Vinkkejä etäliikuntapahtumien järjestäjille

Julkaistu: Kategoria: Ajankohtaista Asiasanat:

Etäluennot, etäpalaverit, etäkahvit, etäsynttärit… Kaikki, mikä alkaa kolmella kirjaimella E, T, ja Ä, pursuaa korvista ja aiheuttaa turhautumista. Yksi poikkeus on: liikuntatapahtumat. Niiden kohdalla sanan eteen on pääsääntöisesti kirjoitettu “peruttu”.

Etäluennot, etäpalaverit, etäkahvit, etäsynttärit… Kaikki, mikä alkaa kolmella kirjaimella E, T, ja Ä, pursuaa korvista ja aiheuttaa turhautumista. Yksi poikkeus on: liikuntatapahtumat. Niiden kohdalla sanan eteen on pääsääntöisesti kirjoitettu “peruttu”.

Poikkeuksia on onneksi ollut. Keräsimme kokemuksia ja ideoita, joita voi hyödyntää etäliikuntatapahtumia järjestäessä.

  1. Tyypillisintä etäliikuntaa ovat olleet liikuntapalveluiden järjestämät ryhmäliikuntatunnit. Tunteja on järjestetty livenä ja tallenteina. Livetunneilla ohjaajalla ja osallistujilla on kamerat päällä ja ohjaaja pystyy neuvomaan liikkujia. Esimerkiksi joogassa on erittäin hyödyllistä saada neuvoja ohjaajalta. Raskailla tunneilla tsemppaus voi auttaa jaksamaan.
  1. Haasteet ovat aina mukavia ja keräävät kivasti osallistujia. Perinteinen “kuvaa itsesi tekemässä liikuntasuoritusta ja jaa se someen” sopii paremmin kampanjaksi, mutta pienellä hienosäädöllä siitä saa esimerkiksi rastikierrostyylisen tapahtuman, jossa suoritukset tulee kuvata tietyissä paikoissa.
  1. Tapahtuma on helppo järjestää mittaussovelluksia hyödyntäen. LTKY:n Hyvinvointiviikolla järjestettiin Kiltahiihto-niminen tapahtuma, jossa kiltojen ja ainejärjestöjen joukkueet hiihtivät viikon aikana mahdollisimman monta kilometriä. Tulokset kerättiin mittaussovelluksia (kuten Sports Tracker) käyttäen ja siirrettiin Excel-tiedostoihin. Kilometrejä tuli todella paljon! Samaa ajatusta voi soveltaa moneen liikuntamuotoon: askelmäärät ja juoksu-, soutulaite- ja pyöräilykilometrit on helppo kerätä.
  1. Hieman kehittyneemmän sovelluksen avulla on järjestetty maailmanlaajuinen hyväntekeväisyysjuoksu. Siinä juoksijat lähtivät samaan aikaan ja kymmenen minuutin päästä starttasi kuvitteellinen auto ajamaan juoksijoita takaa. Auto kiihdytti tasaisin väliajoin ja juoksijan suoritus päättyi, kun auto lopulta tavoitti hänet. Sovellus kannusti juoksijaa ja ilmoitti, kuinka kaukana auto milloinkin on. Tutustu tapahtumaan tästä.
  1. Urheilukilpailut, joissa menestys on tärkeää, osallistujien on oltava mahdollisimman samalla viivalla. Taitoluisteluliitto on järjestänyt virtuaalikilpailuna muun muassa seniorien SM-kisoja. Osallistujat sopivat järjestäjien kanssa, milloin ja miten suoritus kuvataan. Videot lähetetään järjestäjille, jotka arpovat arvostelujärjestyksen ja arvioivat suoritukset. Tässä linkki tapahtumaan. Virtuaalikilpailuissa on tärkeää todentaa suoritukset editoimattomiksi tai suoriksi lähetyksiksi.
  1. Vähemmän totisissa virtuaalikilpailuissa olosuhteet voivat tarvittaessa olla epätasaisemmat. Esimerkiksi Hiihtoliiton maaliskuussa järjestämissä mäkihyppykisoissa kilpailusuorituksen sai hypätä erikokoisista mäistä ja videoida niin monta kertaa kuin halusi. Kilpailun tuomaroivat televisiosta tutut urheilijat, jotka arvioivat kokonaissuoritusta laskuasennosta alastuloihin.
  1. Kamppailu- ja palloilulajeissa suoritukset voivat olla temppumuodossa: esimerkiksi montako kolmen pisteen koria joukkue pystyy tietyssä ajassa heittämään.
  1. Kaikkea ei tarvitse itse keksiä. Esimerkiksi kuntorasteista on koronavuoden aikana toteutettu erilaisia malleja. Yleisimmässä versiossa kartta ladataan netistä tai ostetaan järjestäjältä. Rastit ovat maastossa tietyn ajan, jonka kuluessa voi käydä suunnistamassa milloin tahansa. Myös kuntien kiintorasteja voi hyödyntää. Suuren osallistujamäärän tapahtumista on hyvä sopia kuntorastien järjestäjän kanssa, jotta karttoja riittää. On myös kohteliasta kysyä lupaa, kun hyödyntää toisten toimintaa.

Lähetä meille omat vinkkisi, niin panemme ne jakoon! Etäliikuntatapahtumissa vain taivas on rajana, ja yhteistyö ja avoin mieli auttavat eteenpäin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

  • Kristiina Teppo viestintäasiantuntijan sijaiseksi

    Julkaistu:

    Opiskelijoiden Liikuntaliiton viestintäasiantuntijan sijaiseksi on valittu FM Kristiina Teppo. Teppo sijaistaa Niko Peltokangasta, joka toimii parhaillaan liiton pääsihteerinä.

    Lue lisää artikkelista: Kristiina Teppo viestintäasiantuntijan sijaiseksi

  • Seuratoiminnan kehittämistuki haettavissa!

    Julkaistu:

    Opetus- ja kulttuuriministeriön jakama Seuratoiminnan kehittämistuki on tarkoitettu lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseen sekä monipuolisen organisoidun liikunnan kehittämiseen. Seuratuen avulla voidaan myös vahvistaa toiminnan laatua ja yhteisöllisyyttä, sekä tukea vapaaehtoistyötä.

    Lue lisää artikkelista: Seuratoiminnan kehittämistuki haettavissa!

  • FISU Forum haastoi parantamaan opiskelijaliikunnan yhdenvertaisuutta

    Julkaistu:

    Opiskelijaliikunnan kansainvälinen suurtapahtuma, FISU Forum, järjestettiin elokuun lopulla Zagrebissa, Kroatiassa. Suomea ja Opiskelijoiden Liikuntaliittoa tapahtumassa edustivat terveyden edistämisen opiskelija ja FISUn opiskelijalähettiläänä toimiva Tia Saharinen sekä liiton viestintäpäällikkö Niko Peltokangas.

    Lue lisää artikkelista: FISU Forum haastoi parantamaan opiskelijaliikunnan yhdenvertaisuutta