OLL kehittämässä arvo- ja hyväksyntäpohjaista liikunnan edistämistä korkea-asteelle

Julkaistu: Kategoria: Ajankohtaista Asiasanat:

Monille meistä vähäinen liikkuminen aiheuttaa syyllisyyttä ja monia muita kielteisiä tunteita. Liikunnan lisäämisen kaltainen elämäntapamuutos tuntuu jatkuvalta kamppailulta omaa itseä ja olosuhteita vastaan. Turhauttavaksi käyvä sisäinen taistelu tekee liikunnasta entistä vähemmän houkuttelevaa. Eihän sen näin pitäisi olla!

Opiskelijoiden Liikuntaliitto on tänä keväänä yhdessä pääkaupunkiseudun Zone-liikuntapalvelujen kanssa pilotoinut uudenlaista arvo- ja hyväksyntäpohjaista liikuntaneuvonnan palvelua. Siinä opiskelijan tueksi tarjotaan harjoitteita, joiden avulla liikunnan lisäämiseen otetaan armollinen, hyväksyvä ja omiin arvoihin pohjautuva ajattelutapa. Parhaimmillaan tämä johtaa siihen, että liikuntaa estävät tunteet ja ajatukset (esimerkiksi vahingollinen ajatus siitä, että jos liikunta ei ole tarpeeksi rasittavaa ja pitkäkestoista, sitä ei kannata tehdä) tuodaan näkyviksi ja niitä työstetään yhdessä ammattilaisen kanssa siten, että ne eivät vaikuttaisi omaan toimintaan.

Kolme ja puoli kuukautta kestänyt neuvontajakso antoi paljon tietoa lähestymistavan soveltuvuudesta korkeakouluopiskelijoiden kontekstiin. Vastaanotto asiakkaiden joukossa oli hyvin myönteinen: 92 % asiakkaista koki, että palvelun sisältö vastasi toiveita joko melko tai erittäin hyvin.

OLL jatkaa vuoden 2019 ajan toimintamallin kehittämistä ja siihen toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi korkeakoululiikunnan kehittämisestä kiinnostunutta väkeä. Kerromme mielellämme lisää pilotin tuloksista, oivalluksista ja nyt alkavasta jatkokehitystyöstä – älä epäröi ottaa yhteyttä!

Lisätiedot:

Anni Liina Ikonen
Korkeakoululiikunnan asiantuntija
anniliina.ikonen@oll.fi
+35844 7800 219

Sinua voisi kiinnostaa myös

  • Liikkuva korkeakoulu vahvistuu – OKM myönsi OLL:lle merkittävän tuen Liikkuvan korkeakoulun jatkokehitykseen

    Julkaistu:

    Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) koordinoimaan Liikkuva korkeakoulu -toimintaan 90 000 euroa ensimmäiselle vuodelle. Hanke on suunniteltu kolmivuotiseksi. Keskiössä on uusien korkeakouluarjen liikkunnallistamista lisäävien ratkaisujen löytäminen ja niiden käyttöön jalkauttaminen yhdessä korkeakouluyhteisöjen kanssa.

    Lue lisää artikkelista: Liikkuva korkeakoulu vahvistuu – OKM myönsi OLL:lle merkittävän tuen Liikkuvan korkeakoulun jatkokehitykseen

  • Tuire Ranta-Meyer: Leikkivä ihminen uskaltaa liikkua korkeakoulussa

    Julkaistu:

    Tässä blogitekstissä Tuire Ranta-Meyer Metropolian ammattikorkeakoulusta pohtii, saako ammattikorkeakoulussa olla mielikuvittelujohtajia ja hulluusmestareita, kuten Littlen toimistossa? Voisiko luova, tänään vähän hassahtaneelta tuntuva idea olla huomenna kehitystä eteenpäin vievä voima? Löytyykö korkeakoululiikuntaan sellaisia näkökulmia, joissa opiskelijan ei tarvitse puhkua urheilullista voimaa voidakseen osallistua, harrastaa omilla ehdoillaan ja nauttia fyysisestä aktiivisuudesta askel − tai vaikkapa ranteen pyöritys kerrallaan.

    Lue lisää artikkelista: Tuire Ranta-Meyer: Leikkivä ihminen uskaltaa liikkua korkeakoulussa

  • Markus Halonen: Tiedon levittäminen on tärkeä osa aktiivisuuden edistämistä

    Julkaistu:

    Korkeakoulukulttuurin aktiivisuuden lisääminen on monitahoinen tavoite, jonka saavuttamiseksi kohderyhmää kannattaa lähestyä monesta eri kulmasta. Liikunnan hyödyistä ja liikkumattomuuden haitoista muistuttaminen on tietenkin tärkeää, mutta tarvitaan myös yksityiskohtaisempaa tietoa, kun uuden oppiminen halutaan jalostaa aktiivisuutta lisääväksi toiminnaksi. Tikissä työelämään -hanke järjesti elokuussa 2020 kolmen webinaarin sarja, jossa tarkasteltiin liikunnan hyötyjä mutta myös mahdollisia haittoja muun muassa aivoterveyden ja uusien liikkumisen suositusten näkökulmasta.

    Lue lisää artikkelista: Markus Halonen: Tiedon levittäminen on tärkeä osa aktiivisuuden edistämistä