Opiskelija, käytä ääntäsi ennakkoon!
Ennakkoäänestyksen merkitys opiskelijoille korostuu kuntavaalien siirtämisen myötä. Huomattava osa opiskelijoista muuttaa kesäkuukausiksi pois opiskelupaikkakunnalta, ja siksi ennakkoon äänestäminen on opiskelijalle hyvä tapa vaikuttaa kuntavaaleissa.
Yllätyksellinen ja ennätyksellisen pitkä vaalikevät huipentuu pian. Kuntavaalien varsinaiseen vaalipäivään on enää 18 vuorokautta aikaa. Äänestäminen on kuitenkin jo nyt mahdollista, sillä ennakkoäänestys on alkanut tänään ja päättyy 8.6.
Kuntavaalien siirto huhtikuulta kesäkuulle vaikuttaa erityisesti opiskelijoiden mahdollisuuksiin käyttää äänioikeuttaan, sillä opiskelijoista huomattava osa muuttaa kesäkuukausiksi pois opiskelupaikkakunnalta työn tai muun syyn johdosta. Opiskelijalle äänestäminen ennakkoon onkin hyvä tapa vaikuttaa, mikäli varsinaisena vaalipäivänä ei ole mahdollisuutta matkustaa takaisin opiskelupaikkakunnalle.
Ennakkoäänestyksellä tarkoitetaan äänen antamista vaalilaissa säädetyn ennakkoäänestysajanjakson aikana ennen varsinaista vaalipäivää. Ennakkoon äänestämiselle ei tarvitse esittää erillistä syytä tai anoa erillistä lupaa. Tarvitset ennakkoäänestyspaikalle mukaasi vain henkilöllisyystodistuksen. Lue lisää ennakkoäänestyksestä.
Jokainen äänioikeutettu voi vapaasti valita äänestääkö varsinaisena vaalipäivänä vai ennakkoon. Kukin äänioikeutettu voi lisäksi oman valintansa mukaan äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa joko kotimaassa tai ulkomailla. Sen sijaan varsinaisena vaalipäivänä äänestäminen on mahdollista ainoastaan henkilön asuinpaikan mukaan määrätyssä äänestyspaikassa.
Äänestit sitten ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä, voit yhtälailla vaikuttaa oman kuntasi tai kaupunkisi päätöksentekoon. Jokainen opiskelijan ja nuoren antama ääni on tärkeä, sillä vuoden 2017 kuntavaaleissa vain noin joka kolmas alle 26-vuotias äänioikeutettu äänesti. Esimerkiksi 55-64 -vuotiasta lähes 70 prosenttia käytti äänioikeutensa.
“Kaupungin- ja kunnanvaltuustoissa päätetään ihan niistä opiskelijan arkea lähellä olevista asioista, kuten esimerkiksi joukkoliikenteestä, harrastusmahdollisuuksista ja opiskelija-asuntojen rakentamisesta. Sen vuoksi on tärkeää, että jokainen opiskelija käyttää ääntään kuntavaaleissa. Opiskelijan ääni on arvokas,” opiskelijajärjestöt muistuttavat.
Opiskelija! Nyt on sinun tilaisuutesi vaikuttaa oman kotikuntasi tulevaisuuden päätöksentekoon. Muista, että parempi opiskelijakaupunki tehdään yhdessä!
Lisätietoja:
Suomen ylioppilaskuntien liitto
Ville Jäppinen
ville.jappinen@syl.fi
+358 44 906 5001
Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry
Oona Löytänen
oona.loytanen@samok.fi
+358 50 389 1000
Opiskelijoiden Liikuntaliitto
Essi Lumme
essi.lumme@oll.fi
+358 44 780 0216
STTK-opiskelijat
Markus Kutvonen
markus.kutvonen@sttk.fi
+358 44 544 9106
Akavan opiskelijat
Veera Nyfors
veera.nyfors@akava.fi
+358 40 511 9370
Sinua voisi kiinnostaa myös
-
OLL haluaa opiskelijoiden liikkumisen kuntien ja hyvinvointialueiden strategiseksi tavoitteeksi
Julkaistu:Hyvinvointialueiden ja kuntien on otettava huomioitava opiskelijat omana ryhmänään liikkumisen edistämisessä, Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) vaatii. Liitto tarjoaa valtuutetuille neljä ratkaisua asukkaiden liikkumisen lisäämiseksi.
-
Saara Karkulahti: Näin opiskelijajärjestö vaikuttaa liikkumisen kysymyksiin kunnassa
Julkaistu:Kaupunginvaltuutettu ja liikuntatoimija Saara Karkulahti (os. Hanhela) antaa opiskelijajärjestöille vinkkinsä liikunnan edistämiseksi kunnallisessa päätöksenteossa.
-
Kooste kuntavaikuttamisen webinaaristamme
Julkaistu:Järjestimme webinaarin lautakuntavaikuttamisesta joulukuussa 2020. Se oli osa kolmiosaista kuntavaalisarjaa, jonka järjestimme yhdessä SAMOKin ja SYL:n kanssa kuntavaaleihin liittyen. Tässä koosteessa on webinaari pähkinänkuoressa.
Lue lisää artikkelista: Kooste kuntavaikuttamisen webinaaristamme
Sivua päivitetty viimeksi 26.5.2021