajat ovat mukana myös hallitusneuvotteluissa. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah istuu luonnollisesti neuvottelujen puheenjohtajapöydässä.
Kokoomuksen Sari Multala toimii puheenjohtajana Osaava Suomi -pöydässä, joka käsittelee kaikkea opetus- ja kulttuuriministeriöön kuuluvaa toimintaa kuten liikuntapolitiikkaa. Perussuomalaisten Kike Elomaa johtaa puolestaan sen alaisuudessa neuvottelevaa Kulttuuri, liikunta ja nuoriso -pöytää.
Kokoomus: Liikuntaneuvontaa terveydenhuollosta
Multalan mielestä valtion toimet liikkumisen lisäämiseksi hyödyttävät pääasiassa niitä, jotka muutenkin jo liikkuvat. Hän edistäisi ennen kaikkea liikuntaneuvontaa.
– Voisi yrittää kehittää malleja, joita on tehty kunnissa, että terveydenhuollon palveluista, YTHS:stä ja niin edelleen, ohjattaisiin siihen, miten pitäisi liikkua.
Myös korkeakouluilla on Multalan mielestä mahdollisuus vaikuttaa asiaan ilman varsinaisia politiikkatoimia. Niiden tiloissa pitäisi olla mahdollisuuksia liikkua ja esimerkiksi pyöräilyä tulisi tukea turvallisilla pysäköintipaikoilla.
Perussuomalaiset: Porkkana ja velvoite liikkua
Elomaa haluaa jatkaa liikkumisohjelmia kuten Liikkuva korkeakoulu -toimintaa. Lisäksi hän haluaisi jollain tavalla pakollista liikuntaa korkeakouluihin samaan tapaan kuin hänen omissa sairaanhoito-opinnoissaan on aikanaan juostu Cooperin testi.
– Eli porkkana ja velvoite yhdistettynä, jotenkin täytyy keksiä keino siihen. Sen tukeminen myös taloudellisesti on maailman tärkeintä.
RKP ja KD: Opiskelijoiden toimeentulo avainasemassa
Kristillisdemokraattien Essayah ja RKP:n varapuheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin nostavat molemmat esiin opiskelijoiden toimeentulon.
– Kaikkein tärkeintä olisi toimeentulosta huolehtiminen. Sillä on tosi paljon tekemistä sen kanssa, että ihmiset pystyvät liikuntapalveluita käyttämään, Essayah sanoo.
Hän kiinnittäisi huomiota lisäksi korkeakoulujen tiloihin ja ympäristöön, jotta se kannustaisi liikkumaan.
– Tärkein asia seuraavalle hallitukselle on luoda vakautta sinne korkeakouluelämään opiskelijoille, että jokainen opiskelija löytää hyvän tahdin opiskella mutta myös hyvinvointia ja liikuntaa arjen lomassa. On tärkeää katsoa opiskelijan arkipäivää, miten opiskelijalla on mahdollisuus elättää itsensä ja tunteeko suuria paineita opintojen suhteen, Borgarsdóttir Sandelin kommentoi.
Hän lisää myös, ettei korkeakouluilla ole tarpeeksi kannustimia ottaa opiskelijoiden liikunnan ja hyvinvoinnin edistämistä vakavasti.
Kuuntele haastattelut Opiskelijaliike-podcastin vaalijaksoista:
Kuva: Tyshawn Hall-Johnson, FilmWalk
Sinua voisi kiinnostaa myös
-
OLL muistuttaa Säätytalon neuvottelijoita korkeakoululiikunnan arvosta
Julkaistu:Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) muistuttaa Säätytalolle kokoontuneita hallitusohjelmaneuvottelijoita korkeakoululiikunnan tärkeydestä maanantaina 8. toukokuuta klo 8–9. OLL:n tavoitteena on saada hallituksen ohjelmaan toimenpiteitä, joilla edistetään opiskeluhyvinvointia turvaamalla yhdenvertaisesti kaikkien opiskelijoiden mahdollisuus fyysiseen aktiivisuuteen.
Lue lisää artikkelista: OLL muistuttaa Säätytalon neuvottelijoita korkeakoululiikunnan arvosta
-
OLL:n puheenjohtaja: Suomi liikkeelle -ohjelma on jäämässä opiskelijoiden osalta vajaaksi
Julkaistu:Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) puheenjohtaja Emilia Junnila näkee hallitusohjelmaan sisältyvässä Suomi liikkeelle -ohjelmassa mahdollisuuksia opiskelijoiden liikkumisen lisäämiseen. Samalla hän on huolissaan opiskelijoihin kohdistuvista leikkauksista, jotka voivat vesittää hyviäkin liikuntakirjauksia.
-
Liikkuva korkeakoulu -toiminnalla rakennetaan laaja-alaista ja kauaskantoista hyvinvointia
Julkaistu:Miten Liikkuva korkeakoulu -toiminta näyttäytyy korkeakouluopiskelijan arjessa ja miksi sen rahoitusta tulee jatkaa? Opiskelijoiden Liikuntaliiton korkeakoululiikunnan asiantuntija Anni Liina Ikonen avaa vaaliblogisarjamme toisessa osassa Liikkuva korkeakoulu -toiminnan tärkeyttä.
Sivua päivitetty viimeksi 16.5.2023