OLL:n vaaliteemojen ytimessä arkiliikunta ja suomalaisten edustus liikuntaa edistävissä toimielimissä

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) haluaa, että eurovaaleissa nostetaan esiin liikkumattomuuden ongelma ja vaatimukset sen ratkaisemiseksi. Vaaliteemoissaan liitto korostaa arkiliikunnan edistämistä, korkeakoululiikuntaan kohdistettua rahoitusta ja tarvetta suomalaisten edustukselle liikunnan kannalta olennaisissa europarlamentin toimielimissä.

– 54 prosenttia Suomen korkeakouluopiskelijoista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän ja istumista opiskelijoilla kertyy keskimäärin 11 tuntia päivässä. Silti näilläkin luvuilla Suomi on liikkumisen määrässä Euroopan kärkeä. Vuonna 2015 liikkumattomuuden kustannuksiksi Euroopassa arvioitiin 80 miljardia euroa vuodessa, sanoo OLL:n puheenjohtaja Mio Kortelainen.

Euroopan unionilla ei ole lainsäädäntövaltaa liikunnan edistämisessä, mutta se tukee ja rahoittaa liikkumisen edistämistä jäsenmaissa EU:n urheilualan työsuunnitelman ja Erasmus+-rahoituksen kautta.

– Fyysisen aktiivisuuden terveyshyödyt ovat kiistattomat. Mielestämme myös EU:n tulee edistää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia tukevaa liikkumista, Kortelainen täsmentää.

OLL kannustaa europarlamentaarikkoja edistämään liikunnallista elämäntapaa liiton kolmen vaaliteeman pohjalta. Teemat ovat:

1. Arkiliikkumisen ja matalan kynnyksen liikkumismahdollisuuksien merkitystä tulee lisätä EU:ssa poikkihallinnollisesti urheilupolitiikan rinnalla.
2. Korkeakoulujen ja muiden opiskelijoita liikuttavien toimijoiden rahoitusmahdollisuudet liikkumisen edistämiseksi tulee turvata. Muun muassa Erasmus+-ohjelmalla rahoitetaan korkeakoulujen kehittämishankkeita ja verkostotoimintaa.
3. Suomalaisten europarlamentaarikkojen tulee hakeutua jäseniksi europarlamentin CULT-valiokuntaan sekä muihin liikkumisen ja korkeakouluopiskelijoiden kannalta olennaisiin toimielimiin.

OLL on Euroopan opiskelijaurheiluliitto EUSAn jäsen (European University Sport Association), jonka opiskelijakomiteassa myös toimii OLL:n esittämä jäsen. Lisäksi liitto on jäsenenä kansainvälisessä opiskelijaurheiluliitto FISU:ssa (International University Sports Federation), jonka kotipaikka on Sveitsissä ja jonka opiskelijakomiteassa toimii niin ikään suomalainen edustaja. OLL toimii myös eurooppalaisessa korkeakoululiikunnan yhteistoimintaverkostossa ENASissa (European Network of Academic Sport Services). Liitto on myös osallistunut Euroopan urheiluviikkoon Erasmus+-ohjelman kumppanina, viimeksi vuonna 2023.

OLL:n vaikuttamistyötä eurovaaleissa voi seurata osoitteessa oll.fi/eu2024 ja OLL:n somekanavissa.

Lisätiedot
Mio Kortelainen
puheenjohtaja
mio.kortelainen@oll.fi
+35844 7800 211

Niko Peltokangas
pääsihteeri
niko.peltokangas@oll.fi
+358 44 780 0210

Kristiina Teppo

Korkeakoululiikunnan asiantuntija 2024, viestintäasiantuntija 2022–2024

Kirjoittajaprofiili: Kristiina Teppo

Sinua voisi kiinnostaa myös

  • OLL:n puheenjohtaja: Suomi liikkeelle -ohjelma on jäämässä opiskelijoiden osalta vajaaksi

    Julkaistu:

    Opiskelijoiden Liikuntaliiton (OLL) puheenjohtaja Emilia Junnila näkee hallitusohjelmaan sisältyvässä Suomi liikkeelle -ohjelmassa mahdollisuuksia opiskelijoiden liikkumisen lisäämiseen. Samalla hän on huolissaan opiskelijoihin kohdistuvista leikkauksista, jotka voivat vesittää hyviäkin liikuntakirjauksia.

    Lue lisää artikkelista: OLL:n puheenjohtaja: Suomi liikkeelle -ohjelma on jäämässä opiskelijoiden osalta vajaaksi

  • Nostamme opiskelijat mukaan liikkumisen edistämiseen

    Julkaistu:

    Opiskelijoiden ongelmat jäävät pärjäämisnarratiivin peittoon ja se on nuoruuden syy, kirjoittaa OLL:n pääsihteeri Niko Peltokangas. Liitto kampanjoi eduskuntavaaleissa sen puolesta, että opiskelijat tunnistetaan omana ryhmänään liikkumisen edistämisen lainsäädännössä.

    Lue lisää artikkelista: Nostamme opiskelijat mukaan liikkumisen edistämiseen

  • Korkeakoululiikunta on huomioitava korkeakoulujen rahoituksessa

    Julkaistu:

    Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi on viime vuosina kriisiytynyt, minkä vuoksi korkeakoulujen liikunnan rahoitukseen tulisi panostaa enemmän, kirjoittaa Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Emilia Junnila. Suurempien kriisien ja liikkumattomuuden kustannusten ehkäisemiseksi tulee panostukset tehdä nyt.

    Lue lisää artikkelista: Korkeakoululiikunta on huomioitava korkeakoulujen rahoituksessa