OLL:n koronaselvitys: Korkeakoululiikunta on unohtunut pandemiatuista
Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) selvityksen mukaan vain yhden korkeakoulun liikuntapalvelut on saanut suoraa julkista tukea korona-ajan toimintaan. OLL haluaa korkeakoululiikunnan samalle viivalle muiden avustusten saajien kanssa.
Opiskelijoiden liikkuminen ja korkeakoululiikunnan tila on jäänyt pimentoon Valtion liikuntaneuvoston koronan vaikutuksia koskevissa selvityksissä. OLL on toteuttanut pandemian aikana kaksi selvitystä korkeakoululiikunnan tilasta.
Keväällä 2020 moni korkeakoululiikunnan järjestäjä toivoi valtiolta tukea toiminnalleen. Tänä vuonna tehdyn jatkoselvityksen mukaan vain yksi toimija on saanut valtiolta suoraa tukea korkeakoululiikunnan järjestämiseen. Muuten toimintaa on tuettu liikunnallisemman elämäntavan hankkeiden kautta. Tilanteen ei kuuluisi olla näin, kun samaan aikaan muuhun liikuntatoimintaan on tarjolla suoria avustuksia.
“Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on ollut useita korona-avustushakuja, mutta valitettavasti niistä ei ole ollut mahdollisuutta hakea tukea korkeakoulujen liikuntapalveluille, vaikka ne vastaavat isosta osasta Suomen nuorten aikuisten päivittäisestä liikunnasta. Toisaalta ilahduttavaa on ollut se, että erityisesti kunnat ovat tarjonneet koronasulun aikaan merkittäviä huojennuksia tilavuokriin“, OLL:n puheenjohtaja Julia Tuuri sanoo.
OLL:n selvitysten mukaan pandemia on vaikuttanut kaikkien korkeakoulujen liikuntapalvelujen toimintaan. Keväällä 2020 yksikään korkeakoululiikunta ei toiminut normaalisti ja keväällä 2021 vain 25 prosenttia vastaajista pystyi toimimaan lähes normaalilla tavalla. Tämä tilanne vaatii reagointia.
“Kuten koronapandemian vaikutusten jatkokyselystä käy ilmi, muiden liikuntatoimijoiden ohella myös suomalainen korkeakoululiikunta ja sen tekijät ja toimijat ovat vaikeassa tilanteessa. Korkeakoululiikunnan palveluita on jouduttu pitämään lähes täysin suljettuna pitkiä aikoja, mikä on olennaisesti heikentänyt lähes 300 000 korkeakouluopiskelijan arjen liikuntaolosuhteita ja vaikuttanut fyysisen aktiivisuuden määrään”, toteaa OLL:n korkeakoulujen liikuntatoimien valiokunnan puheenjohtaja Hanna Savander.
“Usean korkeakoululiikunnan ripeästi rakentamat erilaiset online- ja livestream -liikuntapalvelut ovat olleet korona-ajan ilonaiheita”, lisää Savander, joka työskentelee Jyväskylän korkeakoululiikunta uMoven liikuntasuunnittelijana.
OLL:n mielestä katseet pitää nyt kääntää korkeakoululiikuntaan ja opiskelijoiden terveyteen. Hälyttävän suuri osa opiskelijoista ei liiku terveytensä kannalta riittävästi. Lisäksi korkeakouluopiskelijoille kertyy päivittäistä istumisaikaa aivan liian paljon. Panostuksella korkeakoululiikuntaan voimme luoda opiskelijoille arjen, joka kannustaa heitä liikkumaan ja jaksamaan tulevaisuudessakin.
Lue lisää kyselyiden tuloksista koronasivuiltamme sekä varapuheenjohtaja Essi Lumpeen blogikirjoituksesta.
Sivua päivitetty viimeksi 11.10.2021