Rehtorit vastasivat haasteeseen – OLL:n puheenjohtaja Ylelle: “Liikkumisrutiinit muodostuvat jo opiskeluaikana”
OLL haastoi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rehtorit pohtimaan, miten korkeakouluissa voidaan lisätä liikuntaa ja tukea liikunnallista elämäntapaa opiskeluaikana. Rehtorit ympäri Suomea tarttuivat osana Euroopan urheiluviikkoa toteutettuun haasteeseen.
Rehtoreiden vastauksissa korostui paitsi ymmärrys liikunnallisen elämäntavan tärkeydestä, myös aito halu liikuttaa omaa korkeakouluyhteisöä. Moni nosti esiin muun muassa oman korkeakoulunsa liikuntapalveluita, taukoliikuntaa tukevia rakenteita sekä kampuksilla yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa järjestettäviä liikuntatapahtumia.
Esimerkiksi Seinäjöen ammattikorkeakoulun rehtori Jaakko Hallila kiitti opiskelijakunta SAMOa lajikokeilujen järjestämisestä, LAB-ammattikorkeakoulun Turo Kilpeläinen kannusti osallistumaan LiiKu Approille ja Mervi Vidgren kertoi Savonia-ammattikorkeakoulun tarjoavan opiskelijoille ja henkilökunnalle kaupunkipyörät käyttöön.
Minna Martikainen puolestaan kertoi, että Vaasassa yliopiston liikuntamaksuun kuuluvat kampuksen liikuntavuorojen lisäksi myös eri liikuntapalvelut ympäri kaupunkia alennettuun hintaan. Aalto-yliopiston Ilkka Niemelä taas kertoi heidän olevan mukana UniSportin Liikkuva yliopistolainen -hankkeessa ja tarjoavan sitä kautta henkilökunnalle koulutusta esimerkiksi opetuksen tauottamisesta.
Liikunta on huomioitava niin kampusten kuin pedagogiikankin kehittämisessä
Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori, Kati Komulainen, otti haasteen käsittelyyn blogikirjoituksessaan.
"Opiskelijoiden liikuntaliiton haaste meille rehtoreille on kirpaisevan totta. -- Ehkä meidän on ymmärrettävä sisällyttää liikkumisen monet muodot osaksi toimintaamme, kun teemme kampuskehitystyötä ja kehitämme pedagogiikkaamme", Komulainen pohti tekstissään.
Myös Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Vamok saa Komulaiselta varauksettoman kiitoksen opiskelijoiden liikunnan mahdollistamisesta.
OLL:n puheenjohtaja Emilia Junnila kiittää rehtoreita haasteeseen vastaamisesta. Häntä ilahduttaa se, että vastauksissa näkyy niin panostaminen liikuntapalveluihin, kuin pyrkimys fyysistä aktiivisuutta tukevan toimintakulttuurin luomiseen.
"OLL on tehnyt hyvää yhteistyötä monen korkeakoulun kanssa sekä liikuntapalveluiden rakentamisessa että istumisen tauottamiseen ja opiskeluympäristön liikunnallistamiseen liittyvässä kehittämisessä. Toivomme yhdessä tekemisen kuitenkin lisääntyvän, sillä liikkumisen lisäämisessä ja opiskelukyvyn ylläpitämisessä on vielä paljon tehtävää", Junnila sanoo.
Junnila Ylelle: “Opiskelukyky on huomisen työkykyä”
Haaste herätti myös mediahuomiota ja Ylen All Points North -podcast tarttui aiheeseen. Ylen englanninkielisen uutispalvelun tuottama podcast on suunnattu niille Suomessa asuville, joiden äidinkieli ei ole suomi, ruotsi, venäjä tai saame, ja noin puolet sen yleisöstä on alle 45-vuotiaita. APN:n Ronan Browne haastatteli puheenjohtajaa Junnilaa paitsi itse kampanjasta, myös laajemmin liikunnallisen elämäntavan tukemisesta opintojen aikana:
"Tämän päivän opiskelukyky on huomisen työkyky: Jos ihmisillä on resurssit huolehtia hyvinvoinnistaan opiskeluvuosinaan, he myös helpommin jatkavat näinä vuosina muodostuneita liikkumisrutiineja siirtyessään työelämään. Seuraukset näkyvät tulevaisuudessa, joten meidän on toimittava nyt."
Kampanjajulkaisut keräsivät viestipalvelu X:ssä (ent. Twitter) yli 6000 näyttökertaa ja podcast-jaksoa on Areenassa kuunneltu lähes 800 kertaa. Kampanjan ja OLL:n kaiken vaikuttamistyön tuloksellisuutta mitataan kuitenkin ennen kaikkea sillä, miten korkeakoulut pitkällä aikavälillä kehittävät liikkumiseen kannustavaa toimintakulttuuria.
Sinua voisi kiinnostaa myös
-
Liikkuva korkeakoulu -ajankohtaiskatsaus: Yhteistyöllä hyvinvoinnista helpompaa
Julkaistu:Lue alta Liikkuva korkeakoulu -toiminnan viimeisimmät kuulumiset!
-
Opiskelijoiden Liikuntaliitto kutsuu opiskelijat testaamaan liikkumista ja opiskelukykyä
Julkaistu:Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) muistuttaa syys-lokakuussa liikkumisen merkityksestä opiskelukyvyn ylläpitäjänä ja parantajana.
-
Opiskelijoiden Liikuntaliiton uusi jäsenmalli etenee: palvelumuotoiluprojektin kautta kohti konkretiaa
Julkaistu:Suomalainen järjestäytynyt opiskelijaliikunta astuu historiansa toiselle vuosisadalle pitäen mielessään erityisesti yhtä sanaa: yhdessä. Jotta pääsemme aidosti vaikuttavan yhteistyön äärelle, liitto kutsuu nyt opiskelija- ja ylioppilaskuntien lisäksi korkeakoulut varsinaisiksi jäsenikseen. Taustalla on 2021–2022 laadittu jäsenyysmallien selonteko.
Sivua päivitetty viimeksi 12.10.2023